Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2016-29-22-01715 / 2017-1040
Den 30. januar 2017
MFVM 211
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af tilsætningsstofferne
phosphorsyre – phosphater - di-, tri- og polyphosphater (E 338-452) til fire tjekkiske
kødtilberedninger (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstofgruppen phosphorsyre – phosphater - di-,
tri- og polyphosphater (E 338-452) som stabilisator til fire tjekkiske kødtilberedninger (komitésag). Forslaget
medfører en begrænset udvidelse af anvendelsen med fire traditionelle tjekkiske kødtilberedninger i forhold til
den allerede tilladte anvendelse af phosphater til visse andre kødtilberedninger. Den videnskabelige Komité
(SCF) har i 1991 vurderet anvendelse af phosphater til en række fødevarer og på baggrund af grænsen for
tolerabelt dagligt indtag konkluderet, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved anvendelsen af
phosphater. Da der er tale om en begrænset udvidelse af den eksisterende tilladelse, har Kommissionen
vurderet, at den udvidede anvendelse ikke vil have væsentlig betydning for eksponeringen for phosphater, og at
der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Derfor har Kommissionen ikke sendt forslaget til
vurdering i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Forslaget er i overensstemmelse med
kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at
anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En
vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan på
den baggrund støtte forslaget. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 8. februar 2017.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstofgruppen
phosphorsyre – phosphater - di-, tri- og polyphosphater (E 338-452) til fire tjekkiske kødtilberedninger.
En kødtilberedning er et produkt, der fortsat har fersk køds karakter. Som eksempel på en kødtilberedning kan
nævnes medisterpølse, som er fersk hakket kød blandet op med krydderier og smagspræparater.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig