I svar på B 125 – spm. 7 af 12. august skriver ministeren, at udkastet til beretning »vil risikere at fratage ansvar for produkter fra sælgere/fabrikanter for at pålægge dette på platformene«.
Dette undrer spørgeren, idet udkastet til beretning ikke lægger op til at fratage sælgere/fabrikanter i tredjelande det ansvar, som de har efter produktsikkerhedslovgivningen. Dette fabrikantansvar behandles slet ikke i udkastet til beretning. Udkastet drejer sig udelukkende om det ansvar, som onlinemarkedspladserne har/ikke har. I dag har de fysiske importører allerede et importøransvar, når de bringer varer fra tredjelande til salg i EU. Men det betyder ikke, at fabrikanter, der sælger produkter til disse importører, fratages deres ansvar som fabrikanter. Fabrikantansvaret er det strengeste ansvar i produktsikkerhedslovgivningen. Alt dette fremgår af både den generelle og harmoniserede produktsikkerhedslovgivning (GPSD og NLF), som for størstedelens vedkommende ligger under erhvervsministerens ressort. I praksis har en importør derfor også mulighed for at søge erstatning hos sin leverandør/produktets fabrikant, hvis den solgte vare er ulovlig eller farlig. Den samme mulighed vil en onlinemarkedsplads, der blev stillet til regnskab for et ulovligt eller farligt produkt som »digital importør«, naturligvis have.
Med denne opklaring bedes ministeren svare på;
- om svaret er udtryk for, at ministeren mener, at det er et problem, hvis onlinemarkedspladserne (også) skal tage ansvar for sikkerheden af de produkter, de lader tredjelandssælgere sælge til europæiske forbrugere fra deres platform? Hvis svaret er ja, mener ministeren så, det er et problem, at danske og europæiske importører og detailhandlere, der sælger produkter fra fabrikanter i tredjelande gennem deres netbutikker skal tage ansvar overfor forbrugere og myndigheder for de produkter, som kommer fra deres leverandører i tredjelande, når de har status som importør eller distributør efter produktsikkerhedslovgivningen?
- om ministeren mener, at det er hensigtsmæssigt, at alle europæiske online-detailkæder med leverandører fra tredjelande, der i dag agerer som importører og distributører med det ansvar, der følger med, i stedet kan indrette sig som onlinemarkedsplads, hvor de giver deres leverandører fra tredjelande adgang til at indgå aftaler direkte med de danske og europæiske forbrugere, for dermed at slippe for det ansvar, de i dag har efter produktsikkerhedslovgivningen, når de agerer som importører og distributører, og sælger produkter gennem deres webshop?
Dato: 23-08-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
erhvervsdrivende virksomhed