EU og Internationalt
Den 15. juni 2020
MFVM 080
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske
Økonomiske og Social Udvalg og Regionsudvalget: En jord til bord-strategi for
et fair, sundt og miljøvenligt fødevaresystem
KOM (2020) 381
Resumé
Kommissionen har den 20. maj 2020 fremlagt en meddelelse om en jord-til-bord strategi, der skal
sætte rammen for EU's fremtidige arbejde for en grøn omstilling af EU's fødevaresystemer. Medde-
lelsen indeholder en lang række overordnede mål og forslag i forhold til blandt andet pesticider, gød-
ning, antibiotika, mærkning, dyrevelfærd, madspild, fødevaresvindel, fødevarekontaktmaterialer,
økologi og afskovning. Som en reaktion på corona-krisen har strategien desuden fokus på fødevare-
forsyningssikkerheden ved fremtidige kriser. Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige
eller økonomiske konsekvenser, men den indeholder en oversigt over kommende initiativer på områ-
det og skitserer Kommissionens ambitioner frem til 2030. Strategien har ikke i sig selv konsekvenser
for beskyttelsesniveauet.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2020) 381 af den 20. maj 2020 fremlagt en jord-til-bord strategi for et
retfærdigt, sundt og miljøvenligt fødevaresystem. Meddelelsen er modtaget i en dansk sprogudgave fra
Rådssekretariatet den 20. maj 2020.
Jord-til-bord strategien blev præsenteret sammen med biodiversitetsstrategien. Begge strategier er en
del af Kommissionens grønne pagt ("Green Deal") fra 11. december 2019, som har fokus på en bære-
dygtig fremtid via tiltag inden for klima, miljø, natur og har blandt andet til formål at følge op på EU's
indsats
i forhold til FN’s bæredygtighedsmål.
Formål og indhold
Meddelelsen om en jord-til-bord strategi sætter den overordnede ramme for EU's fremtidige arbejde
for en grøn omstilling af EU's fødevaresystemer, hvor fokus er på inddragelse af producenter langs
hele fødevareværdikæden til forbrugere. Strategien er en køreplan for udviklingen af mere bæredygtige
fødevaresystemer, men sætter også fokus på, at sunde og klimavenlige valg skal være nemmere for de
europæiske forbrugere. Strategien har fokus på udviklingen af en bæredygtig produktion af fødevarer
både i forhold til landbrug og akvakultur. Derudover understreger strategien, at der er en stigende ef-