Enhedslisten støtter forslaget, og det er jo en glædens dag.
Jeg vil gerne sige tak og tillykke til de mennesker, som i årevis bekæmpede skifergasboringer i Nordjylland.
Der er grund til at være glad nu.
De var udsat for natlig støj og larm og utryghed omkring kemikalieanvendelse, og frygten for, at fracking kunne have en negativ effekt for deres lokalområde, var, synes jeg, klart begrundet.
Jeg synes, det var rigtig flot, at de lavede en markering, altså hver eneste dag markerede, at de ikke ville have skifergasboringer i Nordjylland.
Vi oplevede også, at der, da der jo var optræk til, at der skulle gives tilladelse til at bore på Lolland, igen var borgere, som samlede sig i en bevægelse, der hed Nul Huller, og som var med til at præge en debat, og hvor det jo sikkert har været medvirkende til, at der ikke blev givet en tilladelse til den boring.
Jeg synes, der er god grund til, når vi nu har den her sag, at kigge på, hvad det egentlig er, undergrundsloven regulerer, altså om den regulerer det på rette vis.
Den vedrører råstoffer, og hvis man skal se det lidt i en moderne udgave, er det jo sådan set geotermien, som er vores potentiale i undergrunden.
Da vi havde sagen om Lolland, var man jo på vej til at give en tilladelse til at bore efter geotermi, på trods af at det hollandske selskab ikke havde nogen relation til de lokale fjernvarmeselskaber.
Og skal vi udnytte geotermi på bedste vis, er det jo nødvendigt, at vi får sikret, at dem, der gerne vil bore efter geotermi, har et nært samarbejde med de fjernvarmeselskaber, som skal distribuere varmen ud til forbrugerne.
Hvis man ser på de konkrete projekter, der er i Jylland, jamen så er de jo i Aalborg på vej til at lave et udbud, et turnkey-udbud, hvor der er et selskab, der så vinder og får mulighed for at skulle efterforske, bore, lave et anlæg, som fungerer, og overlade det til kommunen.
Men vi står jo egentlig i en situation, hvor der er andre selskaber, som kunne lægge billet ind på at få en tilladelse.
Og så er det jo egentlig mest hensigtsmæssigt, at det er det selskab, som vinder udbuddet, som har boretilladelsen.
I Aarhus er det tilfældet, at man er ved at lave en aftale med et selskab, men man kunne jo egentlig komme ud for, at et andet selskab lagde en ansøgning ind på at få en boretilladelse i Aarhus, på trods af at Aarhus er ved at lave en aftale med et bestemt selskab.
Jeg synes, vi mangler en bedre planlægning omkring det her.
Det er muligt, at ministeren om lidt vil sige, at det ikke er en del af det her lovforslag – nej, det er ikke en del af det, der er beskrevet, men vi er jo trods alt ved at forholde os til nogle ændringer af undergrundsloven, hvor det kan være, at den debat, vi har her, viser, at der er nogle hjørner af det, som der ikke er taget hånd om, når vi skal forholde os til, hvordan vi får mest geotermi på bedste vis i et eller andet tæt samarbejde med lokale fjernvarmeselskaber.
Det kan jo ikke nytte noget, at det sådan bliver det vilde vesten, nemlig at der er nogle, der lægger ansøgninger ind først, og så sker der noget.
Vi bliver nødt til at lære af de erfaringer, der har været på andre felter.
Og hvis man ser på det – vi kan f.eks.
tage de kystnære møller – så har der jo været en proces, hvor man kunne søge ud fra et åben dør-princip og enhver kunne lægge billet ind på, at man gerne ville realisere et projekt og dermed reservere et frimærke på vores kyster og så gå videre med et projekt, hvis man havde den økonomiske og tekniske kapacitet til det.
Jeg så jo meget gerne, at man i den her lov gik videre.
Det er jo rigtig godt, at vi her stopper med indvinding af olie og gas på land og i de indre farvande, men vi har jo det her store problem med, at Danmark fortsat indvinder olie og gas ude i Nordsøen.
Og hvis man kigger på, hvad det er for en Parisaftale, som Danmark skal leve op til, så ser man, at vi altså ikke bare kan fortsætte med at indvinde olie og gas og lade som ingenting.
Vi er i en global situation, hvor hovedparten af ressourcerne af olie og gas bør blive i undergrunden, og hvor vi skal udvikle den vedvarende energi.
Men jeg vil slutte af med at sige tillykke til skifergasmodstanderne i Danmark.
I har været med til at sikre, at der nu bliver sat et endegyldigt stop for skifergasboringer i Danmark.
Det synes vi er dejligt.