Tak. Det her lovforslag følger jo op på klimaplanen for energi og industri fra 2020, hvor vi blev enige om at justere åben dør-ordningen. Vi nævnte også dengang, at man skal passe på, at man ikke gør det for rigidt, for det er vigtigt, at vi ser på samspillet mellem kommuner og stat og ser på planer for at udbygge VE. Vi prøvede at presse lidt på i forhold til den her afstandsgrænse, men den ligger jo ret fast. Vi ser jo nu på, om vi skal bringe ordningen tilbage til dens formål med at fremme små og kystnære projekter. Nu kan der fremover ansøges om åben dør-projekter på op til 15 km fra kysten, og så gøres ordningen teknologineutral. Det giver mulighed for, at nye teknologier kan testes i åben dør-ordningen. Det er jo faktisk godt, men så er der jo lige et men.
Vi er i en situation nu, hvor Danmark og Europa har behov for en accelereret VE-udbygning, og hvor der for danske politikere er udsigt til mangel på grøn strøm frem mod 2030. Vi skal jo netop se på, hvordan vi kan udbygge mest muligt. Det har vi jo også tidligere fremsat beslutningsforslag om, i forhold til hvad vores plan er for udbygning af VE. Men vi skal jo ikke være blege for nogle gange at gå tilbage og justere. Vi har måske aftalt noget for et år siden, men omstillingen til den grønne energi går meget hurtigt, og i forhold til de begivenheder, vi ser omkring os, med Ukraine, russisk gas og hele Europa, der sådan set står sammen om at ville udfase den russiske gas, er der lige nu rigtig meget behov for, at vi får sat mere tempo på den grønne omstilling. Vi vil jo fra Det Konservative Folkeparti gerne se, at vi får en markedsdrevet udbygning, også af havvind, for det er det, der kan skaleres. Det er det hele, det drejer sig om, altså at det skal op i tempo og op i gear. Det er vigtigt, at vi har en strategi og en plan for det her. Og med det her lovforslag kan man jo sådan lidt sige, at hvis der er noget, der ligesom skulle justeres i det her, er det helt klart det, der handler om, hvad den politiske målsætning og strategi for havvind i Danmark er. Det synes vi lidt vi savner i det her, og det kunne man godt få ind i det her lovforslag.
Det andet er, at man kan risikere, at det sætter en stopper for den her hurtige og effektive udbygning af de markedsdrevne havvindmølleparker, og det har jo altså nogle erhvervs- og samfundsøkonomiske konsekvenser. I går vedtog vi jo en power-to-x-aftale, og selv om vi i den aftale lavede en mulighed for det, vi kalder direkte linjer, skal vi jo også se på, hvordan det så bliver koblet til det her, også i forhold til muligheden for de kystnære projekter, der f.eks. er koblet til power-to-x. Vi er jo nødt til at se tingene mere i sammenhæng, når vi taler grøn omstilling og energi.
Så er der den kommunale vetoret. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi har kommunalt selvstyre, men igen er der måske også brug for, at vi tager det her planhierarki op og ser på, hvordan vi kan skabe nogle incitamenter til, at de kommuner, der holder for, også har en interesse i at gøre det. Jeg talte lige før, her tidligere i eftermiddags, med borgmesteren for Bornholm, som jo følger det her tæt. Han sagde: Vi vil jo gerne gøre noget, men det kunne også godt være, man kunne få noget uddannelse og nogle kompetencer inden for den grønne energi; så ville det også være lidt nemmere at stå til ansvar over for borgerne, i forhold til hvor vi driver det henad. I stedet for at vi laver lovgivning for én ting og så gør det for den næste ting – altså hvor vi skærer det ud i pæne stykker ligesom lagkagen, der blev serveret lige før ved Søren Pape Poulsen 50-årsfødselsdagsreception – skulle vi måske hellere prøve at sætte det lidt mere sammen i en helhed og så se, hvordan de her ting spiller sammen. Det håber vi meget at vi kan få lov til at gøre her i udvalgsbehandlingen, for vi synes altså, der er nogle ting her, der godt kunne være skarpere, også i forhold til vores vision: Hvor vil vi hen? Hvordan spiller tingene sammen? Og hvordan får vi alle kommunerne med?
Man kan godt forstå, at mange vil sige nej, men det er jo også, fordi de ikke rigtig har et billede af, hvor store de møller er, og hvad det betyder, hvis de kommer tæt på. Der var en, der sagde: Jeg mangler simpelt hen bare at se det, at visualisere det, i forhold til hvordan sådan en mølle på 270 m ser ud, og i forhold til hvad det betyder, om den er 10 km eller 8 km væk? Det er klart, at det er svært at forestille sig. Jeg kunne heller ikke give ham noget svar. Jeg ved heller ikke, hvad det konkret vil betyde. Så jeg tror lige, vi har lidt mere hjemmearbejde i forhold til at få det her udrullet og set på, hvordan det vil virke i praksis.
Så med de ord ser jeg frem til den videre udvalgsbehandling. Tak for ordet.