Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 28. juni 2018
MFVM 570
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 253 (EUU alm. del) stillet 12. juni
2018 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 253:
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan indføre regler om,
at det kun er tilladt at berige fødevarer - det vil sige tilsætte vitaminer, mineraler eller andre næ-
ringsstoffer - når det er blevet vurderet at være et ernæringsmæssigt behov i befolkningen for
tilsætningen, sådan som det var praksis før 2004.
Svar:
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”EF-domstolens
dom af 23. september 2003 C-192/01 underkendte den daværende danske prak-
sis, om der kun måtte tilsættes vitaminer og mineraler til fødevarer, hvis der var et ernærings-
mæssigt behov for tilsætningen, idet denne praksis blev fundet for restriktiv samt stridende med
proportionalitetsprincippet.
Dommen fastslår, at myndighederne skal foretage en konkret vurdering af, om en tilsætning er
sundhedsmæssig forsvarlig, når en virksomhed ønsker at berige et produkt.
Dommen betyder, at Danmark ikke kan indføre regler, der kun tillader tilsætninger, hvor der er et
ernæringsmæssigt behov i befolkningen for denne tilsætning. Det er således kun muligt at forby-
de tilsætningen af næringsstoffer, hvor denne tilsætning udgør en reel risiko for folkesundheden.”
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600
Glostrup
Tlf. 72 27 69 00
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk