Europaudvalget 2018-19 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 170
Offentligt
1978801_0001.png
Den 28. november 2018
MFVM 720
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om ændring af bilag III i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr.
1925/2006 for så vidt angår andet transfedt i fødevarer til den endelige forbru-
ger end det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt (komitesag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om at begrænse indhold af transfedtsyrer (med undtagelse af
naturligt forekommende transfedtsyrer fra animalsk fedt) ved at opføre transfedt på listen over stof-
fer, der er underlagt begrænsninger i henhold til forordningen om tilsætning af vitaminer og mine-
raler samt visse andre stoffer til fødevarer (komitesag). Forslaget fastsætter med den angivne und-
tagelse en grænse på maksimum 2 g transfedt pr. 100 g fedt i fødevarer, der er tiltænkt den endelige
forbruger. Formålet er at beskytte den europæiske befolkning mod indtag af transfedt, idet et højt
indtag af transfedt alvorligt forøger risikoen for hjertesygdom. Danmark har siden 2003 haft en
regulering af indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer for at beskytte forbru-
gernes sundhed. Forslaget vurderes således ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Forslaget
skønnes at have positiv virkning for beskyttelsesniveauet i EU. Regeringen agter på den baggrund
at støtte forslaget, idet man lægger vægt på, at indholdet af transfedt i de fødevarer, der sælges fra
en virksomhed til en anden, også reguleres, eller som minimum, at der i reguleringen indføjes et krav
om, at produkter, der handles fra en virksomhed til en anden, skal mærkes med oplysninger om ind-
hold af transfedt.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag om ændring af bilag III i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) Nr. 1925/2006 for så vidt angår andet transfedt i fødevarer til den endelige forbruger end
det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt (kød- og mælkeprodukter).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 8, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
1925/2006 om tilsætning af vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder. Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med
henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for
EUU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 170: Notat om komitésag om andet transfedt i fødevarer til den endelige forbruger end det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt
1978801_0002.png
tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig
med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder den 7. december 2018.
Formål og indhold
Med henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1925/2006 om tilsætning af
vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer kan Kommissionen forbyde eller begræn-
se visse stoffer i fødevarer, såfremt indtag af disse stoffer udgør en potentiel risiko for forbrugerne.
Der er generel videnskabelig konsensus om, at et højt indtag af transfedtsyrer øger risikoen for hjerte-
karsygdomme. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i udtalelser af 4. december
2009
1
og 19. juni 2018
2
konkluderet, at indtaget af transfedtsyrer bør være så lavt som muligt. FN’s
Verdenssundhedsorganisation WHO har den 15. maj 2018 anbefalet, at industrielt fremstillet transfedt
elimineres fra den globale fødevareforsyning
3
.
Kommissionen offentliggjorde en rapport i december 2015 (KOM(2015)691), som konkluderede, at
hjertesygdomme er den vigtigste dødsårsag i EU, og at et højt indtag af transfedtsyrer i alvorlig grad
øger risikoen for hjertesygdom
mere end noget andet næringsstof pr. energienhed (kalorie). Rap-
porten konkluderede også, at en regulering af indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer i
fødevarer vil være den mest effektive foranstaltning med hensyn til folkesundhed, forbrugerbeskyttelse
og forenelighed med det indre marked.
På denne baggrund foreslår Kommissionen, at indholdet af transfedtsyrer i fødevarer, med undtagelse
af naturligt forekommende transfedtsyrer fra animalske fedtstoffer, begrænses til maksimum 2 g
transfedtsyrer pr. 100 g fedt i fødevarer, som er tiltænkt den endelige forbruger. Denne begrænsning
reguleres ved at anføre industrielt fremstillet transfedt i bilag III, del B (stoffer, hvis anvendelse er
underlagt begrænsninger) i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1925/2006 af 20.
december 2006 om tilsætning af vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer.
Fødevarer, der ikke overholder reglerne, må markedsføres indtil 1. april 2021.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
EFSA Panel om Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary Reference Val-
ues for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty
acids, and cholesterol. EFSA Journal 2010; 8(3):1461.
2
EFSA, 2018. Scientific and technical assistance on trans fatty acids. EFSA supporting publication 2018:EN-1433.
16 pp. doi: 10.2903/sp.efsa.2018.EN-1433.
3
REPLACE
an Action package to eliminate industrially-produced trans fatty acids, reference
WHO/NMH/NHD/18.4, May 2018.
1
2
EUU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 170: Notat om komitésag om andet transfedt i fødevarer til den endelige forbruger end det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt
1978801_0003.png
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regerin-
gens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Gældende dansk ret
Industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer på det danske marked er reguleret i bekendtgørelse
nr. 1427 af 03. december 2015 om indhold af tranfedtsyrer i olier og fedtstoffer m.v.
Konsekvenser
Lovgivningsmæssige konsekvenser
En vedtagelse af forslaget vil medføre, at den danske bekendtgørelse om indhold af transfedtsyrer i
olier og fedtstoffer skal ophæves med virkning pr. 1. april 2021.
Økonomiske konsekvenser
Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller
konsekvenser for EU’s budget, og forslaget skønnes ikke at
have væsentlige samfundsøkonomiske kon-
sekvenser. Forslaget vil ikke have erhvervsøkonomiske konsekvenser
Beskyttelsesniveauet og andre konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Forslaget skønnes at
have en positiv virkning for beskyttelsesniveauet i EU.
Høring
Et udkast til forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende høringssvar:
DI Fødevarer fremfører, at de støtter den gældende danske lovgivning, som den danske fødevareindu-
stri ifølge DI Fødevarer stort set levede op til, allerede inden de danske regler trådte i kraft i 2003, og
hvor deres medlemmer har været med til at bidrage til udviklingen af brugbare fedtstoffer med lavt
transfedtindhold. DI Fødevarer bemærker, at definitionen på transfedt i forslaget har en lidt anden
formulering end i de nuværende danske regler, men såfremt denne ikke har en praktisk betydning, har
DI Fødevarer ingen indvendinger imod forslaget.
Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) støtter en EU-harmonisering af regler om transfedtsyrer i
fødevarer. BKD peger dog på, at forslaget adskiller sig de danske regler, idet der ikke stilles krav til
råvareleverandørerne af olier og fedstoffer, men at ansvaret alene er lagt på producenten af slutpro-
duktet, der sælges til den endelige forbruger. BKD foreslår, at der i EU-reglerne indarbejdes en forplig-
telse til, at leverandørerne af fedtstoffer, der skal bruges som en del af fødevarer, der er bestemt til
eller må antages at skulle fortæres af mennesker, overholder krav om maksimalt 2 g p. 100 g fedt. BKD
finder, at forslaget pålægger de små håndværksdetailvirksomheder unødig administration og doku-
mentionskrav for at holde transfedtsyreindholdet under det tilladte. Det er BKD’s opfattelse, at det
fald, man har set i transfedtsyreindholdet i slutprodukterne i Danmark, i høj grad skyldes producen-
terne af råvarer. De små håndværksproducenter ville have haft overordentlig svært ved at have drevet
denne udvikling alene, hvis de skulle kunne vælge mellem en jungle af råvarer (olier/margariner) med
varierende transfedtsyreindhold.
HORESTA støtter, at Kommissionen vælger en maksimalgrænseværdi for transfedt på 2 %, men me-
ner ikke, at forslaget er helt på linje med de danske regler. HORESTA peger på, at forslaget medfører,
at fødevareindustrien, der ikke sælger direkte til forbrugerne, ikke er forpligtet til at holde sig indenfor
denne grænse ved salg af ingredienser til detailvirksomheder, for eksempel restauranter, som leverer
3
EUU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 170: Notat om komitésag om andet transfedt i fødevarer til den endelige forbruger end det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt
1978801_0004.png
fødevarer til den endelige forbruger. HORESTA finder det bekymrende, hvis forslaget resulterer i, at
detailvirksomheder, som producerer til den endelige forbruger, er ansvarlige for at dokumentere
transfedtindholdet i fødevarerne, idet indholdet af transfedt i de anvendte ingredienser ikke er kendt.
HORESTA peger på, at restauranter og små detailvirksomheder ikke kan analysere hvert parti af et
produkt, og i håndværksprodukter kan mængder af råvarer, der anvendes til fremstilling af en fødeva-
re, variere fra dag til dag. HORESTA mener, at det er producenterne af fedtstofferne, der skal sikre, at
grænsen overholdes, og ikke de efterfølgende led i fødevareomsætningen.
Dansk Erhverv støtter som udgangspunkt forslag om regulering af transfedtsyrer i fødevarer, da det vil
højne forbrugerbeskyttelsen og skabe lige konkurrencevilkår i EU. Dansk Erhverv henviser til, at nati-
onale særregler svækker konkurrencen og gør danske produkter dyrere og hæmmer innovation og
udvikling i branchen. Dansk Erhverv finder imidlertid, at forslaget fra Kommissionen ikke er på linje
med de danske regler, idet der lægges op til, at grænseværdien kun skal overholdes i fødevarer, der er
tiltænkt den endelige forbruger, og derved ikke omfatter krav til producenten af råvaren, som er om-
fattet af de danske regler. Dansk Erhverv fremfører, at det vil være en stor administrativ og økonomisk
byrde for små detailproducenter, som for eksempel håndværksbagerne, hvis det udelukkende bliver op
til producenten af den færdige fødevare at dokumentere via beregninger og analyser, at grænseværdien
overholdes i deres produkter.
De Samvirkende Købmænd (DSK) støtter, at reglerne fastsættes på EU-niveau for at lette varernes frie
bevægelighed og de vilkår, virksomhederne handler under. DSK peger på, at Danmark har været et
”foregangsland” for
at begrænse indholdet af transfedt i danskernes kost, og de danske særregler fun-
gerer efter hensigten. DSK mener, at den fastsatte grænseværdi i de danske særregler gælder for olien
og/eller fedstoffet og ikke den fødevare, hvori olien og/eller fedstoffet anvendes. DSK mener, at forsla-
get er problematisk, fordi grænseværdien (2 g pr. 100 g fedt) gælder for selve fødevaren. Selvom dette
eventuelt ikke har betydning for forbrugerens samlede indtag af transfedtsyrer, kan det betyde, at man
kan anvende fedstoffer med et højere transfedtindhold, hvis fødevaren har et højt fedtindhold. Forsla-
get betyder øgede administrative byrder for producenten af færdigvaren, og at ansvaret lægges på pro-
ducenten af færdigvaren i stedet for producenten af olien og/eller fedstofferne. Særligt små hånd-
værksproducenter for eksempel i supermarkeders bager-
og delikatesseafdelinger, som skal ”styre”
indholdet af transfedtsyrer i færdigvaren for eksempel ved at foretage beregninger af opskrifter samt
udføre kemiske analyser, vil få øgede omkostninger. DSK opfordrer derfor til, at man arbejder for, at
forslaget kommer på linje med de danske regler, hvor risikoen styres ved den primære kilde (ved pro-
duktion af olien og/eller fedstoffet), sekundært følger virksomhederne en god fremstillingspraksis,
som er med til at mindske dannelsen af transfedtsyrer. Dette giver færrest mulige administrative byr-
der og opretholder et højt forbrugerbeskyttelsesniveau.
I flere af høringssvarene anføres, at forslaget indfører administrative krav til erhvervslivet, idet detail-
producenter skal foretage en administrativ kontrol af ingredienser, som indeholder transfedt og sikre,
at indholdet er under 2 g transfedt pr. 100 g. fedt. Fødevarestyrelsen bemærker, at detailproducenter
allerede i dag er forpligtet til at opfylde disse krav via deres egenkontrolprogram. På den baggrund
vurderes der ikke at være nye administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemssta-
ter. Der forventes dog at være et kvalificeret flertal for en regulering af transfedt i EU.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Siden 2003 har Danmark haft en regulering af indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer i
fødevarer for at beskytte forbrugernes sundhed. Indtag af transfedtsyrer er med til at øge risikoen for
4
EUU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 170: Notat om komitésag om andet transfedt i fødevarer til den endelige forbruger end det naturligt forekommende transfedt i animalsk fedt
hjertekarsygdomme, og der er videnskabelig evidens for, at transfedt er mere fremmende for udvikling
af hjertesygdomme end mættet fedt. WHO og EFSA anbefaler derfor, at indtaget af transfedtsyrer bør
være så lavt som muligt i kosten. En begrænsning af indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer
i fødevarer via regulering vil ifølge Kommissionen være den måde, hvorpå forbrugernes sundhed bedst
beskyttes. De danske erfaringer har vist, at det har været teknisk muligt for industrien uden store pro-
blemer at begrænse indholdet af transfedtsyrer til maksimum 2 g pr. 100 g fedt i fødevaren.
Regeringen finder det positivt, at indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer bliver reguleret på
EU-niveau. Dette vil bidrage til at sikre de europæiske forbrugeres sundhed og vil bidrage til mere lige
konkurrencevilkår for industrien. Regeringen finder det væsentligt, at forbrugerbeskyttelsen ikke for-
ringes i forhold til de nuværende danske regler. Regeringen vurderer, at dette er tilfældet i det forelig-
gende forslag fra Kommissionen, da forslaget vil sikre, at indholdet af transfedt i fødevarer, der mar-
kedsføres til forbrugerne, ikke overstiger 2 g pr. 100 g fedt.
Der vil være større sikkerhed for, at de produkter, der leveres til den endelige forbruger, overholder
reglerne, hvis reguleringen af indholdet af transfedt udvides til at omfatte de råvarer og ingredienser,
der handles fra en virksomhed til en anden, sådan som den danske regulering har fungeret.
Den virksomhed, der skal fremstille fødevarer til den endelige forbruger, vil have vanskeligt ved at
overholde reglerne, hvis den ikke som minimum får oplyst indholdet af transfedt i de ingredienser, den
anvender. Det er derfor relevant, at disse oplysninger er tilgængelige for virksomheder, der fremstiller
fødevarer til den endelige forbruger. Forslaget omfatter imidlertid ikke krav om mærkning af indhold
af transfedt i de ingredienser, som sælges fra en virksomhed til en anden. Producenter af fødevarer til
den endelige forbruger vil derfor selv skulle kræve disse oplysninger hos deres leverandører.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet man lægger vægt på, at indholdet af trans-
fedt i de fødevarer, der sælges fra en virksomhed til en anden, også reguleres, eller som minimum, at
der i reguleringen indføjes et krav om, at produkter, der handles fra en virksomhed til en anden, skal
mærkes med oplysninger om indhold af transfedt.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
5