Den 9. februar 2018
MFVM 451
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til udvidelse af markedsføring af
taxifolinrigt ekstrakt som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EU) nr. 2014/2283 og om ændring af Kommissionens
gennemførelsesretsakt (EU) 2017/2470 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om tilladelse til udvidet markedsføring af taxifolinrigt ekstrakt som en ny
fødevareingrediens ved opdatering af EU-listen over godkendte novel foods (komitésag). Ifølge Kommissionens
forslag godkendes taxifolinrigt ekstrakt til brug i en række mejeriprodukter, ost, smør, chokoladeprodukter og
ikke-alkoholiske drikkevarer. Stoffet er i forvejen godkendt til brug i kosttilskud. Taxifolinrigt ekstrakt er et
vand-ethanol baseret ekstrakt fra lærketræer af arten Dahurian Larch. Den kompetente britiske
fødevarevurderingsmyndighed offentliggjorde den 2. september 2011, som led i godkendelsen af novel food
produkter i henhold til forordning (EU) 258/97, en positiv udtalelse af sikkerheden af taxifolinrigt ekstrakt til
brug i kosttilskud til personer over 14 år, samt til brug i ikke-alkoholiske drikkevarer, yoghurt og
chokoladeprodukter til den generelle befolkning (undtagen spædbørn, småbørn og børn under 9 år). Der kom
efterfølgende bemærkninger fra en række medlemsstater, hvorfor Kommissionen bad Den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en udtalelse. EFSA konkluderede i sin udtalelse af 14. februar 2017, at
taxifolinrigt ekstrakt er sikkert at anvende til de ansøgte formål og i de ansøgte mængder i kosttilskud. På den
baggrund blev stoffet i 2017 godkendt til brug i kosttilskud, mens det blev vurderet, at brug i de ansøgte
almindelige fødevarer ville kræve en vurdering af, at tilsætningen ikke udgør nogen sundhedsrisiko for
personer udenfor målgruppen. Ansøger indvilligede i at udvide ansøgningen til at omfatte alle grupper af
befolkningen og ansøgte samtidig om, at stoffet måtte bruges i andre mejeriprodukter end yoghurt. EFSA har i
oktober 2017 supplerende udtalt, at taxifolinrigt ekstrakt ikke vil udgøre nogen risiko for den generelle
befolkning inklusiv spædbørn, småbørn og børn under 9 år ved brug i de ansøgte mængder i mejeriprodukter,
ost, smør, chokoladeprodukter og ikke-alkoholiske drikkevarer. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet
i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF) den 20. februar 2018. Regeringen agter
på den baggrund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har den 6. februar 2018 fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til
markedsføring af taxifolinrigt ekstrakt som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EU) nr. 2014/2283 (novel food forordningen) og om ændring af Kommissionens
gennemførelsesretsakt (EU) 2017/2470 (EU-listen over godkendte novel foods).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 12 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der
træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der er ansøgt om godkendelse som ny
fødevare.