Europaudvalget 2017-18
EUU Alm.del
Offentligt
1942288_0001.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 24. september 2018
MFVM 642
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 341 (EUU alm. del) stillet 29. august 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 341
”Ministeren
bedes i forlængelse af svar på spørgsmål 235 (alm. del 2017/2018) oplyse, om de danske
myndigheders veterinærkontrol på baggrund af identifikations- og sundhedsmærke på kød importeret
fra EU-lande, kan udlede kødets oprindelse, hvor kødet skal hen, om kødet kommer fra en godkendt
eksportvirksomhed og hvornår kødet er indefrosset.”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Animalske
fødevarer må kun markedsføres, hvis fødevarerne er håndteret i en autoriseret virksom-
hed, og hvis fødevarerne er forsynet med enten et korrekt anbragt sundhedsmærke eller et korrekt
anbragt identifikationsmærke
1
.
Sundheds- og identifikationsmærket indeholder autorisationsnummeret for den virksomhed, der har
fremstillet eller pakket fødevaren. Mærket indeholder desuden en angivelse af det land, virksomheden
er beliggende i. For animalske fødevarer fra et EU-land indeholder mærket tillige en angivelse for Fæl-
lesskabet, for eksempel
’EF’
2
.
En fødevare skal forsynes med sundheds- eller identifikationsmærke, før det forlader den virksomhed,
der har fremstillet eller pakket varen. Hvis fødevarer, som er forsynet med sundheds- eller identifika-
tionsmærke, videreforarbejdes eller ompakkes på en anden virksomhed, skal fødevaren forsynes med
et nyt mærke, som skal angive autorisationsnummeret på den virksomhed, der har foretaget viderefor-
arbejdningen eller ompakningen.
Virksomheder og myndigheder kan ud fra sundheds- eller identifikationsmærket på en fødevare se,
hvilken autoriseret virksomhed, der sidst har behandlet eller pakket fødevaren.
Sundheds- og identifikationsmærket indeholder ikke oplysninger om en fødevares bestemmelsesvirk-
somhed, eller hvornår fødevaren er indfrosset.
1
jf. artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiej-
nebestemmelser for animalske fødevarer
2
jf. bilag II, afsnit I, litra B, i forordning nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
EUU, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 341: Spm. om, hvorvidt de danske myndigheders veterinærkontrol på baggrund af identifikations- og sundhedsmærke på kød importeret fra EU-lande, kan udlede kødets oprindelse, til miljø- og fødevareministeren, kopi til udenrigsministeren
1942288_0002.png
Ud over oplysningerne i sundheds- og identifikationsmærket har fødevarevirksomhederne ansvar for
at kunne spore deres fødevarer ét led frem og ét led tilbage
3
. En virksomhed skal derfor kunne oplyse,
hvor en vare er modtaget fra, når den tilsynsførende spørger om det
og tilsvarende kunne oplyse,
hvor virksomheden har leveret varer til.
For animalske fødevarer, som er frosset, skal leverandøren oplyse modtagervirksomheden om frem-
stillingsdato og indfrysningsdato for de leverede fødevarer
4
. Disse oplysninger skal også stilles til rå-
dighed for myndighederne på anmodning.
Der findes desuden særlige regler for mærkning af okse- og kalvekød
5
. Disse regler skal sikre optimal
sporbarhed og har til hensigt at kunne spore varen tilbage til besætningen eller det enkelte dyr via en
reference, som følger kødet gennem alle handelsled. Oksekød, der købes i et andet EU-land, skal være
angivet med, hvor dyret er født, opdrættet og slagtet, og hvor kødet er opskåret/fremstillet. Oplysnin-
gerne skal følge varen frem til den endelige forbruger."
3
, jf. artikel 18 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle
principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om
procedurer vedrørende fødevaresikkerhed
4
jf. bilag II, afsnit IV i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) n r. 853/2004 af 29. april 2004 om særli-
ge hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.
5
, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1760/2000 af 17. juli 2000 om indførelse af en ordning
for identifikation og registrering af kvæg og om mærkning af oksekød og oksekødsprodukter og om ophævelse af
Rådets forordning (EF) nr. 820/97 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1825/2000 af 25. august 2000 om
gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1760/2000 for så vidt angår
mærkning af oksekød og oksekødsprodukter
2