Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 24. september 2018
MFVM 642
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 341 (EUU alm. del) stillet 29. august 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 341
”Ministeren
bedes i forlængelse af svar på spørgsmål 235 (alm. del 2017/2018) oplyse, om de danske
myndigheders veterinærkontrol på baggrund af identifikations- og sundhedsmærke på kød importeret
fra EU-lande, kan udlede kødets oprindelse, hvor kødet skal hen, om kødet kommer fra en godkendt
eksportvirksomhed og hvornår kødet er indefrosset.”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Animalske
fødevarer må kun markedsføres, hvis fødevarerne er håndteret i en autoriseret virksom-
hed, og hvis fødevarerne er forsynet med enten et korrekt anbragt sundhedsmærke eller et korrekt
anbragt identifikationsmærke
1
.
Sundheds- og identifikationsmærket indeholder autorisationsnummeret for den virksomhed, der har
fremstillet eller pakket fødevaren. Mærket indeholder desuden en angivelse af det land, virksomheden
er beliggende i. For animalske fødevarer fra et EU-land indeholder mærket tillige en angivelse for Fæl-
lesskabet, for eksempel
’EF’
2
.
En fødevare skal forsynes med sundheds- eller identifikationsmærke, før det forlader den virksomhed,
der har fremstillet eller pakket varen. Hvis fødevarer, som er forsynet med sundheds- eller identifika-
tionsmærke, videreforarbejdes eller ompakkes på en anden virksomhed, skal fødevaren forsynes med
et nyt mærke, som skal angive autorisationsnummeret på den virksomhed, der har foretaget viderefor-
arbejdningen eller ompakningen.
Virksomheder og myndigheder kan ud fra sundheds- eller identifikationsmærket på en fødevare se,
hvilken autoriseret virksomhed, der sidst har behandlet eller pakket fødevaren.
Sundheds- og identifikationsmærket indeholder ikke oplysninger om en fødevares bestemmelsesvirk-
somhed, eller hvornår fødevaren er indfrosset.
1
jf. artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiej-
nebestemmelser for animalske fødevarer
2
jf. bilag II, afsnit I, litra B, i forordning nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk