Tak, formand. Vi i Danmark er jo så heldige at have ressourcer i undergrunden, som har finansieret vores velfærdssamfund, og som også langt hen ad vejen skal finansiere den grønne omstilling, som vel snart sagt alle partier her på Christiansborg er enige om. Og derfor giver det jo god mening nu at investere i en opgradering af Tyrafeltet, sådan at vi fremadrettet også kan hente god, dansk naturgas, noget af det mest CO2-venlige, man kan finde, op af undergrunden. Jeg har tidligere anmodet ministeren om måske at deklarere dansk olie og dansk naturgas i international skala, sådan at man som forbruger ude på markedet vil kunne vælge det grønne valg, når man nu skal købe fossilt – for det er sådan, at det grønne valg også vil være det danske valg. Der er en oplagt mulighed for at fremme danske eksportinteresser. Vi afventer stadig svaret.
Tilbage til forslaget: Det handler jo grundlæggende om at sikre, når vi importerer især fra tredjelande, at der sker en koordinering med vores nabolande og de lande i især EU, som vi har fælles interesser med, og det giver selvfølgelig god mening. Når det kommer til energipolitik, er det alt, alt for vigtigt og alt for internationalt til at se på det snævert med danske briller, og derfor er vi selvfølgelig nødt til at sikre, at der er en koordinering med især Storbritannien, Tyskland, Sverige og de andre nordiske lande osv. Det lægger det her lovforslag op til.
Så skal man også huske på, at den danske gasinfrastruktur alligevel er ved at være en bedaget sag. Det meste af infrastrukturen er bygget tilbage i 1980'erne. Der er så, parallelt med at infrastrukturen har været der, sket en udvikling af reguleringen i EU, som har skabt nogle tekniske ubalancer. Og især i forhold til ekspropriationsbegreberne bliver der her rettet op i relation til opstrøm og transmission. Det er godt, fordi det skaber klarhed og gør det på en måde, så det også for udenlandske producenter er lettere at håndtere det danske marked.
Så alene med den lille bemærkning om og anmodning om, at ministeren slår lidt på tromme for den CO2-venlige danske undergrund, kan vi støtte forslaget.