§ 20-spørgsmål S 571 Om at fratage en person statsborgerretten.

Til: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Dato: 22-02-2019
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 25-02-2019
Endelig besvarelse 01-03-2019
Spørgsmålets ordlyd:
Hvilke politiske initiativer skal der efter ministerens vurdering til, for at Danmark kan få adgang til at fratage en person statsborgerretten efter bestemmelserne i FN’s konvention om statsløsheds artikel 8, stk. 3, selv om Danmark ikke på tiltrædelsesdatoen m.v. afgav erklæring om, at landet ønskede at bevare denne ret?
Skriftlig begrundelse:
I FN’s konvention om statsløshed af 1961 fremgår af artikel 8, stk. 1, at »En kontraherende stat må ikke fratage nogen person statsborgerretten, hvis en sådan fratagelse ville gøre den pågældende statsløs«. Det fremgår dog af artikel 8 stk. 3 at »Uanset bestemmelserne i denne artikels stk. 1 bevarer en kontraherende stat adgangen til at fratage en person statsborgerretten, hvis den på undertegnelses-, ratifikations- eller tiltrædelsesdatoen udtrykkeligt afgiver erklæring om, at den ønsker at bevare denne adgang af een eller flere af følgende grunde, når disse indgår i statens lovgivning på det pågældende tidspunkt: a) at den pågældende i strid med sin loyalitetspligt over for den kontraherende stat i) på trods af den kontraherende stats udtrykkelige forbud har ydet eller har fortsat med at yde en anden stat tjenester eller har modtaget eller har fortsat med at modtage vederlag fra en anden stat, eller ii) har udvist en for statens livsvigtige interesser særdeles skadelig adfærd; b) at den pågældende har aflagt ed til eller afgivet formel erklæring om tilhørsforhold til en anden stat eller klart har vist sin beslutning om at unddrage sig sit tilhørsforhold til den kontraherende stat.« Ifølge konventionen har UK, Irland og Østrig afgivet erklæring om, at de ønskede at gøre brug af bestemmelserne i artikel 8, stk. 3. Danmark har ikke afgivet en sådan erklæring. Spørgeren mener, at det ville være bedst for Danmarks sikkerhed, hvis vi helt trådte ud af konventionen om statsløshed. Men såfremt der ikke kan findes flertal i Folketinget for dette, mener spørgeren, at Danmark i det mindste bør anvende de muligheder, der nævnes i konventionens artikel 8, stk. 3, for at fratage terrorister og andre dybt kriminelle deres danske statsborgerskab, også selv om dette medfører, at den pågældende person bliver statsløs.
Dokumentdato: 01-03-2019
Modtaget: 01-03-2019
Omdelt: 01-03-2019

Svar på spm nr. S 571: Hvilke politiske initiativer skal der efter ministerens vurdering til, for at Danmark kan få adgang til at fratage en person statsborgerretten efter bestemmelserne i FN’s konvention om statsløsheds artikel 8, stk. 3, selv om Danmark ikke på tiltrædelsesdatoen m.v. afgav erklæring om, at landet ønskede at bevare denne ret?

Svar på spm. nr. S 571 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 22-02-2019
Modtaget: 22-02-2019
Omdelt: 22-02-2019

Hvilke politiske initiativer skal der efter ministerens vurdering til, for at Danmark kan få adgang til at fratage en person statsborgerretten efter bestemmelserne i FN’s konvention om statsløsheds artikel 8, stk. 3, selv om Danmark ikke på tiltrædelsesdatoen m.v. afgav erklæring om, at landet ønskede at bevare denne ret?

Hvilke politiske initiativer skal der efter ministerens vurdering til, for at Danmark kan få adgang til at fratage en person statsborgerretten efter bestemmelserne i FN’s konvention om statsløsheds artikel 8, stk. 3, selv om (pdf-version)
Html-version