Tak, formand. Ikke mindst i lyset af terroraktionen i Bruxelles synes vi, at det er en meget vigtig beslutning, der skal tages her om lidt. Det forslag, der ligger her, er jo en beslutning om at åbne for – ikke at bevilge – at der gives en større sum penge til Tyrkiet for at holde flygtninge væk fra Europa. Man kunne måske sige: Hvad er problemet i det? Men det er jo en vanskelig diskussion at tage uden at kigge på, hvad Tyrkiet er for et land, og kigge på, hvordan Tyrkiet bidrager til den islamisering, som foregår, uden at kigge på, hvordan Tyrkiet opererer i nærområder, hvor flygtningene kommer fra, uden at kigge på, hvordan Tyrkiet behandler flygtninge, og uden at kigge på, hvordan Tyrkiet i det hele taget behandler menneskerettighederne.
Tyrkiet er jo et land, hvor almindelige menneskerettigheder trædes under fode. Journalister bliver ikke bare fængslet. Aviser bliver ikke bare lukket. Nej, aviser bliver overtaget. Regeringen overtager aviser og sender dem på gaden med det stik modsatte indhold. Det, der én dag er en oppositionsavis, er den næste dag en regeringshyldende avis. Alle væsentlige oppositionspartier i Tyrkiet har været udsat for den behandling. Tyrkiet har derfor bl.a. også fået en lang række domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er domme, som ikke er blevet efterlevet. Vi har også set, at Tyrkiet er et land, hvor flygtninge overfaldes og får tæsk, hvor de sendes tilbage, uden at deres asylsag er undersøgt, og som i øvrigt ikke har skrevet under på internationale flygtningekonventioner.
Er det her så noget, som er Enhedslistens opfattelse? Nej, det er faktisk noget, vi i hvert fald på papiret er fuldstændig enige om i det her Folketing. For kort tid siden vedtog vi jo en resolution som sagt i fuldstændig enighed, hvor vi kritiserede Tyrkiet og konstaterede, at udviklingen i Tyrkiet på retsstatsområdet og med hensyn til grundlæggende rettigheder giver anledning til alvorlig bekymring. Og vi opfordrede i fællesskab til straks at adressere de store mangler desangående. Så det her er ikke en speciel holdning fra ét parti. Det er en holdning, vi deler bredt. Derfor er det jo lidt underligt, hvis det her lige præcis er tidspunktet, hvor vi så skal belønne et land, der opfører sig på den måde, ved at sende flere hundrede millioner skatteyderkroner til det land. På EU-plan drejer det sig jo om mange milliarder euro. Er det lige præcis tidspunktet, hvor vi skal det?
Der kunne være en idé i det, hvis der i den aftale, der er lavet med Tyrkiet, var en eller anden form for musefældeklausul, der sagde, at hvis det går helt galt i Tyrkiet med menneskerettighedssituationen, hvis man fortsætter med at angribe flygtninge, hvis man fortsætter med at fængsle redaktører osv. osv., og hvis det bare fortsætter, kan EU og Danmark komme ud af det. Det har vi så spurgt finansministeren om. Finansministeren har så i svar nr. 3 svaret: Der er ikke knyttet menneskeretlig konditionalitet til faciliteten. Det vil sige, at pengene er givet uden nogen som helst mulighed for at påkalde sig menneskerettighederne. Hvis de flygtninge, der angiveligt skal forhindres i at komme til vore strande, får tæsk, så er der ikke mulighed inden for det her for at påtale det. Det synes vi måske nok er en relativt stærk beslutning af Folketinget at tage. Derfor vil jeg også godt spørge finansministeren om noget. Når der ikke er den her konditionalitet knyttet til selve mekanismen, så må finansministeren vel kunne svare på, hvilke muligheder der så i øvrigt er for at rejse menneskerettighedsspørgsmål i relation til den her aftale, hvis vi nu ser den udvikling, der har været det seneste år, fortsætte?
Jeg ved, at finansministeren, sidste gang vi diskuterede det, ikke havde haft tid til at forberede den detalje. Det går jeg ud fra at ministeren ikke mindst i lyset af de begivenheder, der har fundet sted siden, har haft. Derfor håber jeg meget, at ministeren vil svare på det spørgsmål. Tak.