Europaudvalget 2022-23 (2. samling)
KOM (2022) 0677 Bilag 6
Offentligt
Tetra Paks anbefaling til den nye Emballageforordning
Den 30. november 2022 blev EU Kommissionens forslag om revision af EU’s emballageregler fremlagt. Tetra
Pak bakker op om Europa Kommissionens vision om at al emballage skal kunne genanvendes og/eller
genbruges i 2030, MEN: vi henleder opmærksomheden på nedenstående tre punkter, der bør arbejdes
yderligere med for at komme i mål.
Tetra Pak er verdens førende producent af mad- og drikkekartoner. Vi understøtter og styrker den
cirkulære økonomi, og vi tilbyder at bidrage med vores viden, erfaring og ekspertise i denne proces.
1. Sikker og modstandsdygtig fødevareforsyningskæde skal bevares
Hvad er fødevareemballagens rolle, hvilke funktioner og krav skal den opfylde, og er der helt særlige
forhold, der skal tages hensyn til? Det er afgørende spørgsmål, som vi opfordrer til, at vi bliver ved med at
overveje for at undgå utilsigtede forstyrrelser af den europæiske fødevareforsyningskæde og negativ
påvirkning af fødevaresikkerhed og -tilgængelighed.
Ca. 75% af mælk, 59% af juice og en stor andel af mejerialternativer fra EU er pakket i mad- og
drikkekartoner pga. deres unikke egenskaber.
Disse letfordærvelige produkter kræver særlig emballage for at bevare deres kvalitet, hygiejne og
næringsværdi. Og for at kunne transporteres og opbevares på et minimum af plads.
Aseptisk emballage
1
er forudsætningen for et modstandsdygtigt fødevaresystem, hvor produkters
holdbarhed forlænges fra en uge til et år uden konserveringsmidler eller køling. Dette bidrager desuden til
at reducere madspild.
➢
For at bevare EU’s fødevareværdikæder og undgå at
bringe fødevaresystemets modstandsdygtighed,
forbrugersikkerhed, folkesundhed eller adgangen til fødevarer i fare, bør følsomme fødevarer og
drikkevarer fritages fra obligatoriske genbrugsmål
2. En holistisk og retfærdig tilgang er forudsætningen for en dynamisk cirkulær økonomi
Skal vi nå de ambitiøse genanvendelsesmål og sikre, at den cirkulære økonomi bliver en succes, kræver det
en indsats fra alle aktører: Emballageindustrien, forbrugerne og myndighederne.
Udover at have det laveste CO2-aftryk inden for kategorierne mælk og juice er mad- og
drikkekartonindustrien i løbende udvikling for at erstatte fossilbaserede materialer og udvikle EU’s
værdikæder til genanvendelse for alle dele af emballagen. Rent faktisk er langt de fleste af vores produkter
fremstillet af
fornybar
emballage, hvoraf ca. 70% stammer fra karton.
For at styrke EU’s genanvendelseskapacitet for mad-
og drikkekartoner har industrien allerede foretaget
betydelige investeringer (€200 millioner er allerede investeret og €120 millioner er
planlagt inden 2027).
Genanvendelseskapaciteten skal sikres ved øget og pålidelig indsamling i alle EU-medlemslande.
1
Aseptisk emballage anvendes til drikkevarer i karton, som er produceret til et ikke-kølet fødevaresystem og med
holdbarhed i op til et år.
General