Europaudvalget 2016-17
EUU Alm.del Bilag 339
Offentligt
1717248_0001.png
Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2016-29-22-01733 /2017-1040
Den 30. januar 2017
MFVM 213
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E
249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit i form af kaliumnitrit og
natriumnitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning (komitésag). Da der er tale om en
begrænset udvidelse af den eksisterende tilladelse, har Kommissionen vurderet, at den udvidede anvendelse ikke
vil have væsentlig betydning for eksponeringen for nitrit, og at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder
ved forslaget. Derfor har Kommissionen ikke sendt forslaget til vurdering ved den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). DTU Fødevareinstituttet vurderer dog, at der er sundhedsmæssige
betænkeligheder ved forslaget. Forslaget vurderes derfor ikke at være i overensstemmelse med kriterierne i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at
anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En
vedtagelse af forslaget vurderes at betyde en forringelse af beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Regeringen
kan på den baggrund ikke støtte forslaget. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående
Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 8. februar 2017.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit i
form af kaliumnitrit og natriumnitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager
EUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 339: Notat om komitésag om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning
1717248_0002.png
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 8. februar 2017.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til
en polsk kødtilberedning –
Golonka Peklowana.
I tilsætningsstofreglerne skelner man mellem kødprodukter og
kødtilberedninger. En kødtilberedning – som forslaget vedrører – er i modsætning til et kødprodukt, et produkt,
der fortsat har fersk køds karakter. Som eksempel på en kødtilberedning kan nævnes medisterpølse, som er fersk
hakket kød blandet op med krydderier og smagspræparater.
Ved forslaget foreslås en grænse for den tilsatte mængde af nitrit i form af kalium- eller natriumnitrit (E 249-250)
på 150 mg/kg.
Nitrit har en konserverende effekt og hæmmer udviklingen af Clostridium botulinum, som kan give
pølseforgiftning (botulisme). Samtidig er der den bivirkning ved tilsætning af nitrit, at der kan dannes
kræftfremkaldende nitrosaminer i de kødprodukter, som det anvendes i.
Nitrit er i dag godkendt til kødprodukter og visse kødtilberedninger. Danmark har særregler, når det drejer sig om
anvendelse af nitrit i kødprodukter (miljøgarantisag
1
), hvilket betyder, at der gælder lavere tilladte mængder i
kødprodukter på det danske marked.
Den aktuelle ansøgning handler imidlertid om anvendelse af nitrit i en kødtilberedning, som er fersk kød tilsat
forskellige ingredienser (eksempelvis krydderier). Kødtilberedninger er ikke omfattet af Kommissionens
beslutning 2015/3526 om at tillade nationale regler for nitrit i Danmark, der alene omfatter kødprodukter. Derfor
vil Danmark ikke kunne håndhæve de lavere grænseværdier for nitrit, som er gældende for kødprodukter.
Fødevarekategorien ”Kødtilberedninger” var ikke etableret da Miljøgarantisagen blev afgjort og er derfor ikke
omfattet af de danske særregler om nitrit.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at:
-
de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
-
teknologisk begrundet, samt
-
ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af nitrit i form af kaliumnitrit og natriumnitrit (E 249 -250) som
konserveringsstof til
Golonka Peklowna
finde anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
1 Danmark vandt i 2003 nitrit-miljøgarantisagen ved EU-domstolen og har siden haft nationale regler for anvendelsen af nitrit i
kødprodukter. Senest i maj 2015 fik Danmark forlænget de nationale regler i yderligere 3 år (Kommissionens beslutning 2015/3526).
Kommissionen har dermed givet Danmark medhold i, at Danmark har vist sig at være i stand til at undgå pølseforgiftning på trods af de lavere
grænseværdier af nitrit i kødprodukter, samtidig med at samhandelen ikke er skadet på traktatstridig måde.
Side 2/4
EUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 339: Notat om komitésag om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om
fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og deres
anvendelsesbetingelser (bilag II).
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Forslaget har heller ingen væsentlige
statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller for EU’s budget. Forslaget skønnes heller
ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for erhvervet.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke vurderet ansøgningen, idet Kommissionen har
vurderet, at en anvendelse af nitrit i en traditionel polsk kødtilberedning (Golonka
Peklowana)
ikke vil være
sundhedsmæssigt problematisk, idet nitrit allerede er godkendt til kødprodukter og visse traditionelle
kødtilberedninger. Kommissionen vurderer således, at der ikke er sundhedsmæssige problemer med forslaget.
Da der er tale om tilsætningsstoffet nitrit, har Fødevarestyrelsen imidlertid anmodet DTU Fødevareinstituttet om
en vurdering af forslaget. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at tilsætning af nitrit til kødtilberedninger udgør en
sundhedsmæssig bekymring. Dette skyldes den potentielle fare for dannelse af kræftfremkaldende nitrosaminer.
Endvidere har ansøger ikke givet en tilstrækkelig begrundelse for, hvorfor det er nødvendigt at tilsætte den
foreslåede høje mængde nitrit i det pågældende produkt. Ansøger argumenterer for, at tilsætning af 150 mg/kg
nitrit er nødvendig for at opnå den ønskede tekstur og aromadannelse. Ansøger har dog ikke fremsendt
dokumentation for, at dette er tilfældet. Det er således ikke dokumenteret, at de samme produktkarakteristika
ikke kan opnås ved tilsætning af et lavere indhold af nitrit.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at forringe beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger til forslaget.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der
kan anvendes i fødevarer og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer.
Disse kriterier vurderes ikke at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof og regeringen agter på den
baggrund at stemme imod forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Side 3/4
EUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 339: Notat om komitésag om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 4/4