Europaudvalget 2022-23 (2. samling)
EUU Alm.del Bilag 5
Offentligt
2637869_0001.png
Den 11. november 2022
FVM 222
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens forslag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af
nitrit og nitrat ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen forventes at fremsætte forslag om revidering af grænseværdierne for nitrit (E249-250)
og nitrat (E251-252) i EU-listen over fødevaretilsætningsstoffer. Dette sker ved ændring af bilag II i
forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag). Forslaget om revidering af græn-
seværdierne er udarbejdet på baggrund af, at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i
sin seneste risikovurdering af stofferne vurderede, at det acceptable daglige indtag af begge stoffer
fra alle kilder overskrides for mindre børn. Samtidig udgør dannelsen af nitrosaminer i kødprodukter
en risiko, da indtag af visse nitrosaminer er forbundet med øget risiko for blandt andet tyktarmskræft.
En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænseværdierne for nitrat skønnes samlet set at betyde
et øget beskyttelsesniveau i Danmark og EU. En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænsevær-
dierne for nitrit til kødprodukter skønnes samlet set at betyde et øget beskyttelsesniveau i EU. Dan-
mark har særregler med lavere grænseværdier for nitrit end de i forslaget angivne reducerede græn-
seværdier for nitrit. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet man dog fra dansk
side vurderer, at de danske særregler for nitrit fortsat er sundhedsfagligt begrundet og derfor vil blive
fastholdt. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF) den 24. november 2022.
Baggrund
Kommissionen forventes at fremsætte forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer som følge af en risikovurdering af konser-
veringsmidlerne nitrit (E249-250) og nitrat (E251-252).
Forslaget forventes fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt artikel 7, stk. 5 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendel-
sesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
EUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 5: Notat om komitésag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af nitrit og nitrat
Forslaget forventes behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter,
Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissi-
onen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med
henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, så-
fremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der
udtaler sig med kvalificeret flertal inden for to måneder. Kommissionen underretter samtidig Europa-
Parlamentet. Hvis Rådet vedtager forslaget eller ikke udtaler sig inden for fristen, skal forslaget sendes
til Europa-Parlamentet til legalitetskontrol. Kommissionen vedtager forslaget, hvis Europa-Parlamentet
ikke inden for en frist på 4 måneder har gjort indsigelse mod forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoP-
AFF) den 24. november 2022.
Formål og indhold
Nitrit (E249-250) og nitrat (E251-252) er tilsætningsstoffer, der hører til kategorien konserveringsmid-
ler og må anvendes til flere fødevarekategorier. Nitrit må anvendes til at konservere kødtilberedninger
og til kødprodukter. Nitrit forhindrer udvikling af den sporedannende bakterie
Clostridium botulinum,
og beskytter dermed forbrugerne mod botulisme (pølseforgiftning), som er en alvorlig fødevareforgift-
ning. Nitrat må anvendes til konservering af mejeriprodukter (f.eks. visse ostekategorier), til kødpro-
dukter og til forarbejdet fisk (kryddersild og brisling). Anvendelsen af stofferne skal fremgå af fødeva-
rens ingrediensliste. Der er mængdebegrænsninger for brugen af begge stoffer i alle de tilladte fødeva-
rekategorier.
For tilsætning af nitrit til kødprodukter har Danmark, som følge af nitrit-miljøgarantisagen, særregler
med væsentligt lavere grænseværdier end EU-grænseværdierne. Den mængde nitrit, der kan tilsættes
lovligt i Danmark, er dog fuldt tilstrækkelig til at sikre mod udvikling af
Clostridium botulinum
og give
produkterne en tilstrækkelig lang holdbarhed. For tilsætning af nitrat følger Danmark EU-grænsevær-
dierne.
Ved forslaget reduceres
EU’s grænseværdier for
de tilladte mængder for begge stoffer i alle de tilladte
fødevarekategorier. Dette sker med baggrund i den seneste risikovurdering (2017) fra den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), hvor det konkluderes, at det acceptable daglige indtag (ADI) af
begge stoffer med de nuværende anvendelser generelt overskrides for børn, når alle kilder tages i be-
tragtning. Ved højeste eksponering overskrides ADI derudover for begge stoffer i alle aldersgrupper, når
alle kilder tages i betragtning.
Ud over overskridelse af det acceptable daglige indtag for begge stoffer, beskriver EFSA en risiko ved
dannelsen af nitrosaminer, når nitrit anvendes i kødprodukter. Flere af disse nitrosaminer er genotok-
siske og cancerogene, det vil sige arveanlægsforandrende og kræftfremkaldende, hvorfor der ikke kan
fastsættes et acceptabelt indtagelsesniveau. EFSA refererer også til epidemiologiske undersøgelser fra
det internationale forskningsagentur for kræft (IARC), som peger på en sammenhæng mellem indtag af
visse nitrosaminer og risikoen for udvikling af kræft i mave-tarmregionen.
I begrundelsen for forslaget til reduktion af de tilladte mængder for nitrit og nitrat, nævnes også to rap-
porter, som Kommissionen fik udarbejdet i 2013 og 2016, om den reelle anvendelse af og behov for nitrit
til kødprodukter. Rapporterne viste, at det er teknologisk muligt og fødevaresikkerhedsmæssigt forsvar-
ligt at sætte grænserne for nitrit i kødprodukter ned. Kommissionen henviser også til, at nogle virksom-
heder frivilligt anvender lavere mængder nitrit til kødprodukter, at der gælder lavere grænseværdier for
nitrit til økologiske kødprodukter, at Danmark har lavere grænseværdier for nitrit til kødprodukter samt
2
EUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 5: Notat om komitésag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af nitrit og nitrat
at nogle medlemslande havde lavere grænseværdier for nitrit, før tilsætningsstofreglerne blev harmoni-
serede.
Grænseværdierne for nitrit til kødtilberedninger og til kødprodukter foreslås reduceret væsentligt i for-
hold til de gældende EU-grænseværdier. De foreslåede, reducerede grænseværdier ligger dog stadig ge-
nerelt set væsentligt højere end de gældende danske grænseværdier for nitrit til kødprodukter. For hel-
konserves (steriliserede kødprodukter) vil Kommissionens forslag betyde lavere tilladte mængder end
de nugældende i Danmark. De højere danske grænser for nitrit i helkonserves skyldes, at helkonserves i
Danmark fremstilles ved en mere skånsom metode for varmebehandling for at opnå en bedre produkt-
kvalitet.
Grænseværdierne for anvendelse af nitrat reduceres væsentligt for alle fødevarekategorier, hvor stoffet
er tilladt, undtagen for traditionelt saltede kødprodukter, hvor grænseværdien ikke ændres væsentligt.
Ud over en reduktion af grænseværdierne for nitrit og nitrat foreslår Kommissionen, at der ud over en
regulering af tilsat mængde også etableres grænseværdier for restindhold af stofferne i de specifikke
fødevarer. Dette kan især være en hjælp for kontrollen af reglerne for færdige fødevarer.
Kommissionen finder, at reduktionen af grænseværdierne for nitrit og nitrat er i overensstemmelse med
kriterierne fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december
2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at:
- de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- der skal være en teknologisk begrundelse, samt
- at anvendelsen ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil de nye regler finde anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen i EU-
Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens
vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008
om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over fødevaretilsæt-
ningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser (bilag II og bilag III).
For så vidt angår tilsætningsstoffet nitrit (E249-250) har Danmark særregler for anvendelsen af stoffet
til kødprodukter. Særreglerne fremgår af bekendtgørelse nr. 1247 af 30. oktober 2018 om tilsætninger
m.v. til fødevarer.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget for så vidt angår nitrit kan potentielt få lovgivningsmæssige konsekvenser,
hvis Kommissionen vurderer, at begrundelserne for at opretholde de lavere danske grænseværdier ikke
længere er berettigede. Danmarks tilladelse til særregler for nitrit til kødprodukter udløber den 5. maj
2024. Danmark skal søge om forlængelse af tilladelsen senest den 5. november 2023.
3
EUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 5: Notat om komitésag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af nitrit og nitrat
Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller
for EU’s budget.
Forslaget skønnes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser for det danske erhverv.
Anvendelsen af nitrit og nitrat som tilsætningsstoffer til fødevarer udgør kun en mindre del af den sam-
lede eksponering for stofferne fra alle kilder. Andre kilder til f.eks. nitrat er naturligt indhold i grøntsager
eller indhold i drikkevand stammende fra anvendelse af kvælstofgødning på dyrkningsarealer. Anven-
delsen som tilsætningsstof kan dog nemmere begrænses end eksponeringen via den naturlige forekomst
i grønsager eller via forurenet drikkevand.
Forslaget er udarbejdet på baggrund af en risikovurdering fra EFSA fra 2017. DTU Fødevareinstituttet
er enige i
EFSA’s
vurdering fra 2017 og i en opdateret risikovurdering fra 2020 knytter
DTU’s primære
bekymring sig til dannelsen af de kræftfremkaldende og genotoksiske (arveanlægsforandrende) nitro-
saminer i saltede kødprodukter. Øges den tilsatte mængde af nitrit, øges risikoen for dannelse af nitro-
saminer i disse produkter og dermed faren i forhold til forbrugernes sundhed. DTU refererer også til
den stigende epidemiologiske evidens vedrørende sammenhængen mellem forarbejdet kød og forekom-
sten af mavekræft samt forekomst af tyktarmskræft. Selvom sygdommenes årsager ikke er fuldstændig
klarlagt, bestyrker det DTU’s mangeårige bekymring for brugen af nitrit som tilsætningsstof til kød.
Overordnet set bekræfter DTU i 2020 sin hidtidige sundhedsmæssige bekymring for dannelsen af nitro-
saminer fra anvendelsen af nitrit til kødprodukter, og fastholder, at dannelsen af nitrosaminer hænger
sammen med den tilsatte mængde af nitrit.
DTU er i maj 2022 blevet anmodet om at vurdere de foreslåede grænseværdier for nitrit i forhold til de
gældende danske grænseværdier for nitrit til kødprodukter. DTU har
svaret, at i henhold til DTU’s se-
neste eksponeringsopgørelse vedrørende nitriteksponering fra forarbejdet kød så udgør kødpålæg, mid-
dagspølser, skinke og bacon store kilder til danskernes nitritindtag. Fælles for disse produkter er, at
tilslutning til de forslåede EU-grænseværdier for disse grupper vil føre til en betydelig forøgelse i den
tilladte mængde nitrit fra 60 mg/kg til 100 mg/kg. Disse produkttyper udgør tilsammen over 2/3 af de
nitritbehandlede kødprodukter, som danskerne indtager.
Fermenterede spegepølser og rullepølser, for hvilke grænseværdierne vil være uændrede, udgør kun en
mindre andel af de nitritbehandlede kødprodukter, som danskerne indtager, i sammenligning med de
ovenfor nævnte produkttyper. For steriliserede konservesprodukter, hvor grænseværdien sænkes, er der
kun et meget beskedent indtag i den danske befolkning.
Samlet set konkluderer DTU, at implementering af de forslåede EU-grænseværdier i stedet for de nu-
værende danske grænseværdier, vil være et tilbageskridt i forhold til at fastholde den nuværende for-
brugersikkerhed ved indtagelse af nitritbehandlede kødprodukter.
En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænseværdierne for nitrat skønnes samlet set at betyde et
øget beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænseværdierne for nitrit til kødprodukter skønnes samlet
set at betyde et øget beskyttelsesniveau i EU. Danmark har særregler med lavere grænseværdier for nitrit
end de i forslaget angivne reducerede grænseværdier for nitrit.
Høring
Sagen har været i høring på høringsportalen.
4
EUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 5: Notat om komitésag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af nitrit og nitrat
2637869_0005.png
Landbrug & Fødevarer støtter de gældende danske grænseværdier for nitrit til kødprodukter, som de
oplyser, at erhvervet har lang tradition for at overholde uden at det giver anledning til fødevaresikker-
hedsmæssige eller teknologiske problemer ved produktion af kødprodukter. Landbrug & Fødevarer har
derfor kun bemærkninger til Kommissionens forslag for så vidt angår de foreslåede grænseværdier for
nitrit til kødkonserves (steriliserede kødprodukter). De foreslåede grænseværdier for nitrit til sterilise-
rede kødprodukter er lavere end de gældende danske grænseværdier. Dansk kødkonserves produceres
typisk med en mindre hård varmebehandling end den i EU-reglerne angivne, for at sikre den bedste
produktkvalitet. Landbrug & Fødevarer kender ikke til dokumentation for, at de foreslåede mængder
tilsat nitrit kan give den fornødne sikkerhed i og holdbarhed af kommercielt sterile konservesprodukter.
Landbrug & Fødevarer har ikke nogen bemærkninger til de foreslåede grænseværdier for nitrat til me-
jeriprodukter.
De Samvirkende Købmænd bemærker, at de generelt ønsker, at der arbejdes for at have harmoniserede
grænseværdier, så alle medlemsstater følger de samme grænseværdier. De er skeptiske over for forslaget
om fastsættelse af grænseværdier for restindhold af stofferne i fødevarerne, da forslaget ikke uddyber,
hvordan det skal håndteres i praksis.
Dansk Erhverv har bemærket, at de ikke har en holdning til de specifikke grænseværdier, hvis de blot
sikrer, at der kan fremstilles sundhedsmæssigt forsvarlige fødevarer. Dansk Erhverv går dog generelt
ind for en harmonisering af reglerne.
DI Fødevarer bemærker, at det er vigtigt, at få harmoniserede regler for tilsætning af nitrit og nitrat i
kødprodukter. Det er fordyrende og bøvlet med forskellige regler i EU. Derudover mener DI, at det ikke
er nødvendigt at regulere på både tilsatte mængder og restmængder af nitrit. Det er tilstrækkeligt, at
recepterne bliver kontrolleret for tilsatte mængder.
Danish Seafood Association og Fødevarer Danmark har oplyst, at de ikke har bemærkninger til forslaget.
Til dette bemærker Fødevarestyrelsen, at de danske grænseværdier for nitrit, som har været gældende i
mange år, ikke udgør en hindring i forhold til produktion og markedsføring af kødprodukter fremstillet
af danske virksomheder. Med hensyn til ønsket om harmoniserede regler, vurderer Fødevarestyrelsen,
at hensynet til forbrugersikkerheden bør veje højere. Hvad angår Landbrug & Fødevarers bemærkning
vedrørende behovet for nitrit til kommercielt steriliserede produkter vil en vedtagelse af forslaget ikke
få betydning for kødproduktion til det danske marked, da man vil fastholde de danske grænseværdier.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstof-
fer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra
kriterier fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008
om fødevaretilsætningsstoffer.
Disse kriterier er opfyldt for den del af forslaget som vedrører tilsætningsstoffet nitrat, hvor forslaget vil
betyde en øget beskyttelse af forbrugerne. Danmark følger grænseværdierne for nitrat fastsat i EU-reg-
lerne.
5
EUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 5: Notat om komitésag om revidering af grænseværdierne for tilsætning af nitrit og nitrat
En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænseværdierne for nitrat skønnes samlet set at betyde et
øget beskyttelsesniveau i Danmark og EU. En vedtagelse af forslaget for så vidt angår grænseværdierne
for nitrit til kødprodukter skønnes samlet set at betyde et øget beskyttelsesniveau i EU. Danmark har
særregler med lavere grænseværdier for nitrit end de i forslaget angivne reducerede grænseværdier for
nitrit. Det er den klare vurdering, at det faglige grundlag for de danske særregler med lavere grænsevær-
dier ikke påvirkes af en vedtagelse af lavere grænseværdier i EU, som fortsat vil være højere end de
grænseværdier, der er gældende i Danmark.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet man dog fra dansk side vurderer, at de danske
særregler for nitrit fortsat er sundhedsfagligt begrundet og derfor vil blive fastholdt.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
6