Fødevarestyrelsen / Departementet
Jr. nr.: 2015-29-22-01013/ 2016-6647
Den 20. juni 2016
MFVM 098
REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede
kartofler ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke.
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske,
uskrællede kartofler. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget
vurderes ikke at være fuldstændig i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må
vildlede forbrugeren. Fødevarestyrelsen vurderer, at tilsætningen af citronsyre (E 330) kan
betragtes som vildledende, hvis ikke forbrugeren oplyses herom ved mærkning af produktet, så
forbrugeren kan træffe et oplyst valg. Dertil vurderer Fødevarestyrelsen, at en sådan tilladelse vil
åbne op for andre ansøgninger af lignende art, hvilket vil kunne udvande princippet om at
uforarbejdede fødevarer generelt ikke tilsættes tilsætningsstoffer. En vedtagelse af forslaget
vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning
den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen
agter på den baggrund at stemme imod forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk.
1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal
inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.