Tak for spørgsmålet. Der er hvert år tusindvis af udlændinge, der søger om ophold i Danmark. Rigtig mange af dem får en opholdstilladelse og ret til at være her; andre får afslag eller dømmes til udvisning, og de skal selvfølgelig forlade landet – vi lever trods alt i en retsstat.
Når der gives afslag eller en dommer beslutter sig for at udvise en udlænding og vedkommende skal udsendes af Danmark, så vil myndighederne forud for udsendelsen altid være i dialog med vedkommende og forsøge at få personen til at udrejse frivilligt, og det gør de fleste faktisk også. Her bliver udlændingene også vejledt grundigt om de forskellige muligheder for støtte og økonomisk støtte, der er i forbindelse med en frivillig hjemrejse. Hvis personen ikke medvirker til at rejse frivilligt, vil udsendelsen som en sidste udvej kunne ske tvangsmæssigt og med bistand fra politiet. Det er heldigvis kun nødvendigt i meget få tilfælde, og langt de fleste udsendelser sker også roligt, ordnet og frivilligt.
Men i de tilfælde, hvor en udlænding ikke udrejser frivilligt, mener jeg, det er fornuftigt, at der som en sidste udvej kan gennemføres en ledsaget udsendelse, og også, at der om nødvendigt kan anvendes magt ved udsendelsen. Når der anvendes magt i de situationer, skal det være nødvendigt og forsvarligt, og det skal naturligvis ske så skånsomt, som omstændighederne tillader det, og under hensyntagen til, at udlændingen befinder sig i en meget vanskelig situation.
Men helt grundlæggende mener jeg, at retsstaten skal være i stand til at gennemføre de afgørelser, som myndighederne træffer, for ellers kunne vi lige så godt se bort fra den lovgivning, som et flertal i Folketinget er blevet enige om, og det duer jo heller ikke, for vi lever i et demokrati.