Den 31. maj 2018
MFVM 526
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring for aromastoffet N-(2-methylcyclohexyl)-2,3,4,5,6-
pentafluorbenzamid i Bilag I til forordning 1334/2008 om aromaer og visse fø-
devareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på føde-
varer (komitesag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resume
Kommissionen har fremsat forslag om at fjerne fodnoten fra og begrænse brugen af aromastoffet N-
(2-methylcyclohexyl)-2,3,4,5,6-pentafluorbenzamid på listen over tilladte aromastoffer i Bilag I til
forordning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til
anvendelse i og på fødevarer (komitesag). Fodnoten angiver, at stoffet mangler en evaluering af den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Da EFSA nu har vurderet stoffet og konkluderer,
at det estimerede indtag af stoffet som aromamodificerende stof beregnet efter MSDI metoden ikke
giver anledning til sundhedsmæssig bekymring, kan fodnoten slettes. DTU Fødevareinstituttet er
enige i EFSA’s vurdering. Forslaget begrænser anvendelsen af stoffet til fire fødevarekategorier og
indfører mængdebegrænsninger for anvendelsen. Forslaget vurderes generelt at øge beskyttelsesni-
veauet i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Planter,
Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 11. juni 2018. Regeringen agter på den baggrund at støtte
forslaget, idet man arbejder for, at stoffet vil blive taget op til fremtidig yderligere evaluering, her-
under stoffets miljøfarlige egenskaber.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag om ændring til aromastoffet N-(2-methylcyclohexyl)-2,3,4,5,6-
pentafluorbenzamid på listen over tilladte aromastoffer i Bilag I til forordning 1334/2008 om aromaer
og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer. Forsla-
get er fremsat som følge af en vurdering af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 11, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning
1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i
og på fødevarer med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1331/2008
om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearo-
maer.