Europaudvalget 2021-22
EUU Alm.del Bilag 766
Offentligt
2624466_0001.png
Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 1105
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 16. september 2022
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1105 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødeva-
reudvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 16. juni 2022. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 1105 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren udarbejde en skematisk sammenligning mellem de foreslåede grænseværdier beskrevet
i grundnotatet, jf. MOF Alm. del - Bilag 573, baseret på ALARA og dermed under hensyn til erhvervene,
og grænseværdier fastsat ud fra en ren sundhedsmæssig vurdering? Det kunne f.eks. være ved at tilføje
en søjle i diagrammet i notatet.”
Svar
Spørgsmålet henviser til grundnotat om Kommissionens forslag til ændring af forordning (EF) nr.
1881/2006 for så vidt angår maksimalgrænseværdier for fluorstoffer i visse fødevarer, som blev over-
sendt til Folketinget den 10. juni 2022 (MOF Alm. del – Bilag 573).
Det ligger mig meget på sinde at begrænse forekomsten af fluorstoffer i fødevarer af hensyn til fødeva-
resikkerheden. Derfor har regeringen støttet EU-Kommissionens forslag om at fastsætte maksimal-
grænseværdier for fluorstoffer i visse fødevarer. Forslaget blev vedtaget i juni 2022 og forventes at træde
i kraft pr. 1. januar 2023.
Der er til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, som har
oplyst følgende:
"Fluorerede stoffer er miljøforureninger, der utilsigtet kan findes i flere af vores fødevarer. Fødevaresik-
kerhed er altid det ultimative mål, når der skal fastsættes grænseværdier i fødevarer. Dette er også til-
fældet for de fluorerede stoffer.
Nøjagtigheden af en skematisk sammenligning mellem de grænseværdier, som fremgår af grundnotatet,
der blev oversendt til Miljø- og Fødevareudvalget den 10. juni 2022, og grænseværdier, som fastsættes
ud fra en ren sundhedsmæssig vurdering, vil ikke nødvendigvis være fyldestgørende. Det skyldes, at der
ikke kun er én model for, hvordan ALARA-princippet (as low as reasonably achievable) skal anvendes.
De grænseværdier, der baseres på ALARA-princippet, og som er inkluderet i grænseværdierne i grund-
notatet, inkluderer hensyn ud over fødevaresikkerhed, såsom forsyningssikkerhed og ernæring til f.eks.
børn. Eksempelvis afvejes de ernærings- og sundhedsmæssige gevinster ved at spise fisk ift. indhold af
eventuelle uønskede stoffer. Det vil derfor ofte ikke være muligt at fastsætte en entydig grænseværdi
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
EUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 766: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1105-1109 om sundhedsmæssige grænseværdier og maksimalgrænseværdier for flourstoffer i fødevarer, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
pga. begrænset viden og dokumentation, eller fordi risikovurderingen er, at der ikke kan udelukkes en
risiko i nogen doser, men at risikoen afhænger af graden af eksponeringen.
Fluorstoffer findes mange steder i miljøet på grund af lokale forureningskilder, men det komplette over-
blik over deres forekomst i fødevarer mangler stadig. Det er derfor hensigten med EU's nye grænsevær-
dier, at de skal danne udgangspunkt for yderligere regulering, når viden og dokumentation forbedrer
grundlaget. Det er Fødevarestyrelsens erfaring, at grænseværdier medfører et øget fokus på stofferne i
både myndigheders kontrol og virksomheders egenkontrol. Grænseværdier vil derfor tilvejebringe flere
data, og disse data kan anvendes til en forventet revurdering af grænseværdierne om et par år. EU-
Kommissionen henstiller til medlemsstaterne, at de analyserer for fluorerede stoffer i flere typer af fø-
devarer, særligt i de typer som i første omgang ikke omfattes af en grænseværdi.”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2