Europaudvalget 2015-16
EUU Alm.del Bilag 713
Offentligt
1645447_0001.png
Fødevarestyrelsen /Departementet
Jr. nr.: 2016-6648
Den 13. juni 2016
MFVM 091
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet
mælk som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 258/97 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om tilladelse til virksomheden Dairy Crest Ltd, Storbritannien, til
markedsføring af UV-behandlet mælk som en ny fødevareingrediens (komitésag). Ifølge Kommissionens
forslag godkendes UV-behandlet mælk under forudsætning af overholdelse af de i forslaget nævnte græn-
seværdier for indhold af D-vitamin. UV-behandlet mælk er komælk der under pasteuriseringen bliver
behandlet med UV-stråler, hvilket resulterer i et øget indhold af D-vitamin i mælken. Den kompetente
irske fødevarevurderingsmyndighed er den 10. januar 2013 kommet med en positiv udtalelse om sikker-
heden af UV-behandlet mælk til det ønskede formål som led i godkendelsen af novel food produkter i hen-
hold til forordning (EU) 258/97. Der er efterfølgende kommet bemærkninger fra andre medlemsstater,
hvorfor Kommissionen har bedt Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en udtalelse.
EFSA har i sin udtalelse af 10. december 2015 fremført, at UV-behandlet mælk med øget indhold af D-
vitaminer er sikkert at anvende under de anførte betingelser. Godkendelsen til markedsføring vil omfatte
det specifikke produkt fra Dairy Crest Ltd, Storbritannien. Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttel-
sesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF) den 21. juni 2016.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af UV-
behandlet mælk fra virksomheden Dairy Crest Ltd, Storbritannien, som en ny fødevareingrediens i henhold
til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og
nye levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der
træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der er fremsat indsigelse mod en
ansøgning om godkendelse som nyt levnedsmiddel. Beslutningen træffes på grundlag af et forslag fra
Kommissionen, som forelægges Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF).
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødeva-
rer (SCoPAFF). Afgiver komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen for-
slaget. Afgiver komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget,
idet Kommissionen indenfor to måneder kan forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned
kan forelægge forslaget for appeludvalget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan
Kommissionen indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned forelæg-
ge forslaget for appeludvalget.
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 713: Notat om komitésag om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet mælk som en ny fødevareingrediens
Afgiver appeludvalget med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kan Kommissionen ikke
vedtage forslaget. Afgiver appeludvalget med kvalificeret flertal en positiv udtalelse, vedtager Kommissio-
nen forslaget. Afgiver appeludvalget ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal kan Kommissionen vedta-
ge forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer
(SCoPAFF) den 21. juni 2016.
Formål og indhold
Virksomheden Dairy Crest Ltd, Storbritannien, indgav den 26. september 2012 en ansøgning til de kompe-
tente myndigheder i Irland om godkendelse af UV-behandlet mælk som en ny fødevareingrediens.
Formålet med behandlingen er fødevaresikkerhedsmæssigt. Ved UV-behandling af mælk øges mælkens
holdbarhed og D-vitaminindhold. Mælken ønskes markedsført til alle aldersgrupper på nær spædbørn (0-1
år).
I det foreliggende forslag lægger Kommissionen op til, at UV-behandlet mælk kan markedsføres på samme
måde som ikke UV-behandlet mælk, det skal blot mærkes ”UV-behandlet”, samt, ved et højt indhold af D-
vitamin, ”indeholder vitamin D fremkommet ved UV-behandling” eller ”mælk indeholdende vitamin D som
resultat af UV-behandling”. Produktet skal leve op til specifikationerne beskrevet i bilaget til beslutningen.
Godkendelsen til markedsføring vil omfatte det specifikke produkt fra virksomheden Dairy Crest Ltd, Stor-
britannien.
De kompetente irske myndigheder afgav den 10. januar 2013 den første vurderingsrapport, som konklude-
rede, at ansøgeren Dairy Crest Ltd havde leveret tilstrækkelig dokumentation for, at UV-behandlet mælk
lever op til godkendelseskravene i novel food forordningen, og dermed ikke vil udgøre nogen sundheds-
mæssig risiko, hvis det anvendes til de ansøgte formål.
Kommissionen fremsendte de irske myndigheders første vurderingsrapport til medlemsstaterne den 16.
januar 2013. Inden for 60-dages-perioden for kommentarer blev der indsendt begrundede indsigelser mod
markedsføringen fra andre medlemsstater, vedrørende blandt andet specifikationerne for produktet samt
behov for nærmere vurdering af sikkerheden, herunder indholdet af D-vitamin, hvorfor Kommissionen bad
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en udtalelse.
EFSA har i sin udtalelse af 10. december 2015 konkluderet, at UV-behandlet mælk er sikkert at anvende til
de ansøgte formål.
Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet mælk vil være gældende fra
20.-dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens
vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
2
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 713: Notat om komitésag om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet mælk som en ny fødevareingrediens
1645447_0003.png
Gældende dansk ret
Reglerne i novel food forordningen er umiddelbart gældende i Danmark og de øvrige medlemsstater. De
konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet til bestemte virksomheder og er umiddelbart
gældende for disse.
Konsekvenser
Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller for
EU´s budget. Forslaget skønnes heller ikke at have væsentlige samfundsøkonomiske konsekvenser. Ligele-
des medfører forslaget ingen nævneværdige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Vurderingen i forbindelse med novel food godkendelser omhandler, jævnfør novel food forordningen, sik-
kerheden af produktet og ikke, hvorvidt der er en gavnlig effekt heraf.
På baggrund af udtalelsen fra de irske myndigheder, samt supplerende udtalelser fra EFSA, vurderer Føde-
varestyrelsen, at forslaget om tilladelse til markedsføring UV-behandlet mælk i de påtænkte mængder ikke
vil påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.
Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
Biodynamisk forbrugerforening har fremsendt høringssvar, hvor hovedbudskabet er, at UV-behandlet
mælk har en ringere ernæringsmæssig kvalitet end ikke UV-behandlet mælk.
Dansk Industri - Fødevarer støtter forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Regeringens generelle holdning
Nye fødevarer og fødevareingredienser skal i henhold til reglerne om nye fødevarer (novel food) forhånds-
godkendes til markedsføring i EU, og underkastes en sikkerhedsvurdering, før de sættes på markedet. Det
er regeringens holdning, at hvis produkter efter reglerne om nye fødevarer er vurderet sikre at anvende, bør
der gives en tilladelse til markedsføring i EU under hensyntagen til de krav, der eventuelt måtte blive fast-
sat i forbindelse med vedtagelse af beslutningen.
Vurderingen foretaget af de irske myndigheder og EFSA konkluderer, at produktet er sikkerhedsmæssigt
acceptabelt.
Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3