Tak til fru Julie Skovsby for spørgsmålet.
Jeg vil gerne starte med at sige, at den seneste tids tragiske hændelser selvfølgelig rører mig dybt.
Lad mig også slå fast, at den regionale psykiatri ikke skal udskrive mennesker, som er til fare for sig selv eller andre og som har behov for psykiatrisk behandling, til kommunale bosteder.
Så vil jeg også gerne fremhæve, at det altid er den behandlingsansvarlige læges ansvar at vurdere, hvornår en patient er klar til at blive udskrevet fra psykiatrien.
Med psykiatriloven har vi jo givet psykiatrien et redskab og en forpligtelse til at sikre en koordineret udskrivning af mennesker, der er blevet behandlet for en psykisk lidelse og som har brug for en efterfølgende indsats.
Den forpligtelse handler om, at overlægen har pligt til at sikre, at der bliver udarbejdet en udskrivnings- eller en koordinationsplan for de mennesker, der har brug for det, dvs.
for de patienter, som lægen vurderer ikke selv vil søge den nødvendige behandling eller sociale indsats efter udskrivningen.
Udskrivnings- eller koordinationsplanerne har til formål at sikre, at der på tværs af myndigheder og sektorer igangsættes den nødvendige indsats, bl.a.
ved at udveksle oplysninger om patientens behandling, eventuelle misbrug m.v.
De planer er altså et vigtigt redskab for den målgruppe, som det her handler om.
Et andet vigtigt redskab er selvfølgelig, at vi som politikere skal sikre, at psykiatrien generelt har ordentlige økonomiske rammer.
Der har Venstre jo sammen med de øvrige partier bag satspuljen sikret i alt 2,2 mia.
kr.
til et ambitiøst økonomisk løft af psykiatrien, hvoraf de 1,1 mia.
kr.
er afsat til mere kapacitet i psykiatrien.
Så har jeg lige nu sammen med social- og indenrigsministeren nogle overvejelser om, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge vold på bosteder begået af mennesker med psykiske lidelser.
Vi holdt i går, som det sikkert er spørgeren bekendt, et godt og konstruktivt møde sammen med FOA, Socialpædagogernes Landsforbund, socialrådgiverne og Dansk Sygeplejeråd.
Vi lyttede, og vi havde konstruktive drøftelser omkring, hvordan de mener at vi kan blive bedre til at styrke indsatsen for at forebygge vold.
Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi lytter grundigt til alle parter, før vi lægger os fast på en løsning, og derfor har social- og indenrigsministeren og jeg også nu taget initiativ til et møde sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, hvor vi også gerne vil høre deres forslag til løsninger.
Men lad mig også være ærlig her til slut og sige, at der jo ikke er nogen lette løsninger på udfordringerne.
Men vi har til gengæld i fællesskab sammen her i Folketinget et ansvar for at se på løsningerne.