Europaudvalget 2015-16
EUU Alm.del
Offentligt
1650114_0001.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 27. juni 2016
MFVM 101
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 105 (EUU alm. del) stillet den 10. juni 2016
efter ønske fra Kenneth Kristensen Berth (DF).
Spørgsmål nr. 105
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Peder Roulund af 5. juni 2016, herunder forslaget
om en EU-mærkning af sødemidler, som indebærer, at det bliver tydeligt for diabetikere, om et
sødemiddel indeholder stoffer, der vil forårsage stigning i blodsukkerniveauet, jf. EUU alm. del – bilag
682.”
Svar
Spørgsmålet er blevet forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Mærkning af færdigpakkede fødevarer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)
nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne (mærkningsforordningen).
Området for mærkning af fødevarer er totalharmoniseret i EU. Det betyder, at indførelse
af krav om supplerende mærkning af færdigpakkede fødevarer, vil kræve en
beslutning på EU-plan.
Fødevarevirksomheder kan vælge frivilligt at mærke deres fødevarer med supplerende oplysninger.
Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at forbrugerne allerede ud fra de gældende obligatoriske
mærkningskrav, kan orientere sig om tilsatte sødestoffer i færdigpakkede fødevarer. Færdigpakkede
fødevarer skal forsynes med en ingrediensliste, hvor forbrugeren kan gøre sig bekendt med, hvilke
ingredienser fødevaren indeholder, herunder også fødevaretilsætningsstoffer. En forbruger, som skal
undgå at indtage specifikke sødestoffer, kan derfor med fordel læse ingredienslisten. Det er desuden et
krav i mærkningsforordningen, at færdigpakkede fødevarer, som indeholder sødestoffer, også skal
mærkes med angivelsen ”Indeholder sødestof(fer)” tæt ved varebetegnelsen. For fødevarer som både
indeholder sukker og sødestof(fer), skal varebetegnelsen være ledsaget af angivelsen ”Indeholder
sukker og sødestof(fer)”.
Forbrugere kan dermed orientere sig ved den mærkning, der allerede i dag er på fødevarerne. Ligesom
forbrugere med diabetes desuden med fordel kan henvende sig til relevante foreninger, hvor der fås
råd og vejledning om, hvilke ingredienser og fødevarer diabetikere skal være særligt opmærksomme
på.”
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk