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Questions regarding the use of labels in public procurement: 

Dear Ms Skaksen, 

Thank you very much for your letter on the issue of labels in public tenders. We welcome 

the initiative of the Danish Government to launch a new strategy on green public 

procurement. Public purchases are an essential instrument to contribute to the substantial 

reduction of emissions we need to implement by 2030. The Commission is committed to 

assist Member States in transforming public procurement in a tool to achieve 

environmental goals. 

 

Labels, in particular, represent an important element of legal certainty and simplification 

for both public buyers and economic operators in the transition towards a systematic use 

of sustainability considerations in public procurement. We hope the answers below can 

facilitate their use at national level. This is why we are also publishing them on the 

Commission’s Wiki webpage on public procurement, which is accessible to the 

representatives of all central governments of the 27 EU Member States. 

Katharina Knapton‑Vierlich 

Head of Unit 
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Reply to the Danish Consumer and Competition Authority’s questions on labels in 

public procurement 

Question: Does the Commission agree that label requirements under article 43(1)(a) 

may contain criteria as defined in article 42 regarding technical specifications? And in 

that case: 

a) May label requirements also include criteria referring to the specific process or 

method of production or provision of the requested works, supplies or services or 

to a specific process for another stage of its life cycle even where such factors do 

not form part of their material substance provided that they are linked to the 

subject-matter of the contract and proportionate to its value and its objectives, cf. 

the definition in article 42? or 

b) Shall requirements that are “appropriate to define characteristics” instead be 

understood as requirements only concerning the “material substance” of the 

work, product or service? 

Reply: Article 43(1) first subparagraph expressly indicates that contracting authorities 

may use label requirements in technical specifications. Therefore, whenever label 

requirements are used in technical specifications, they will also include criteria 

complying with Article 42(1) second subparagraph. 

Question: Does the second condition in article 43(1)(a) mean that labels must only 

contain criteria consistent with the definition of technical specifications in article 42? 

Reply: No. Article 43(1) first subparagraph clarifies that label requirements may be used 

not only as technical specifications, but also as award criteria and/or contract 

performance conditions. There may therefore be cases where label requirements are not 

suitable to be used in technical specifications, but may be used in award criteria and/or 

contract performance conditions. 

Question: If “no” to question 2, what is then the implication of the second condition in 

article 43(1)(a)? That is, how is “appropriate to define characteristics” to be understood 

and how does the effect from the second condition differ from the resulting effect of the 

first condition? And can you provide us with some examples of label requirements 

consistent with the second condition but which are not technical specifications as defined 

in article 42? 

Reply: The second condition spelled out in Article 43(1)(a) means that to be compliant 

with EU Law and thus be used in the tender documents label requirements must describe 

the characteristics of the purchase at hand. These characteristics may relate to different 

stages and elements of the production process, and they cannot include elements which 

are not consistent with the product, works or service at hand (e.g. if the subject matter is 

fished seafood, the label requirements used in the tender cannot impose environmental 

requirements related to seafood breeding). 

In other words, the two conditions established in Article 43(1)(a) produce very similar 

effects and should be read as reinforcing each other. 

Label requirements can indeed be consistent with the second (as well as the first) 

condition and not be fit for use as technical specifications. Requirements relating e.g. to 
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conditions applicable to the staff performing the contract or the trading conditions of the 

goods, are in fact unlikely to qualify as technical specifications, as technical 

specifications relate to considerations directly concerning the product characteristics and 

its production process. Requirements concerning the staff’s treatment and trading 

conditions relate to how the contract needs to be performed, and as such they may be 

used as award criteria or contract performance conditions. For instance, fair trade label 

requirements for a specific product, or Ecolabel requirements aiming to ensure 

compliance of suppliers of the specific goods with ILO Conventions may be compliant 

with Article 43(1)(a) and may be used in award criteria or contract performance clauses, 

but not in technical specifications. 

Electronically signed on 20/09/2021 18:22 (UTC+02) in accordance with article 11 of Commission Decision C(2020) 4482
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