Tusind tak for det, og tak for de pæne ord om lovforslaget og for modtagelsen af det. Med det her lovforslag tager vi fat på nogle af de store udfordringer, som de senere års vækst i onlinehandel og de globale handelsplatformes udbredelse har skabt for både danske forbrugere, men også for danske virksomheder. Vi skal gøre, hvad vi kan, for at der ikke bliver solgt farligt legetøj, som vores børn kan komme til skade af, eller mobilopladere, som kan bryde i brand. Med lovforslaget skaber vi en ny, stærk ramme for kontrollen med produkt og sikkerhed på tværs af en lang række produktområder med betydning for danskernes liv og danskernes hverdag. Og vi øger straffen for virksomheder, der ikke overholder reglerne.
Målet for regeringen er, at danske forbrugere skal kunne stole på de produkter, de køber, også når de handler online og via platforme uden for EU. Danske virksomheder, der lever op til reglerne, skal kunne stole på, at vi slår ned på dem, der snyder. Det skal aldrig kunne betale sig at snyde ved at omgå reglerne på bekostning af danskernes sikkerhed og sundhed.
I takt med at handelen er blevet global, også for danske forbrugere, er der behov for nye kontrolmuligheder. Lovforslaget giver adgang til kontrol med skjult identitet. Det er rigtig vigtigt, fordi Sikkerhedsstyrelsen i dag oplever, at nogle netbutikker ikke sender dem de produkter, der tages ud til kontrol. Derfor skal Sikkerhedsstyrelsen anonymt kunne bestille produkterne, så de rent faktisk får produkterne tilsendt, som var de en helt almindelig forbruger.
Lovforslaget giver også adgang til at få blokeret hjemmesider og webportaler, hvor der sælges farlige og ulovlige produkter. Det er et vigtigt redskab i at få stoppet farlige produkter fra særlig tredjelande. Men hjemlerne kan ikke gøre det alene. Derfor styrker regeringen også kontrollen med farlige produkter, der sælges online. Det sker gennem udvikling af en kunstig intelligens, der kan lave hurtige og effektive søgninger på nettet via tekst- og billedgenkendelse. På den måde kan vi forhåbentlig fange langt, langt flere farlige produkter på nettet.
Flere af beføjelserne kommer fra en ny EU-forordning om markedsovervågning og produktoverensstemmelse, som lovforslaget implementerer på Sikkerhedsstyrelsens område. Lovforslaget fastsætter de beføjelser og redskaber, som Sikkerhedsstyrelsen har til rådighed, for at kunne gennemføre en effektiv kontrol med produkter i både fysiske butikker og online.
På nogle områder går lovforslaget dog længere end forordningen. Det har vi vurderet at der er behov for, hvis vi reelt skal løse de udfordringer, vi står over for. Forordningen gælder alene produkter, der er omfattet af EU-harmonisering, mens lovforslaget dækker bredere og omfatter kontrol og sanktioner for næsten alle produkter på Sikkerhedsstyrelsens område. Det gør vi, fordi forbrugerne skal kunne føle sig trygge, uanset om de har købt et stykke legetøj eller en ukrudtsbrænder. Med lovforslaget samler vi derfor de overordnede bestemmelser om markedsovervågning af produkter på Sikkerhedsstyrelsens område i en ny hovedlov.
Så er der også, som det er blevet sagt af flere, den del af lovforslaget, der helt konkret følger op på den brede politiske aftale fra januar i år om lattergas. Lattergas er i den her sammenhæng ikke at forveksle med det, man får hos tandlægen, når man skal bedøves, for der er blandet ilt i. Men det her er lattergaspatronerne, som vi har set i meget, meget rigt mål i vores gadebillede, rundt om i, som Dansk Folkepartis ordfører sagde det, hele det danske land. Det helt centrale mål med reguleringen er at stoppe særlig unges livsfarlige brug af lattergas som rusmiddel. Det gør vi ved at sætte en aldersgrænse på 18 år, sikre, at lattergas kun kan købes i små mængder, og vi sætter en stopper for salget fra kiosker og tilsvarende steder, hvor der sælges alkohol og tobak. Vi kommer til at følge den nye regulering af lattergas op med en omfattende kontrolindsats i forbindelse med ikrafttræden og hen over den forestående sommer. Vi skærper også sanktionerne, uanset om man sælger lattergas til beruselse, eller om det er farligt legetøj.
Det må ikke kunne betale sig at snyde på bekostning af danskernes sikkerhed og sundhed. Vi hæver derfor bøderne markant fra 10.000 kr. i dag til 50.000 kr., med mulighed for at de kan hæves yderligere i grove og gentagne tilfælde. Vi indfører også fængselsstraf for de helt alvorlige tilfælde, hvis man sætter forbrugernes liv på spil.
Med de ord vil jeg bare takke for den gode modtagelse af lovforslaget. Jeg ser frem til den videre udvalgsbehandling.