Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2017-11154
Den 8. november 2017
MFVM 396
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af polyglycerolpolyricinolat
(E 476) til emulgerede saucer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning
1333/2008 om tilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) som
emulgator til emulgerede saucer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning 1333/2008 om tilsætnings-
stoffer (komitésag). Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i marts 2017 vurderet, at stoffets
anvendelse som emulgator til emulgerede saucer ikke giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer.
Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget
om at anvende stoffet i emulgerede saucer. Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med kriterierne i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-
stoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen skal være
sundhedsmæssigt forsvarligt, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurde-
res at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 17.
november 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen agter på
den baggrund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet poly-
glycerolpolyricinolat (E 476) som emulgator til emulgerede saucer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedu-
re for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager for-
slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 17. november 2017.