Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 24. september 2018
MFVM 641
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 340 (EUU alm. del) stillet 29. august 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 340
”Ministeren
bedes i forlængelse af svar på spørgsmål 233 (alm. del 2017/2018) oplyse, om danske
statslige myndigheder i overensstemmelse med EU-retten må foretage fast veterinærkontrol med alle
animalske produkter som fx kød, fisk, æg, mælk eller fjerkræ, som importeres fra EU-lande, således at
det undersøges for fx salmonella, før sendingen omsættes.”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Fødevarestyrelsen
må i henhold til bestemmelserne i Rådets direktiv nr. 89/662/EØF af 11. december
1989 om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre
marked ikke foretage fast offentlig kontrol af sendinger af animalske fødevarer, der ankommer til
Danmark fra et andet EU-land, idet dette er uforeneligt med princippet om varernes frie bevægelighed
i EU. Tilsvarende gælder for statslige myndigheder i andre EU-lande ved indførsel af animalske
fødevarer fra et andet EU-land, herunder Danmark.
Fødevarestyrelsen foretager ikke-diskriminerende stikprøvekontrol af animalske fødevarer, der
modtages fra andre EU-lande.
Virksomheder, der modtager animalske fødevarer fra andre EU-lande, skal som led i egenkontrollen
foretage fast kontrol af hver sending animalske fødevarer for at sikre, at fødevarerne opfylder
bestemmelserne i relevant EU-lovgivning for eksempel Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.
Modtagevirksomhedernes egenkontrol skal foretages, inden fødevarerne omsættes.
Det vigtigste princip i fremstilling af animalske fødevarer til national omsætning henholdsvis
samhandel er, at virksomheden der fremstiller, behandler eller pakker fødevaren er ansvarlig for at
sikre, at fødevaren kun omsættes, hvis den opfylder relevant EU-lovgivningen, herunder:
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle
principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed.
Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om
fødevarehygiejne.
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige
hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38
14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk