Tak, og tak for i går til en del af de tilstedeværende.
Så er vi har igen.
Vi kommer ikke til at bakke det her lovforslag op, og jeg vil gerne starte med at læse et citat, der var på Informations forside for snart en uge siden – det kan også være, det er 2 uger siden:
»De føler sig elendige og ladt i stikken af alle:
deres forældre, samfundet, skolen.
De føler sig glemt, afkoblet, udstødt, og de føler, at ingen vil høre på dem.
De føler, at de ikke hører til.«
Artiklen kom på baggrund af terrorangrebet i Paris og efter en debat om de her radikaliserede grupper.
Det vender jeg tilbage til.
Da jeg læste det her lovforslag første gang, forstod jeg det ikke.
Først og fremmest var der en del juridiske ord, som man lige skal lære, men jeg forstod simpelt hen ikke intentionen i det, så jeg måtte rådføre mig med nogle af de mennesker, der ligesom har arbejdet med det her tidligere.
Det var så fjernt for mig.
For hvordan kan man være født og opvokset i Danmark og ikke være dansk statsborger?
Det gav ingen mening for mig, det var ikke logisk.
Så jeg brugte noget tid på at snakke med mine rådgivere om, hvad intentionen bag det kunne være, og jeg har stadig væk ikke rigtig forstået det.
Hvordan kan man forklare det til et ungt menneske eller til et barn?
Du er måske godt nok født og opvokset i Danmark ligesom alle os andre, ja, men du er ikke dansker på samme vilkår som os andre.
Jeg kan simpelt hen ikke se logikken eller retfærdigheden i det.
Vi synes, det skaber et dem og os, og at man bruger dansk statsborgerskab som et middel til at skabe skel mellem nogle mennesker.
Vi skal styrke sammenhængskraften ved at komme nogle unge mennesker i møde, som har haft hele deres liv og opvækst i Danmark.
Det er i mange tilfælde unge mennesker, som har haft hele deres skolegang i Danmark, og som har deres venner og familie i Danmark, og som måske ikke engang kender andet.
Jeg synes, det er stærkt bekymrende, at regeringen ikke vil lytte til bl.a.
Børnerådet og Dansk Flygtningehjælp, som kritiserer de foreslåede ændringer.
Jeg noterer mig også, at Dansk Flygtningehjælp og Institut for Menneskerettigheder påpeger, at forslaget er problematisk i lyset af de internationale konventioner.
Det håber jeg vi kan få belyst nærmere i den proces, der kommer nu.
Så vil jeg bare sige, at vi i den seneste tid har set, hvordan nogle unge mennesker ikke kun i Danmark, men også rundtomkring i Europa, bliver draget og fascineret af Islamisk Stats og andre radikaliserende gruppers syge propaganda.
Det kan virke dragende på unge mennesker, måske endda på børn, som er rodløse, og som ikke rigtig ved, hvor de hører til.
Hvad er min identitet, hvor kommer vi fra, hvem hører vi til?
Vi lykkes ikke i ét fællesskab, og de kloge politikere siger, at vi måske ikke engang er en fuldgyldig del af det fællesskab, som Danmark er.
Ved at ekskludere unge mennesker hælder man i vores øjne benzin på et bål, som radikaliserede grupper har tændt i den seneste tid.
Jeg frygter, lige som man frygter på forsiden af Information, at der vil være endnu flere unge mennesker nu, der vil føle sig ladt i stikken af alle, og som vil føle sig glemt og afkoblet og udstødt og overhørt, og jeg frygter, at de vil føle, de ikke hører til her.
Jeg synes ikke, at de unge mennesker, som er født og opvokset i Danmark, er tjent med det her.
Jeg synes, de er lige så stor en del af Danmark, som jeg selv er, og så synes jeg sådan set heller ikke, at vi som land er tjent med det her, fordi det på alle måder vil skade integrationen.
Angående den del, der handler om dobbelt statsborgerskab, har vi ingen bemærkninger.
Så vi bakker ikke det samlede lovforslag op.