Europaudvalget 2020-21
EUU Alm.del
Offentligt
2318199_0001.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 14. januar 2021
FVM 006
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 55 (EUU alm. del) stillet 18. de-
cember 2020 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 55
”Kan
ministeren uddybe, hvad der ligger i EU-Kommissionens forslag om at fastsætte EU-regler for, hvornår
virksomheder på frivillig basis må gøre brug af ernæringsanprisninger? I forlængelse heraf bedes ministeren
oplyse, hvilke konsekvenser forslaget kan få for det nordiske "nøglehulsmærke".”
Svar
Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Det
er fastsat i anprisningsforordningen 1924/2006, at Kommissionen skal udarbejde såkaldte ernærings-
profiler. Ernæringsprofiler vil skulle sikre, at fødevarer, der generelt set må vurderes som mindre sunde, ikke
kan markedsføres med ernærings- og sundhedsanprisninger. I ernæringsprofiler vil der for eksempel kunne
stilles krav om maksimalt indhold af fedt, sukker og salt i de fødevarer, som markedsføres med ernærings- og
sundhedsanprisninger.
I henhold til anprisningsforordningen skulle Kommissionen senest den 19. januar 2009 have fastsat sådanne
ernæringsprofiler. Kommissionen har dog aldrig fremlagt et endeligt forslag om ernæringsprofiler.
Kommissionen har i forbindelse med fremsættelsen af Jord-til-Bord strategien i maj 2020 oplyst, at den vil
genoptage arbejdet med fastsættelsen af ernæringsprofilerne.
Nøglehulsmærket er en frivillig ernæringsanprisning, som er omfattet af reglerne i anprisningsforordningen
om anvendelsen af ernærings- og sundhedsanprisninger. Anvendelse af nøglehulsmærket er blandt andet
baseret på kriterier om maksimalt indhold af fedt, sukker og salt, hvilket er de næringsstoffer, som der er vi-
denskabeligt belæg for at begrænse indtaget af i kosten.
Nøglehulsmærket er notificeret i EU som et nationalt frivilligt ernæringsmærke. Kommissionens accept af
denne notifikation er betinget af, at der ved etableringen af ernæringsprofiler i EU eventuelt vil skulle foreta-
ges tilpasninger i kriterierne for brugen af Nøglehulsmærket, hvis anvendelsen skulle vise sig at være i strid
med disse ernæringsprofiler.
Fødevarestyrelsen forventer dog ikke, at etablering af ernæringsprofilerne, såfremt det lykkes, vil medføre
behov for at tilpasse kriterierne for brugen af Nøglehulsmærket væsentligt.”
Rasmus Prehn
/
Annelise Fenger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk