Europaudvalget 2022-23 (2. samling)
KOM (2022) 0677 Bilag 13
Offentligt
Kommissionens forslag til forordning om emballage og emballageaffald skal
revideres yderligere
1.
Det er afgørende, at OPWR leverer løsninger i henhold
til den
grønne pagt og handlingsplanen for
den cirkulære økonomi.
Ikke desto mindre har kommissionen
ikke foretaget detaljerede
livscyklusvurderinger ved hjælp af industriens primære data eller anvendt data fra det virkelige liv
fra den eksisterende implementering af genbrug i Frankrig i HORECA-sektoren. Kommissionen har
derfor ikke overvejet den samlede miljøpåvirkning eller dens indvirkning på
fødevaresikkerheden og
den økonomiske indvirkning på Europas industri og økonomi.
●
Livscyklusvurderingerne
baseret
på primære data fra den danske konsulentvirksomhed Rambøll
viser, at en overgang fra et vedvarende, genanvendeligt og papirbaseret engangsemballagesystem
i fastfoodrestauranter til oliebaseret plast, et ikke genanvendeligt multifunktionelt system, vil øge
CO2-udledningen med 2,8 gange.
Samme rapport fra Rambøll viser også, at ferskvandsforbruget vil stige med 3,4 gange (eller hvad
der svarer til op til 4 milliarder liter ekstra drikkevand). Dette er en enorm mængde vand, der vil
blive brugt i tider med stigende tørke og vandknaphed.
●
2. Forslaget vil betyde en øget mængde plastaffald
–
op til 1500 % ved takeaway
●
Kommissionens forslag vil føre til en enorm stigning i mængden af ikke-genanvendelig fossilbaseret
plastemballage og -affald i Europa. En nylig undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Kearney
viser, at Kommissionens forslag om at gå over til genanvendelig takeaway-emballage vil føre til en
stigning i plastaffald på op til 1500 % i Europa. Dette skyldes, at genanvendelig emballage har en
begrænset levetid, plastbeholdere i fastfoodrestauranter holder kun op til to dusin anvendelser,
før de skal kasseres.
Et lignende forslag er blevet vedtaget i Frankrig. Siden 1. januar i år skal alt mad og drikke, der
serveres i restauranter og caféer med hurtig service, være i genanvendelig emballage. Dette har
ført til mere plast, mere energi- og vandforbrug samt meget lavere genbrugs- og returrater end
forventet.
●
3. Forslaget risikerer at svække Danmarks og EU's konkurrenceevne og kriseberedskab
●
Overgangen til genanvendelige produkter i HORECA-sektoren vil kræve investeringer på op til 25
mia. EUR i hele Europa. Blandt andet investeringer i nye opvaskere, affugtere, elektronisk mærkning
(for at forhindre tyverier) samt nye og større lokaler til opbevaring af genanvendelig emballage
–
en
omkostning, der vil ramme mindre virksomheder hårdt.
Forslaget gør Danmark og andre EU-lande mindre konkurrencedygtige, da det øger omkostningerne
for virksomhederne og hæver priserne for borgerne
–
alt sammen i en i forvejen meget udfordrende
økonomisk tid med stigende inflation, høje renter og energiomkostninger. For ikke at påvirke
virksomhederne skal nye regler muliggøre og støtte innovation samt være omkostningseffektive og
lette at gennemføre
–
et forbud mod produkter uden solid videnskabelig dokumentation vil føre til
en række utilsigtede konsekvenser.
Forslaget om at forbyde visse materialer risikerer at ramme en velfungerende
genanvendelsesindustri,
også i Danmark, som har taget store skridt mod en cirkulær økonomi.
Faktisk genanvendes papir og pap med 82 %, mens plast
–
der bruges til genbrug
–
kun
genanvendes med mindre end 40 %.
●
●