Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 25. juni 2018
MFVM 559
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 233 (EUU alm. del) stillet den 4. juni 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 233
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan indføre en fast kontrol
eller stikprøve af alt importeret kød, således at det undersøges for f.eks. salmonella, før det sendes ud i
detailhandlen.
Svar
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Et
vigtigt princip i produktion af animalske fødevarer i EU er, at det er producentens ansvar at sikre
sig at fødevarer kun indgår i samhandlen, hvis de opfylder EU-lovgivningen, herunder eventuelle mi-
krobiologiske kriterier.
Danmark har med hjemmel i samhandelsdirektivet
1
indført en fast kontrol med animalske fødevarer,
som modtages ved samhandel fra andre EU-lande. Denne kontrol foretages af modtageren af animal-
ske fødevarer fra andre EU-lande, som skal sikre sig, at hver sending fødevarer opfylder EU-
lovgivningen, herunder eventuelle mikrobiologiske kriterier, inden fødevarerne omsættes. Modtagere
af kyllingekød fra andre EU-lande, bortset fra Sverige og Finland, skal desuden kontrollere, at kødet er
ledsaget af et handelsdokument og analyseattester for salmonella.
Der er i EU-lovgivningen
2
fastsat mikrobiologiske kriterier for
Listeria monocytogenes i visse spiseklare fødevarer, og
Salmonella i hakket kød, tilberedt kød og maskinsepareret kød samt i visse kødprodukter.
Danmark stiller krav om, at fersk eller frosset kyllingekød, der indføres i Danmark ikke indeholder
salmonella, jf. gennemførelsesforordning (EU) 2018/307
3
.
Rådets direktiv af 11. december 1989 om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gen-
nemførelse af det indre marked.
2
Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødeva-
rer.
3
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/307 af 28. februar 2018 om udvidelse af de særlige garan-
tier vedrørende Salmonella spp., der er omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
853/2004, til også at omfatte kød af slagtekyllinger (Gallus gallus) bestemt til Danmark.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
1