Tak.
Inatsisartut har jo godkendt den her lovgivning, og på den baggrund vil Enhedslisten stemme for i dag, da vi jo, så vidt det overhovedet er muligt, følger de grønlandske ønsker til den lovgivning, som skal gælde i Grønland.
Men lovforslaget skal have et par ord med på vejen.
Vi har faktisk forsøgt at advare vores grønlandske kolleger mod den her lovgivning.
Der er efter vores mening to store problemer.
Det ene er, at den EU-lovgivning, der efterfølgende vil blive gennemført, gennemføres af den danske regering gennem bekendtgørelser, ligesom man ved kongelige anordninger vil ophæve de gamle regler, som så bliver overflødige.
Det betyder, at det grønlandske parlament ikke får nogen indflydelse på gennemførelsesreglerne.
De får dem til høring, men de har ingen bestemmende indflydelse, og der er ingen vetoret.
Det andet er selve princippet i det her lovforslag, hvor der er givet nogle forbedringer, men der er altså også den betingelse, at hvis man først har skrevet under på det her, har man ikke mulighed for at stille mere vidtgående krav, end det fremgår af EU-reglerne og den forordning og de direktiver, der ligger bag.
De krav, EU stiller til bankerne, er ikke noget værn imod en ny finanskrise.
Det kunne tænkes, at man i Grønland havde lyst til at stille mere vidtgående krav til bankernes kapitalbeholdning, likviditet, tilsyn osv.
osv.
end dem, der ligger i EU's regler, og den mulighed er man afskåret fra, medmindre man kan overbevise ikke 27 EU-lande, men faktisk 28 EU-lande, for man skal jo altså også overbevise den danske regering, hvis reglerne skal laves om.
Og det er stort set umuligt, i betragtning af at Danmark allerede har vedtaget de samme regler, hvilket Enhedslisten jo altså som bekendt også har stemt imod, og det er jo derfor, vi gerne vil advare vores grønlandske venner.
Resultatet er, at de i Grønland kommer til at aflevere helt afgørende suverænitet over deres finanssektor til EU uden udsigt til at vinde den tilbage, medmindre de kan få trukket Danmark ud af EU – og det ligger nok ikke lige om hjørnet – og det synes vi jo er et lidt besynderligt sted at havne for et land, som har besluttet sig for at stå uden for EU.
Vi beklager selvfølgelig, at det ikke er lykkedes at overbevise vores grønlandske venner om, at det ville være fornuftigt at holde sig uden for dette lovkompleks og i stedet indføre de fornødne regler gennem selvstændig beslutning i Inatsisartut.
Så ville man nemlig bevare muligheden for at gå videre og vedtage en mere progressiv lovgivning end det, der foreslås her.
Jeg tror, det ville være fornuftigt den skrøbelige grønlandske økonomi taget i betragtning.
Men vi må selvfølgelig tage til efterretning, at det grønlandske folks repræsentanter ønsker denne lovgivning, og da der jo ikke er tale om, at der sker krænkelser af arbejder- eller menneskerettigheder, så vil vi med denne kærligt mente advarsel stemme for lovforslaget.