Tak for ordet, formand. I dag hersker der ingen tvivl om, at der i visse indvandrermiljøer findes en udbredt social kontrol, som indskrænker børn og kvinders frihed til at leve det liv, de har lyst til. Det er fuldstændig uacceptabelt, og vi er derfor glade for, at vi med lovforslaget får sat hårdt og konsekvent ind mod udøverne af social kontrol. De personer, der netop udøver social kontrol, er oftest mennesker med minoritetsbaggrund, som er kommet til Danmark for mange år siden, og som aldrig har taget de danske normer og værdier til sig. Men hvad der er endnu værre, er, at de heller ikke ønsker, at deres ægtefæller og deres børn gør det. De begrænser deres frihed og fratager dem muligheden for at blive en aktiv del af fællesskabet, og det kan vi som et liberalt parti selvfølgelig ikke acceptere. Det er vigtigt, at vi som samfund træder i karakter og står fast på, at vores fælles værdier, ligestilling, frihed, ytringsfrihed, skal gælde for alle i Danmark. Det står ikke til forhandling, og hvis man ikke ønsker at tage de værdier til sig eller begrænser andre i at tage dem til sig, skal det selvfølgelig have alvorlige konsekvenser.
Med lovforslaget får vi indført nogle klare regler, der beskytter børn mod vold, og som er med til at forebygge, at børn fra indvandrerfamilier udsættes for negativ social kontrol. Det er positivt, men det er langtfra tilstrækkeligt. I denne ombæring vil jeg også gerne gøre opmærksom på, at lovforslaget ingen steder nævner de mange kvinder, for hvem social kontrol i særlig grad er belastende, og det handler om de mange kvinder, der vil Danmark, men som tæskes, trues eller på anden vis kues af deres nærmeste familie til at give afkald på de grundlæggende rettigheder. De kvinder forsøger at bryde fri, og de befinder sig i en regulær frihedskamp, hvor det er med livet som indsats. For disse kvinder tegner dagens lovforslag ingen vej ud af de kontrollerende miljøer, og det er beklageligt, for nok skal vi straffe udøveren af social kontrol, men samtidig skal vi også give ofrene de reelle muligheder for at bryde ud af det kontrollerende miljø. Det skal vi både for kvindernes og for børnenes skyld.
Derfor finder jeg det også problematisk, at regeringen nu endnu en gang sylter et kontroversielt problem, fordi det ikke passer ind i det socialdemokratiske årshjul. Ja, man har valgt at skubbe problemerne foran sig til næste valg ved at nedsætte endnu en kommission. Det er jo ikke første gang, at social kontrol er et problem i indvandrermiljøer; børnene, men især også kvinderne har kæmpet denne kamp længe, og nogle føler nok, at de har kæmpet den meget alene.
Vi står jo ikke på bar bund i forhold til at forstå problemet. Med Venstres nationale handlingsplan fra 2016 har vi opnået nogle gode erfaringer til at gå i rette med netop de udfordringer. Vi ved, hvad der virker, og vi ved ikke mindst, hvad vi skal gøre mere af. Som et liberalt parti værner vi om individets personlige frihed, og samtidig er vi af den overbevisning, at det er bedre at løse problemerne i dag end i morgen. Så vi er klar til at forhandle, kære minister, for vi i Venstre kan på ingen måde tolerere, at der findes mennesker i det danske samfund, som tvinges til at give afkald på deres grundlæggende rettigheder.
Med lovforslaget får vi sat hårdt ind over for de mennesker, der udøver social kontrol, og derfor stemmer vi i Venstre selvfølgelig for lovforslaget, men samtidig vil jeg gerne komme med en kraftig appel til regeringen om ikke at sylte problemet yderligere i den indeværende regeringsperiode. Lad os nu indkalde til nogle forhandlinger, så vi kan hjælpe de ofre ud af de kontrollerede miljøer, de lever i. Det ligger også fint i forlængelse af de forhandlinger, vi har haft om »Børnene Først«, og der er altså ingen grund til at vente længere. Tak for ordet.
Hov, jeg skal lige huske, at jeg skal hilse fra De Radikale og Enhedslisten og sige, at de ikke støtter lovforslaget.