Europaudvalget 2022-23 (2. samling)
KOM (2022) 0677 Bilag 13
Offentligt
Kommissionens forslag til forordning om emballage og emballageaffald skal
revideres yderligere
1.
Det er afgørende, at OPWR leverer løsninger i henhold
til den
grønne pagt og handlingsplanen for
den cirkulære økonomi.
Ikke desto mindre har kommissionen
ikke foretaget detaljerede
livscyklusvurderinger ved hjælp af industriens primære data eller anvendt data fra det virkelige liv
fra den eksisterende implementering af genbrug i Frankrig i HORECA-sektoren. Kommissionen har
derfor ikke overvejet den samlede miljøpåvirkning eller dens indvirkning på
fødevaresikkerheden og
den økonomiske indvirkning på Europas industri og økonomi.
Livscyklusvurderingerne
baseret
på primære data fra den danske konsulentvirksomhed Rambøll
viser, at en overgang fra et vedvarende, genanvendeligt og papirbaseret engangsemballagesystem
i fastfoodrestauranter til oliebaseret plast, et ikke genanvendeligt multifunktionelt system, vil øge
CO2-udledningen med 2,8 gange.
Samme rapport fra Rambøll viser også, at ferskvandsforbruget vil stige med 3,4 gange (eller hvad
der svarer til op til 4 milliarder liter ekstra drikkevand). Dette er en enorm mængde vand, der vil
blive brugt i tider med stigende tørke og vandknaphed.
2. Forslaget vil betyde en øget mængde plastaffald
op til 1500 % ved takeaway
Kommissionens forslag vil føre til en enorm stigning i mængden af ikke-genanvendelig fossilbaseret
plastemballage og -affald i Europa. En nylig undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Kearney
viser, at Kommissionens forslag om at gå over til genanvendelig takeaway-emballage vil føre til en
stigning i plastaffald på op til 1500 % i Europa. Dette skyldes, at genanvendelig emballage har en
begrænset levetid, plastbeholdere i fastfoodrestauranter holder kun op til to dusin anvendelser,
før de skal kasseres.
Et lignende forslag er blevet vedtaget i Frankrig. Siden 1. januar i år skal alt mad og drikke, der
serveres i restauranter og caféer med hurtig service, være i genanvendelig emballage. Dette har
ført til mere plast, mere energi- og vandforbrug samt meget lavere genbrugs- og returrater end
forventet.
3. Forslaget risikerer at svække Danmarks og EU's konkurrenceevne og kriseberedskab
Overgangen til genanvendelige produkter i HORECA-sektoren vil kræve investeringer på op til 25
mia. EUR i hele Europa. Blandt andet investeringer i nye opvaskere, affugtere, elektronisk mærkning
(for at forhindre tyverier) samt nye og større lokaler til opbevaring af genanvendelig emballage
en
omkostning, der vil ramme mindre virksomheder hårdt.
Forslaget gør Danmark og andre EU-lande mindre konkurrencedygtige, da det øger omkostningerne
for virksomhederne og hæver priserne for borgerne
alt sammen i en i forvejen meget udfordrende
økonomisk tid med stigende inflation, høje renter og energiomkostninger. For ikke at påvirke
virksomhederne skal nye regler muliggøre og støtte innovation samt være omkostningseffektive og
lette at gennemføre
et forbud mod produkter uden solid videnskabelig dokumentation vil føre til
en række utilsigtede konsekvenser.
Forslaget om at forbyde visse materialer risikerer at ramme en velfungerende
genanvendelsesindustri,
også i Danmark, som har taget store skridt mod en cirkulær økonomi.
Faktisk genanvendes papir og pap med 82 %, mens plast
der bruges til genbrug
kun
genanvendes med mindre end 40 %.
kom (2022) 0677 - Bilag 13: Henvendelse af 14/9-23 fra Huhtamaki om forslag til forordning om emballage
2750044_0002.png
Genanvendelige plastprodukter, der anvendes i Frankrig, importeres i vid udstrækning fra lande
uden for EU, herunder Kina og Indien, sammenlignet med genanvendelig engangspapiremballage,
som hovedsagelig produceres i Europa.
4. Forslaget er baseret på manglende forståelse af emballagens funktion for fødevaresikkerhed,
hygiejne og madspild og indeholder ingen analyse af fødevarekædens indvirkning i Europa.
Omkring 30 % af alle fødevarer, der produceres i EU, ender som affald, hvilket svarer til 153,5 mio.
ton madspild årligt og over 140 mia. EUR går tabt.
En foreløbig vurdering af forbuddet mod
plastemballage til frisk frugt og grøntsager, der blev indført
i
Frankrig i januar 2022, anslår en
stigning på mere end 40 % af madspildet som følge af forbuddet.
Et skift til genanvendelig emballage bringer fødevaresikkerheden i fare, hvilket ikke er blevet
tilstrækkeligt evalueret i forslaget.
I det væsentlige kræves følgende ændringer til PPWR:
PPWR bør bringes i overensstemmelse med
EU's affaldshierarki
for
at prioritere de mest miljøvenlige
emballageløsninger for hvert anvendelsestilfælde i overensstemmelse med affaldsdirektivet 2008/98,
hvilket vil betyde fjernelse af
obligatoriske genbrugsmål for:
=>
Artikel 22 Bilag V, punkt 2, 3 og 4
Teksten bør derfor ikke indføre forbud mod engangsfødevareemballage, da
livscyklustankegangen har vist, at papirbaseret emballage giver det bedste miljømæssige
resultat i HORECA-sektoren til forbrug i butikker.
=> Artikel 26 , nr. 2 og 3
Obligatoriske mål for genbrug bør derfor fjernes fra teksten, da livscyklustankegangen har vist,
at papirbaseret emballage giver de bedste miljømæssige resultater i HORECA-sektoren for
takeaway. Minimumsmål bør "i det mindste" undgås, da de
vil
give mulighed for forskellige
systemer mellem medlemsstaterne og hindre den frie bevægelighed for varer og
tjenesteydelser, hvilket igen ville fragmentere EU's indre marked.
Med sådanne ændringer undgås det, at både artikel 22 og 26 fører til en massiv stigning i genanvendelig
plastemballage, der udstedes fra ikke-vedvarende ressourcer, ikke genanvendes i stor skala og ikke
produceres i EU
i modsætning til vedvarende, genanvendelig og miljømæssigt højtydende papirbaseret
emballage, der er en del af en EU-værdikæde, der bidrager til EU's strategiske autonomi.
I stedet bør
PPWR
indeholde forslag til:
=> Obligatorisk sortering, indsamling og genanvendelse af engangsfødevareemballage bør
blive en retlig forpligtelse for HORECA, detailhandlere og cateringvirksomheder.
For kontakt og mere information om ændringer
kontakt Michael Hoffman på Huhtamäki.
Michael Hoffmann
VP Sustainability and Communications
Mobile: +41 79 754 60 99
Email:
[email protected]
kom (2022) 0677 - Bilag 13: Henvendelse af 14/9-23 fra Huhtamaki om forslag til forordning om emballage