Europaudvalget 2018-19 (1. samling)
KOM (2018) 0334 Bilag 2
Offentligt
1952995_0001.png
Notat
11. oktober 2018
J.nr. 2018 - 3764
Kontor:
Moms, afgifter og told [MAT]
Initialer:
MFi
Revideret grund- og nærhedsnotat om forslag til Rå-
dets direktiv om ændring af direktivet (direktiv
92/83/EØF) om harmonisering af punktafgiftsstrukturen
for alkohol og alkoholholdige drikkevarer
KOM(2018) 0334
Revideret udgave af grund- og nærhedsnotat af 26. juni 2018. Nye afsnit er markeret med
streg i margenen.
1. Resumé
Kommissionen har ved KOM(2018)334 af 25. maj 2018 fremsendt forslag om ændring af direktiv
92/83/EØF om harmonisering af punktafgiftsstrukturen for alkohol og alkoholholdige drikkevarer.
Forslaget er oversendt til Rådet den 25. maj 2018 i dansk sprogversion. Forslaget er fremsat med hjemmel
i TEUF artikel 113 og skal vedtages af Rådet med enstemmighed efter høring af Europa-Parlamentet.
Der foreslås en præcisering af direktivets bestemmelser vedrørende anvendelsen af fritagelser for denatureret
alkohol med henblik på at øge retssikkerheden. Det foreslås desuden at opdele den nuværende kategori
"Andre gærede drikkevarer" i to underkategorier. I første underkategori bibeholdes de nuværende forhold,
mens der i den anden fastlægges en separat definition og separate forhold for andre traditionelle gærede
drikkevarer (cider). Det foreslås endvidere at udvide de reducerede satsers anvendelsesområde til også at
omfatte små ciderproducenter, at der udarbejdes ensartede attester til små uafhængige bryggerier og ciderpro-
ducenter i EU, og at tærsklen for, hvornår reducerede satser gælder for øl, hæves. Herudover foreslås en
præcisering vedrørende måling af Platograden af sødet eller aromatiseret øl.
Regeringen er generelt positiv overfor Kommissionens forslag om at revidere og præcisere reglerne for afgifts-
fritagelse af denatureret alkohol samt forslaget om en
opdeling af ”andre gærede drikkevarer” med henblik
på at mindske problemer med afgiftsmæssig klassificering af forskellige gærede drikkevarer. Regeringen er
endvidere positiv overfor at udvide muligheden for at anvende reducerede satser for små producenter og for øl
med et lavt alkoholindhold. Regeringen finder ligeledes, at udarbejdelsen af ensartede attester for små uaf-
hængige producenter vil kunne medføre en mere ensartet behandling af disse producenter på tværs af EU-
landene.
2. Baggrund
EU's harmoniserede punktafgiftsordning består af en række forskellige retsakter. I direk-
tiv 92/83/EØF om punktafgiftsstrukturen for alkohol og alkoholholdige drikkevarer
fastsættes de fælles regler om punktafgiftsstrukturen for alkohol og alkoholholdige drik-
kevarer. Samme direktiv indeholder definitioner for og klassificering af de forskellige ty-
per alkohol og alkoholholdige drikkevarer alt efter deres karakteristika samt den retlige
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0002.png
ramme for reducerede satser, fritagelser og fravigelser i visse sektorer. I direktiv
92/84/EØF er minimumssatserne for de forskellige typer alkohol fastsat.
Den første og eneste evaluering af direktivet 92/83/EØF, siden det blev vedtaget i 1992,
blev indledt i 2014. Direktivet er derfor blevet udvalgt af Kommissionen til evaluering i
forbindelse med Kommissionens program for målrettet og effektiv regulering (REFIT).
Direktivet er ikke blevet holdt ajour vedrørende de udfordringer og muligheder, som nye
teknologier og udviklinger inden for alkoholindustrien indebærer. Der er derfor konstate-
ret visse problemer, som medfører ineffektivitet og skaber mulige fordrejninger på det in-
dre marked. Store forskelle i afgiftssatserne EU-landene imellem skaber et stærkt incita-
ment til skatteunddragelse, og andre svagheder i udformningen af disse skatter resulterer i
besværlige administrative procedurer for både skattemyndighederne og virksomheder.
Uforholdsmæssige administrations- og efterlevelsesomkostninger for virksomhederne be-
grænser især små og mellemstore virksomheders deltagelse i handelen med alkohol og al-
koholholdige drikkevarer i EU.
Kommissionens forelagde i oktober 2016 en rapport for Rådet, med udgangspunkt i hen-
stillingerne og resultaterne af evalueringen, og i december 2016 støttede EU-landene en-
stemmigt opfordringen til revision af direktivet. Rådet vedtog efterfølgende sine konklusi-
oner af 6. december 2016 og anmodede Kommissionen om at foretage den nødvendige
undersøgelse og høring med henblik på at fremsætte et forslag til revision. Kommissionen
har på den baggrund gennemført en konsekvensanalyse af diverse ændringer af direktivet.
Det er denne konsekvensanalyse, der ligger til grund for de ændringer, som nu foreslås.
3. Formål og indhold
Formålet med dette initiativ er at ændre Rådets direktiv 92/83/EØF for at forbedre den
lovgivningsmæssige ramme til gavn for erhvervslivet, EU-landene og borgerne.
Evalueringen af direktivet har identificeret følgende problemer og har ført til forslag på
følgende områder:
Problemer vedrørende anvendelsen af fritagelser for denatureret alkohol. Der foreslås
en præcisering af direktivets bestemmelser herom med henblik på at øge retssikkerhe-
den.
Problemer med tarifering af visse alkoholholdige drikkevarer. Det foreslås at opdele
den nuværende kategori "Andre gærede drikkevarer" i to underkategorier. I første un-
derkategori bibeholdes de nuværende forhold, mens der i den anden fastlægges en se-
parat definition og separate forhold for traditionelle gærede drikkevarer fremstillet af
æble- eller pæresaft (cider).
Problemer med anvendelsen af reducerede satser for små producenter og drikkevarer
med lavt alkoholindhold. Det foreslås at udvide muligheden for at anvende reducerede
satser til også at omfatte små ciderproducenter. Det foreslås også, at der udarbejdes en
Side 2 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0003.png
ensartet attest til små uafhængige bryggerier og ciderproducenter i EU. Det foreslås
endvidere at hæve tærsklen for, hvornår reducerede satser gælder for øl (afhængig af
alkoholstyrke).
Med henblik på at øge retssikkerheden foreslås en præcisering af de relevante bestem-
melser vedrørende måling af Platograden af sødet eller aromatiseret øl.
Det foreslås herudover at slette muligheden for Storbritannien til at fastsætte fritagel-
ser for bestemte produkter, som ikke længere er fritaget i Storbritanniens nationale
lovgivning. Dette punkt har ingen reelle konsekvenser, idet der blot er tale om at slette
forældede regler, som ikke længere anvendes, og det vil derfor ikke blive kommenteret
yderligere i nedenstående.
4. Europa-Parlamentets udtalelser
Kommissionens forslag har hjemmel i traktaten om Den Europæiske Unions funktions-
måde (TEUF) artikel 113, der kræver høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske
og Sociale Udvalg samt enstemmig vedtagelse af EU-landene.
Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke en udtalelse fra Europa-Parlamentet.
5. Nærhedsprincippet
Kommissionen anfører om nærhedsprincippet:
”Målene
for dette forslag kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan
derfor bedre nås på EU-plan, i overensstemmelse med nærheds- og proportionalitetsprin-
cippet som fastlagt i artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. Dette forslag går
ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.
De nuværende problemer vedrørende den punktafgiftsfritagelse, der gælder for denature-
ret alkohol, klassificering af visse alkoholholdige drikkevarer, status for uafhængige små
bryggerier/producenter samt måling af Platograden skyldes netop manglen på klare regler
på EU-plan. De beslutninger, der træffes ensidigt af medlemsstaterne, skaber yderligere
kompleksitet og retsusikkerhed. Det er ikke muligt at udvide de reducerede punktafgifts-
satser til også at omfatte små uafhængige ciderproducenter, eftersom direktivet reelt for-
hindrer medlemsstaterne i at rette op på sådanne skævheder, da de udelukkende må an-
vende reducerede punktafgiftssatser på små uafhængige producenter af øl og ethanol,
men ikke på små uafhængige ciderproducenter. Dette er også tilfældet for så vidt angår
tærsklen for lavt alkoholindhold.
Et flertal af medlemsstaternes forvaltninger har påpeget behovet for at forbedre de fælles
definitioner og regler for alkohol og alkoholholdige drikkevarer med henblik på fastsæt-
telsen af punktafgifter på EU-plan. Dette afspejles i de rådskonklusioner, der blev vedta-
get den 6. december 2016, hvori Rådet anmodede Kommissionen om at foretage de nød-
vendige undersøgelser med henblik på den eventuelle udarbejdelse af et lovgivningsfor-
slag til revision af direktiv 92/83/EØF.”
Side 3 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0004.png
Kommissionen anser derfor forslaget for at være i overensstemmelse med nærhedsprincip-
pet.
Regeringen er enig i Kommissionens vurdering af, at nærhedsprincippet er overholdt, da
det kræver lovgivning på EU-niveau at forbedre de fælles definitioner og regler for alkohol
og alkoholiske drikkevarer med henblik på fastsættelse af punktafgifter på EU-niveau.
6. Gældende dansk ret
I Danmark reguleres afgifterne på alkohol i øl- og vinafgiftsloven og spiritusafgiftsloven.
Der gives afgiftsfritagelse for alkohol, der fremstilles her i landet (eller importeres fra et
tredjeland), når alkoholen er denatureret efter den fælles denatureringsprocedure ifølge
afsnit I i bilaget til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/2236. Desuden
kan alkohol, der modtages fra enkelte EU-lande (Finland, Grækenland og Tjekkiet), sæl-
ges afgiftsfrit, når alkoholen er fuldstændig denatureret efter en denatureringsprocedure,
som anvendes for det pågældende EU-land ifølge afsnit III i bilaget til Kommissionens
gennemførelsesforordning (EU) 2017/2236. En række EU-lande, herunder Danmark, an-
vender den fælles denatureringsprocedure (afsnit I), enkelte EU-lande anvender den fæl-
les denatureringsprocedure, men i øgede koncentrationer (afsnit II), mens enkelte EU-
lande, udover den fælles denatureringsprocedure, tillige fortsat anvender deres hidtidige
nationale denatureringsprocedurer (afsnit III). De foreslåede præciseringer og ændringer
af reglerne for denatureret spiritus forventes at bidrage til klarere regler og retssikkerhed i
forbindelse med handel med denatureret spiritus på det indre marked.
Andre gærede drikkevarer end øl og vin beskattes som vin efter øl- og vinafgiftsloven.
Der skelnes ikke mellem traditionelle gærede produkter som fx æble- og pærecider og an-
dre gærede drikkevarer. Den foreslåede ændring af kategorien
”andre gærede drikkevarer”
med fastsættelse af en definition af betegnelsen
”cider” forventes ikke
at påvirke den af-
giftsmæssige behandling af sådanne produkter under dansk lovgivning, men den kan bi-
drage til en mere ensartet behandling af ”andre gærede drikkevarer” i de forskellige
EU-
lande, hvor flere nye
produkter kan være svære at klassificere som enten ”spiritus” eller
”andre gærede drikkevarer”.
Som følge af en række EU-domme er praksis dog allerede
således, at gærede drikkevarer, der er tilsat spiritus og ikke længere har karakter af eller
ikke længere markedsføres som et gæret produkt, samt filtreret vin eller frugtvin, der
fremstår som en klar og farveløs væske og produkter baseret herpå, skal tariferes og be-
skattes som spiritus. Der er dog ikke tale om rent objektive kriterier, og den foreslåede
ændring kan medvirke til en vis grad af præcisering.
Strukturdirektivet giver mulighed for at anvende reducerede satser for øl og spiritus pro-
duceret af små uafhængige producenter, hvilket er implementeret i dansk lov, senest vedr.
spiritus fra og med januar 2018. Disse reducerede satser skal ifølge direktivet mindst svare
til 50 pct. af den normale nationale afgift. Direktivet giver herudover mulighed for at an-
vende reducerede afgiftssatser (som godt må være lavere end 50 pct. af den normale af-
giftssats) på øl med op til 2,8 pct. alkohol. I Danmark er øl med op til 2,8 pct. alkohol
Side 4 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0005.png
som følge heraf fritaget fra afgift. Det foreslås at udvide de reducerede satser for små
producenter til også at gælde for små ciderproducenter samt at indføre en ensartet attest
til små uafhængige bryggerier og ciderproducenter i EU, så små producenter på tværs af
EU-landene får den samme afgiftslettelse baseret på samme oplysninger.
Det foreslås endvidere at hæve grænsen for lavere afgifter på øl fra 2,8 til 3,5 pct. Det er
valgfrit for de enkelte lande, hvorvidt og i hvilket omfang de ønsker at anvende mulighe-
derne for reducerede satser.
Direktivet giver endvidere mulighed for at beskatte øl efter
enten
platograd
eller
alkohol-
procent, hvor den danske ølafgift følger sidstnævnte princip. Det forventes derfor ikke at
have konsekvenser for dansk lovgivning, at målingen af platograd af sødet eller aromati-
seret øl ændres.
7. Konsekvenser
Lovgivningsmæssige konsekvenser
En vedtagelse af forslaget kan medføre behov for tilpasning af øl- og vinafgiftsloven og
spiritusafgiftsloven.
Det vil bl.a. kræve ændring af øl- og vinafgiftsloven, såfremt mulighederne for at anvende
reducerede satser for små ciderproducenter anvendes i Danmark, og hvis den reducerede
sats for øl øges til at gælde for øl med op til 3,5 pct. alkohol i Danmark.
Administrative konsekvenser
Det vurderes, at forslaget generelt vil bidrage til klarere regler og afgrænsning af produk-
ter og dermed mindske de administrative byrder for virksomhederne.
Forslaget om at indføre afgiftslettelse for små ciderproducenter vil dog medføre øgede
administrative omkostninger for de omfattede virksomheder, som dog skal ses i lyset af
den opnåede afgiftslettelse, jf. nedenfor.
Administrative konsekvenser for myndighederne
Generelt vurderes forslaget at medføre mindskede administrative byrder. Der forventes
dog at være begrænsede administrative omkostninger i forbindelse med, at de enkelte
EU-lande skal udstede attester til små øl- og ciderproducenter, der bekræfter deres årlige
produktion og deres juridiske og økonomiske uafhængighed af andre øl- eller ciderprodu-
center.
Skatteforvaltningen har oplyst, at forslaget vurderes at have begrænsede administrative en-
gangsomkostninger for det offentlige i form af tilretningsomkostninger på 10.000 kr., vej-
ledningsomkostninger på 10-20.000 kr. samt driftsomkostninger i det første år for imple-
menteringen af forslaget på �½ årsværk (365.000 kr.) til kontrol af fejlindberettede beløb
som følge af de ændrede kategoriseringer af andre gærede drikkevarer.
Side 5 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0006.png
Erhvervsøkonomiske konsekvenser
En øget anvendelse af reducerede satser for lavalkohol øl og for cider produceret af små
producenter vil medføre en mindre afgiftsbetaling fra disse virksomheder. Det vil forbedre
konkurrencevilkårene for de omfattede virksomheder og produkter.
Forslaget om at indføre afgiftslettelse for små ciderproducenter vil samtidig medføre øgede
administrative omkostninger for de omfattede virksomheder, idet de vil skulle opgøre og
indberette deres årlige produktion og deres juridiske og økonomiske uafhængighed af andre
ciderproducenter. Den øgede administrative omkostning skal dog ses i lyset af den opnåede
afgiftslettelse.
Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har vurderet, at direktivforslaget vil
medføre administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt.
Statsfinansielle konsekvenser
Præciseringen af bestemmelserne vedr. denatureret alkohol og måling af platograd i øl
forventes ikke at have statsfinansielle konsekvenser.
Såfremt forslaget ikke fører til anvendelse af nedsatte afgiftssatser for små ciderproducen-
ter eller en forhøjelse af grænsen for afgiftsfri øl fra 2,8 til 3,5 pct. alkohol i dansk lovgiv-
ning, forventes forslaget ikke at have provenumæssige konsekvenser. Såfremt disse mulig-
heder anvendes i dansk lovgivning, skønnes det at medføre et begrænset mindreprovenu,
som dog umiddelbart ikke kan skønnes med nogen grad af præcision på det foreliggende
grundlag, idet der på nuværende tidspunkt ikke foreligger data for den afgiftsberigtigede
mængde øl med mellem 2,8 og 3,5 pct. alkohol eller for mængden af afgiftsberigtiget cider
fra små uafhængige ciderproducenter i Danmark.
8. Høring
Direktivforslaget blev 18. juni 2018 sendt i høring hos:
Advokatsamfundet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Borger- og retssikkerhedschefen i
det daværende SKAT (nu Skattestyrelsen), Bryggeriforeningen, Cevea, CEPOS, Cult A/S,
Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Danske Advokater, De Samvirkende Købmænd, DI,
Foreningen Danske Revisorer, FSR - danske revisorer, Finans Danmark, Justitia, Kraka,
SRF Skattefaglig Forening, Erhvervsstyrelsen
Team effektiv regulering og Vin og Spiri-
tus Organisationen i Danmark.
Der blev anmodet om bemærkninger senest den 10. august 2018.
Advokatsamfundet, Bryggeriforeningen, Cult A/S, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri og Er-
hvervsstyrelsen
Team effektiv regulering har sendt bemærkninger til høringen. Hørings-
svarene resumeres i det følgende.
Advokatsamfundet har ingen bemærkninger til forslaget.
Side 6 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0007.png
Bryggeriforeningen skriver vedrørende den foreslåede ændring af artikel 3, stk. 1, om æn-
dringen af måling af platograden af øl, at Danmark ikke direkte er berørt af forslaget, men
at ændringen kan få betydning for danske bryggerier, der opererer på markeder, som be-
nytter en beregning af platograden til beskatning af øl.
Bryggeriforeningen skriver, at forslaget er i strid med EU Domstolens afgørelse C-30/17
og kan føre til, at øl med samme alkoholstyrke beskattes forskelligt. Derfor anbefaler Bryg-
geriforeningen, at præciseringen i artikel 3, stk. 1, ændres så den i stedet er i overensstem-
melse med EU Domstolens afgørelse, hvor det fremgår, at ingredienser, som tilsættes efter
gæring, ikke skal tages i betragtning, ved måling af platograd.
Vedrørende tilføjelsen til artikel 4, stk. 4 og 5, om at medlemsstaterne efter anmodning skal
udstede en attest til små uafhængige bryggerier og bekræfte bryggeriets årlige produktion,
skriver Bryggeriforeningen, at bryggerierne allerede i dag (ifølge Kommissionens forord-
ning 684/2009, Bilag I, tabel I) selv skal erklære i EMCS, at der er tale om et mindre bryg-
geri og angive den årlig produktion. Disse erklæringer kontrolleres stikprøvevis. Bryggeri-
foreningen foretrækker, at den nuværende praksis i videst mulige omfang fastholdes, så der
ikke skabes yderligere og unødvendige administrative opgaver for bryggerierne.
Bryggeriforeningen støtter den foreslåede ændring af artikel 5, om at øge tærsklen for af-
giftsfritagelse for øl fra 2,8 pct. til 3,5 pct. alkohol. Bryggeriforeningen mener, at det vil øge
incitamentet til at udvikle og dermed udvide markedet for øl med en lav alkoholstyrke.
Bryggeriforeningen finder, at den foreslåede tilføjelse af et nyt punkt 3 i artikel 12, vedrø-
rende en ciderdefinition er meget snæver og vil udelukke nogle cidere, der har været på
markedet i mere end 50 år.
Da ciderdefinitionen har til formål at give mulighed for at indføre en afgiftsmoderation for
små uafhængige ciderproducenter, anbefaler Bryggeriforeningen, at man så vidt muligt und-
går en meget snæver definition af cider. Bryggeriforeningen anbefaler, at definitionen
justeres til følgende:
3.
The term ‘cider’ (including ‘perry’) means a beverage having an actual alcoholic strength by volume
exceeding 1,2% vol not exceeding 8,5% vol, obtained by the fermentation of apple or pear juice or both,
with or without the addition of sugar, water, flavours and spices, and which may include permitted additives,
without the addition of any other alcohol or alcoholic beverage, apart from the alcohol used as flavour carriers.
Bryggeriforeningen støtter Kommissionens forslag til ændringen af artikel 13a, om at ind-
føre en moderationsordning for små uafhængige ciderproducenter med en årlig ciderpro-
duktion på op til 15.000 hl pr. år, samt forslag til ændringerne af artikel 27, om at præcisere
fritagelsesbestemmelserne for denatureret alkohol.
Side 7 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0008.png
Afslutningsvis skriver Bryggeriforeningen, at de er godt tilfredse med, at direktivet kun i
begrænset omfang justeres. Bryggeriforeningen havde dog gerne set, at forslaget også inde-
holdt en ændring til artikel 25, vedrørende håndtering af kassable varer således, at
”medlems-
staterne kan tilbagebetale…”
blev justeret til ”medlemsstaterne
skal tilbagebetale…”.
Cult A/S skriver, at den foreslåede ændring til artikel 12, pkt. 3, vedrørende en definition
af cider er for restriktiv. Cult A/S foreslår i stedet følgende formulering:
"3. Betegnelsen
“cider" (inklusiv “perry”):
en drikkevare med et virkeligt alkoholindhold udtrykt i volumen
på over 1,2 % men ikke over 8,5 % opnået ved fermentering af æblesaft, pæresaft eller en blanding af disse
to, med eller uden sukker, med tilladte tilsætningsstoffer, frugtsmag, uden tilsætning af anden alkohol eller
andre alkoholholdige drikkevarer; bortset fra den alkohol der anvendes som smags-bærer”.
Cult A/S skriver endvidere, at den foreslåede definition af cider ikke harmonerer med ram-
merne for tilladte tilsætningsstoffer til cider ifølge EU's Food additives database (EU-par-
lamentets og Rådets forordning om fødevaretilsætningsstoffer), og derfor kan give anled-
ning til administrative fejl.
Cult A/S skriver afslutningsvis, at hele grundlaget for deres og mange andre europæiske
virksomheders forretning afhænger af, at ovenstående bemærkninger tages til efterretning.
Dansk Erhverv skriver, at de generelt finder det positivt, at man vil forbedre de regule-
ringsmæssige rammer for klassificering og definitioner af forskellige typer alkohol. Dansk
Erhverv mener dog, at forslaget til nyt punkt 3 i artikel 12, er for restriktiv, idet den ude-
lukker ciderprodukter, som har været produceret i EU i over 50 år og i Danmark gennem
de sidste 20 år.
Dansk Erhverv skriver endvidere, med henvisning til EU's Food additives database, at den
foreslåede definition ikke harmonerer med tilladte tilsætninger til cider, og derfor kan give
anledning til administrative fejl.
Dansk Erhverv foreslår i stedet følgende formulering:
"3. Betegnelsen “cider" (inklusiv “perry”): en drikkevare med et virkeligt alkoholindhold udtrykt i volumen
på over 1,2 % men ikke over 8,5 % opnået ved fermentering af æblesaft, pæresaft eller en blanding af disse
to, med eller uden sukker, med tilladte tilsætningsstoffer, frugtsmag, uden tilsætning af anden alkohol eller
andre alkoholholdige drikkevarer; bortset fra den alkohol der anvendes som smags-bærer”.
Dansk Erhverv gør afslutningsvis opmærksom på, at grundlaget for mange virksomheders
forretning i Danmark og EU er afhængige af, at formuleringen ændres.
Dansk Byggeri har ingen bemærkninger til forslaget.
Side 8 af 9
kom (2018) 0334 - Bilag 2: Revideret grund- og nærhedsnotat om ændring af strukturdirektivet for alkohol
1952995_0009.png
9. Generelle forventninger til andre landes holdninger
På det foreliggende grundlag forventes det, at der generelt vil være opbakning til de fore-
slåede ændringer fra de øvrige EU-lande. Dette skal ses i lyset af, at EU-landene i 2016
enstemmigt opfordrede til revision af direktivet. Flere lande kan dog forventes at have
særinteresser, fx når det kommer til definitionen af traditionelle gærede produkter og ci-
der, idet cider i Kommissionens forslag kun defineres som gæret æble- eller pæresaft.
Ved drøftelser af forslaget i rådsarbejdsgruppen, tyder det på, at kun få lande ønsker at
fastholde en praksis svarende til EU-Domstolens afgørelse vedrørende måling af plato-
grad i sødet og aromatiseret øl. Det vil sige, at et flertal af medlemslandene umiddelbart
støtter Kommissionens forslag. Kommissionen foreslog en eventuel overgangsordning,
for de lande der anvender den anden metode for måling af platograd.
De fleste medlemslande er umiddelbart positive over for forslaget om attester til små
økonomisk og juridisk uafhængige bryggerier og ciderproducenter. Der er dog blevet rejst
spørgsmål til de administrative udfordringer og den praktiske gennemførsel. Kommissio-
nen har oplyst, at de forventer, at attesterne kan gennemføres som en del af EMCS, og at
definitionen af økonomisk og juridisk uafhængighed mv. vil blive fastsat i retningslinjer.
For så vidt angår den foreslåede definition af cider, tyder de indledende drøftelser på, at
der er en vis uenighed blandt medlemslandene, hvor nogle støtter Kommissionens forslag
og andre ønsker en bredere definition.
10. Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen er generelt positiv overfor Kommissionens ambition om at revidere og præci-
sere reglerne for afgiftsfritagelse af denatureret alkohol med henblik på at øge retssikker-
heden og reducere efterlevelsesbyrden for virksomhederne. Regeringen støtter umiddel-
bart også
opdelingen af ”andre gærede drikkevarer”
med henblik på at mindske proble-
mer med afgrænsning og afgiftsmæssig klassificering af forskellige gærede drikkevarer.
Regeringen vil herunder arbejde for en bredere definition af cider.
Regeringen er endvidere positiv overfor at lade EU-landene kunne anvende reducerede
satser for små producenter af cider på samme måde, som det allerede er tilfældet for små
producenter af øl og spiritus. Regeringen finder ligeledes, at udarbejdelsen af ensartede
attester for små uafhængige producenter vil kunne medføre en mere ensartet behandling
af disse producenter på tværs af EU-landene.
Afslutningsvis kan regeringen umiddelbart også støtte forslaget om at hæve grænsen for
ved hvilket alkoholindhold i øl, der kan anvendes reducerede satser, med henblik på at til-
skynde til udvikling af lavalkoholprodukter og et mindre alkoholforbrug.
11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Den 27. juni 2018 blev grund- og nærhedsnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg.
Side 9 af 9