Europaudvalget 2017-18
EUU Alm.del Bilag 945
Offentligt
1935381_0001.png
Den 5. september 2018
MFVM 621
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af xy-
lo-oligosaccharider som en ny fødevare i henhold til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EU) nr. 2015/2283 og om ændring af Kommissionens gen-
nemførelsesretsakt (EU) 2017/2470 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om tilladelse til markedsføring af xylo-oligosaccharider som en
ny fødevare ved opdatering af EU-listen over godkendte novel foods (komitésag). Ifølge Kommissio-
nens forslag godkendes xylo-oligosaccharider til brug i en række fødevarekategorier som bageri- og
mejeriprodukter, frugtsmørepålæg, chokoladeprodukter samt soyadrikke tiltænkt den generelle be-
folkning. Xylo-oligosaccharider er udvundet af majskolber ved enzymatisk hydrolyse og efterfølgen-
de oprensning. Den kompetente ungarske fødevarevurderingsmyndighed offentliggjorde i juli 2016,
som led i godkendelsen af novel food produkter i henhold til forordning (EU) 258/97, en positiv udta-
lelse af sikkerheden af xylo-oligosaccharider til brug i de ansøgte fødevarer og mængder. Der kom
efterfølgende bemærkninger fra en række medlemsstater, hvorfor Kommissionen bad Den Europæi-
ske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en udtalelse. EFSA konkluderede i sin udtalelse fra juni
2018, at xylo-oligosaccharider er sikkert at anvende til de ansøgte formål og i de ansøgte mængder.
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. For-
slaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Føde-
varer (SCoPAFF) den 17. september 2018. Regeringen agter at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af
xylo-oligosaccharider som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets for-
ordning (EU) nr. 2015/2283 (novel food forordningen) og om ændring af Kommissionens gennemfø-
relsesretsakt (EU) 2017/2470 (EU-listen over godkendte novel foods).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 12 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel
skal der træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der er ansøgt om
godkendelse som ny fødevare. Det fremgår af novel food forordningens artikel 35, stk. 1, at forslag om
godkendelse af en ny fødevare, der er indsendt under artikel 4 i de tidligere novel food regler i forord-
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 945: Notat om komitésag om markedsføringstilladelse af xylo-oligosaccharider som en ny fødevare
ning (EF) 258/97, og for hvilke der ikke kunne træffes beslutning inden 1. januar 2018, overgår til
behandling under den nye forordning (EU) 2015/2283.
Godkendte novel foods opføres i EU-listen fastsat i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU)
2017/2470 om EU-listen over nye fødevarer.
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og
Fødevarer (SCoPAFF). Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kom-
missionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommis-
sionen ikke forslaget, idet Kommissionen indenfor to måneder kan forelægge Komitéen et ændret for-
slag eller indenfor en måned kan forelægge forslaget for appelkomitéen. Afgives der ikke nogen udta-
lelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret
forslag eller indenfor en måned forelægge forslaget for appeludvalget. Afgiver appeludvalget med kva-
lificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kan Kommissionen ikke vedtage forslaget. Afgiver
appeludvalget med kvalificeret flertal en positiv udtalelse, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver
appeludvalget ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Føde-
varer (SCoPAFF) den 17. september 2018.
Formål og indhold
Virksomheden Longlive Europe Food Division Ltd. indgav den 4. maj 2016 en ansøgning til de kompe-
tente myndigheder i Ungarn om godkendelse af xylo-oligosaccharider som en ny fødevare til brug i en
række fødevarekategorier som bageri- og mejeriprodukter, frugtsmørepålæg, chokoladeprodukter
samt soyadrikke tiltænkt den generelle befolkning.
Xylo-oligosaccharider er udvundet af majskolber ved enzymatisk hydrolyse og efterfølgende oprens-
ning.
Formålet med tilsætningen formodes at være ernæringsmæssigt. Vurderingen i forbindelse med novel
food godkendelsen vedrører udelukkende sikkerheden af stoffet og ikke eventuelle gavnlige virkninger
i kroppen.
Produktet skal leve op til de anvendelsesbetingelser og specifikationer, der er beskrevet i bilaget til
beslutningen.
Den kompetente ungarske fødevarevurderingsmyndighed offentliggjorde den 18. juli 2016, som led i
godkendelsen af novel food produkter i henhold til forordning (EU) 258/97, en positiv udtalelse af
sikkerheden af xylo-oligosaccharider til de ansøgte formål. Der kom efterfølgende bemærkninger fra
en række medlemslande, hvorfor Kommissionen bad Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
(EFSA) om en udtalelse.
EFSA konkluderede i sin udtalelse af 27. juni 2018, at xylo-oligosaccharider er sikkert at anvende til de
ansøgte formål.
Forordning 1308/2013 stiller krav til mælk og mælkeprodukter, hvilket vil gælde for xylo-
oligosaccharider, såfremt disse anvendes som ingrediens i mælkeprodukter. Ifølge annex VII, del III,
stk. 2 i denne regulering, kan xylo-oligosaccharider hverken helt eller delvist erstatte en mælkeingredi-
2
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 945: Notat om komitésag om markedsføringstilladelse af xylo-oligosaccharider som en ny fødevare
1935381_0003.png
ens, da produktet i så fald ikke må markedsføres som mælk. Dette vil sætte begrænsninger for brugen
af xylo-oligosaccharider som ny ingrediens i mælkeprodukter.
Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af xylo-oligosaccharider vil være gældende
fra 20.-dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regerin-
gens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Gældende dansk ret
Reglerne i novel food forordningen er umiddelbart gældende i Danmark og de øvrige medlemsstater.
De konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet til bestemte virksomheder og er umid-
delbart gældende for disse.
Konsekvenser
Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller
for EU’s budget. Forslaget skønnes
heller ikke at have væsentlige samfundsøkonomiske konsekvenser.
Ligeledes medfører forslaget ingen nævneværdige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Vurderingen i forbindelse med novel food godkendelser omhandler, jævnfør novel food forordningen,
sikkerheden af produktet og ikke, hvorvidt der er en gavnlig effekt heraf.
På baggrund af udtalelsen fra de ungarske myndigheder og den Europæiske Fødevaresikkerhedsauto-
ritet (EFSA) vurderes forslaget ikke at have sundhedsmæssige konsekvenser for den generelle befolk-
ning.
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
DI Fødevarer vurderer baseret på den positive udtalelse fra EFSA, at ansøgningen bør imødekommes.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemssta-
ter.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Nye fødevarer og fødevareingredienser skal i henhold til reglerne om nye fødevarer (novel food) for-
håndsgodkendes til markedsføring i EU, og underkastes en sikkerhedsvurdering, før de sættes på mar-
kedet. Det er regeringens holdning, at hvis produkter efter reglerne om nye fødevarer er vurderet sikre
at anvende, bør der gives en tilladelse til markedsføring i EU under hensyntagen til de krav, der even-
tuelt måtte blive fastsat i forbindelse med vedtagelse af beslutningen. Regeringen agter på den bag-
grund at støtte forslaget.
3
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 945: Notat om komitésag om markedsføringstilladelse af xylo-oligosaccharider som en ny fødevare
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
4