Europaudvalget 2023-24
EUU Alm.del Bilag 618
Offentligt
2886474_0001.png
Den 21. juni 2024
FVM 366
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens forslag til ændring af Kommissionens forordning nr.
2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (ko-
mitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til ændring af reglerne om fødevaresikkerhedskriteriet i bilag I,
kapitel 1 i Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske
kriterier for fødevarer (komitesag).
Forslaget indebærer, at ”nultolerancen” i fødevaresikkerhedskri-
terie 1.2 for Listeria monocytogenes i spiseklare fødevarer vil gælde i hele fødevarens holdbarhedspe-
riode. Med de nuværende regler gælder nultolerancen kun indtil fødevaren forlader den producerende
virksomhed. Ændringen i reglerne gælder fra den 1. januar 2026. Baggrunden for forslaget er, at der
i de seneste 10 år er set en stigning i udbrud med Listeria monocytogenes i fødevarer, og disse har haft
alvorlige folkesundhedsmæssige konsekvenser. Formålet med forslaget er således at sikre et højere
niveau af fødevaresikkerhed og harmonisere reglerne for et acceptabelt niveau af Listeria monocyto-
genes i spiseklare fødevarer. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et øget beskyttelsesniveau
i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Føde-
varer og Foder (SCoPAFF) den 3. juli 2024. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til ændring af bilag I, kapitel 1 i Kommissionens forordning (EF) nr.
2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (mikrobiologiforordnin-
gen).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 4, stk. 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning
852/2004 om fødevarehygiejne.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Føde-
varer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen for-
slaget for Rådet og Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholds-
vis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet
og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der
ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der udtaler sig
med kvalificeret flertal inden for 2 måneder. Kommissionen underretter samtidig Europa-Parlamentet.
EUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 618: Notat om komitésag om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (listeria)
Hvis Rådet vedtager forslaget eller ikke udtaler sig inden for fristen, skal forslaget sendes til Europa-
Parlamentet til legalitetskontrol. Kommissionen vedtager forslaget, hvis Europa-Parlamentet ikke inden
for en frist på 4 måneder har gjort indsigelse mod forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoP-
AFF) den 3. juli 2024.
Formål og indhold
Forslaget indeholder ændringer til fødevaresikkerhedskriteriet i bilag I til mikrobiologiforordningen. I
de seneste 10 år er der set en stigning i udbrud med Listeria monocytogenes i fødevarer, som har haft
alvorlige folkesundhedsmæssige konsekvenser. Listeria monocytogenes er en bakterie, der findes natur-
ligt i miljøet, herunder i jord, spildevand, på planter og i tarmen på dyr. I fødevarer kan Listeria mono-
cytogenes udgøre en sundhedsmæssig risiko for mennesker. Risikoen ses især ved indtag af spiseklare
fødevarer, såsom kødpålæg, røget fisk, bløde råmælksoste, snittet grønt og færdigretter med lang hold-
barhed. På EU-niveau er Listeria monocytogenes den femte mest rapporterede fødevarebårne infektion
hos mennesker, som fra 2021 til 2022 havde en stigning i tilfælde på 15,9 pct. Infektionen resulterer i
mange tilfælde i hospitalsindlæggelser, og den rapporterede dødelighed ligger omkring 20-30 pct. For-
målet med forslaget er således at sikre fødevaresikkerheden i alle led i et produkts holdbarhedsperiode
og harmonisere reglerne for et acceptabelt niveau af Listeria monocytogenes i spiseklare fødevarer i
overensstemmelse med internationale anbefalinger fastsat af Codex Alimentarius.
Med forslaget skærpes kravene til de fødevareproducerende virksomheder, der ønsker at anvende føde-
varesikkerhedskriterie 1.2 ”nultolerance” i
mikrobiologiforordningen. Med de nuværende regler for an-
vendelse af kriteriet ”nultolerance” skal virksomheden udtage fem prøver af 25 g af et parti fødevarer
uden påvisning af Listeria monocytogenes, før partiet forlader virksomheden. Kriteriet gælder kun før
markedsføring, hvilket betyder, at Fødevarestyrelsen ved kontrol efter markedsføring alene kan foretage
en konkret vurdering af, om fødevaren er farlig efter reglerne i forordning (EF) nr. 178/2002 om gene-
relle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerheds-
autoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (fødevareforordningen). Denne vurdering vil
ofte tage afsæt i, hvorvidt virksomheden kan dokumentere, at produktet er sikkert efter princippet i
fødevaresikkerhedskriteriet
1.2 ”styret vækst”.
Det betyder, at det skal dokumenteres, at Listeria mono-
cytogenes ikke kan vokse til over en given grænseværdi. Denne grænseværdi er fastsat til 100 Listeria
monocytogenes per gram (100 cfu/g) i hele holdbarheden, og er dermed ikke farlig. Med forslagets
ikrafttrædelse vil denne vurdering ikke længere være en mulighed, da der vil være ”nultolerance” for
fund af Listeria monocytogenes i hele holdbarhedsperioden.
Kriteriet for ”styret vækst” ændres ikke, hvorfor virksomheder
stadig kan gøre anvendelse heraf som
hidtil. Kriteriet for ”styret vækst” kan benyttes, når virksomheden kan dokumentere, at Listeria mono-
cytogenes har begrænset mulighed for vækst i produktet på baggrund af virksomhedens produktions-
processer og produktets sammensætning. Der stilles også her krav til, at Listeria monocytogenes ikke
kan vokse til over 100 cfu/g i produktets holdbarhedsperiode. Grænseværdien er vurderet sundheds-
mæssig acceptabel på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Den Europæiske Fødevaresikkerheds-
autoritet (EFSA). Ændringerne forventes at træde i kraft den 1. januar 2026.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
2
EUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 618: Notat om komitésag om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (listeria)
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens
vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Gældende dansk ret
Forslaget vedrører ændring af bilag I til mikrobiologiforordningen. Ændringen vil være direkte gæl-
dende i Danmark.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller administrative konse-
kvenser for det offentlige eller konsekvenser for
EU’s budget. Forslaget skønnes ikke at have væsentlige
samfundsøkonomiske konsekvenser. Der indføres ikke nye krav til dokumentation eller yderligere kon-
trol eller tilsyn. Forslaget vurderes derfor ikke at medføre væsentlige administrative konsekvenser for
erhvervet.
Forslaget skønnes at kunne medføre begrænsede erhvervsøkonomiske konsekvenser for de virksomhe-
der, der i dag anvender fødevaresikkerhedskriterie 1.2 ”nultolerance”. De skal fremover sikre fravær af
Listeria monocytogenes i fødevarer i hele holdbarhedsperioden. Det kan have den konsekvens, at pro-
dukter skal tilbagetrækkes og/eller tilbagekaldes, selvom de efter de nugældende regler kan vurderes
sikre, hvis virksomheden kan dokumentere, at Listeria monocytogenes ikke kan vokse over 100 cfu/g i
hele holdbarhedsperioden.
Fødevarestyrelsen har i 2022 og 2023 haft otte sager, hvor der er fundet Listeria monocytogenes i føde-
varer efter markedsføring, og
hvor fødevaresikkerhedskriterie 1.2 ”nultolerance” er anvendt. Syv ud af
otte sager blev vurderet farlige efter fødevareforordningens regler, og således tilbagekaldt og/eller tilba-
getrukket. Det betyder, at der alene var én sag på to år, hvor fødevarerne blev fundet sikre i henhold til
kravene i fødevareforordningen og
efter princippet om ”styret vækst” i
mikrobiologiforordningen for
fødevarer. Da denne vurdering ikke vil finde anvendelse, hvis forslaget vedtages, vurderes det, at erhver-
vet risikerer at have udgifter til 0-1 tilbagekald eller tilbagetrækning af fødevarer årligt. Det er erhvervets
vurdering, at det vil koste de større virksomheder omkring 1 mio. kr. at tilbagekalde et parti fødevarer.
Det kan endvidere have den afledte virkning, at flere virksomheder fremover vælger at gennemgå deres
egenkontrolprocedurer og anvende det alternative fødevaresikkerhedskriterie
1.2 ”styret vækst”. Det er
Fødevarestyrelsens opfattelse, at flere større virksomheder allerede har indrettet sig på en sådan måde,
at de anvender fødevaresikkerhedskriteriet 1.2 ”styret vækst”. Erhvervet har oplyst, at det typisk vil
være
de små og mellemstore virksomheder, som fortsat vil placere deres produkter i fødevaresikkerhedskri-
terie 1.2 ”nultolerance”. Det bemærkes hertil, at der findes omkostningsfrie metoder til dokumentation
for ”styret vækst”, der er frit tilgængelige, og
som f.eks. alene kræver kendskab til produktets sammen-
sætning og opbevaringsforhold. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange virksomheder, der
anvender fødevaresikkerhedskriterie 1.2 ”nultolerance”, hvor mange produkter der er placeret under
dette kriterie i virksomhederne, og hvor mange virksomheder, der forventes at ændre praksis, hvis for-
slaget vedtages. På den baggrund har det ikke været muligt for Fødevarestyrelsen at kvantificere even-
tuelle erhvervsøkonomiske konsekvenser herfor. Det er derfor Fødevarestyrelsens vurdering, at ændrin-
gen potentielt kan have begrænsede erhvervsøkonomiske konsekvenser.
Erhvervsstyrelsens Område for Bedre Regulering (OBR) har haft forslaget i høring. OBR vurderer, at
forordningsforslaget potentielt medfører administrative konsekvenser for dansk erhvervsliv. De admi-
nistrative konsekvenser kan dog ikke kvantificeres på nuværende tidspunkt. Det skyldes usikkerhed om-
3
EUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 618: Notat om komitésag om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (listeria)
2886474_0004.png
kring hvor mange virksomheder, der bliver påvirket af ændringerne samt manglende viden om virksom-
hedernes nuværende praksis. På baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsen, er det dog rimeligt at
antage, at mange virksomheder i forvejen lever op til kravene. De potentielle administrative konsekven-
ser forventes derved at være begrænsede.
Forslaget skønnes at have positiv virkning for beskyttelsesniveauet i Danmark og EU, idet forslaget
skærper kravet om ”nultolerance” af Listeria monocytogenes, når virksomheden ikke kan dokumentere,
at Listeria monocytogenes i fødevaren ikke kan overstige grænseværdien
på 100 cfu/g ”styret vækst”.
Forslaget vil medføre en harmoniseret vurdering af listeriafund i EU for produkter i fødevaresikkerheds-
kriterie 1.2 ”nultolerance” efter markedsføring.
Høring
Sagen har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende høringssvar:
Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, FødevareDanmark og De Samvirkende Købmænd anfører, at
fødevareforordningen fastlægger, at det er fødevarevirksomhedslederens ansvar, at de fødevarer, der
bringes på markedet, er sikre. Et fuldstændigt fravær af Listeria er et prisværdigt mål, dog er det også,
for visse fødevarer, et urealistisk krav. F.eks. er det svært at undgå, at listeria vil være til stede i rå grønt-
sager, da Listeria findes naturligt i miljøet, i jord, i spildevand mv. Branchen fremhæver specifikt til
bilaget fødevarekategori 1.2, at den foreslåede ændring er for ufleksibel. Med den foreslåede ændring vil
det fremover betyde, at produkter (ikke-styret vækst) med en grænseværdi (cfu/g) større end 0, men
mindre end 100 vurderes som uacceptable på trods af, at forordningen allerede har taget stilling til, at
en grænseværdi på maks. 100 cfu/g er sundhedsmæssigt acceptabelt. Branchen foreslår derfor, at der
lægges fleksibilitet i kriteriet så det i høringen foreslåede kriterie ”Not detected in 25 g (***)”, erstattes
med ”Not detected in 25 g or 100 cfu/g (***)”.
Hvis forslaget vedtages i dets nuværende form, vil det betyde, at ikke-farlige produkter med indhold
under 100 cfu/g skal fjernes fra markedet og kasseres, hvilket øger madspildet og belaster klimaet, hvil-
ket strider imod principperne i Kommissionens egen jord-til-bord strategi. Branchen er desuden ikke
enige i Fødevarestyrelsens vurdering af, at forslaget ikke medfører øgede administrative byrder, da det
vil være en administrativ og økonomisk byrde for virksomhederne at flytte deres produkter over i kate-
gorien for styret vækst. Det vil nemlig kræve nye recepter (f.eks. tilsætning af konserveringsstoffer), nye
processer (f.eks. varmebehandling i endelig emballage) eller forkortet holdbarhed (<5 dage), hvilket igen
kan være med til at øge madspildet.
Fødevarestyrelsen vurderer, at flere større virksomheder allerede anvender fødevaresikkerhedskriterie
1.2 ”styret vækst”, og at der ikke vil være væsentligt flere tilbagekald, idet der ikke indføres yderligere
kontrol og kravene til dokumentation af styret vækst er uændrede i forbindelse med denne ændring.
Der findes endvidere omkostningsfrie metoder til dokumentation for ”styret vækst”, der er frit tilgæn-
gelige, og som f.eks. alene kræver kendskab til produktets sammensætning og opbevaringsforhold. Ved
forslagets vedtagelse er der
ikke krav om, at virksomheden omplacerer sit produkt fra kriteriet ”nultole-
rance” til ”styret vækst”.
Fødevarestyrelsen bemærker endvidere, at forordningen foreskriver, at 100 cfu/g er acceptabelt ved ud-
løb af holdbarhed, når virksomhederne har dokumentation for vækstpotentialet af Listeria monocyto-
genes i produktet ”styret vækst”. Når der i dag findes Listeria monocytogenes i markedsførte produkter,
hvor ”nultolerancen” er anvendt, foretages der en konkret vurdering af, om produktet er farligt efter
fødevareforordningens
regler, da fødevaresikkerhedskriterie 1.2 ”nultolerance” i mikrobiologiforord-
ningen ikke finder anvendelse efter markedsføring. Til denne vurdering anvendes grænseværdien på
4
EUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 618: Notat om komitésag om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (listeria)
2886474_0005.png
100 cfu/g, altså princippet om fødevaresikkerhedskriterie 1.2
”styret vækst”, når virksomheden i de til-
fælde kan dokumentere, at værdien ikke overskrides i den tilbageværende holdbarhedsperiode. Fødeva-
restyrelsen henviser endvidere til gældende vejledning på området.
Landbrug & Fødevarer understreger, at kategorisering af Listeria monocytogenes i forhold til mikrobi-
ologiforordningen og beslutning af, hvorvidt der er tale om styret vækst eller ikke-styret vækst (kategori
”nultolerance”),
og dokumentation af dette er en meget kompleks vurdering. Den foreslåede ændring,
hvor produkter med ikke-styret
vækst skal overholde kriteriet ”ikke påvist i 25 gram” i hele holdbar-
hedsperioden frem for tidligere, når produktet forlader virksomheden, vil ikke gøre vurderingen mindre
kompleks, bl.a. fordi køling i holdbarhedsperioden er en del af styring af vækst af Listeria monocytoge-
nes og produktets holdbarhed. Den producerende virksomheds styring af dette ophører, når produktet
forlader virksomheden. Derfor finder Landbrug & Fødevarer ændringen retssikkerhedsmæssigt betæn-
keligt.
Fødevarestyrelsen anerkender, at indplaceringen af produkter i de forskellige kategorier er kompleks.
Det må dog bemærkes hertil, at den producerende virksomhed mærker sine produkter med opbeva-
ringsforskrifter. Korrekt håndtering af produkter i senere led, skal styres via aftagers egenkontrolproce-
durer. Dette gælder både produkter, der er indplaceret i ”styret vækst” og ”nultolerance”.
Dansk Erhverv anerkender vigtigheden af at beskytte forbrugerne mod at blive syge af de fødevarer, de
spiser, ligesom det anerkendes, at listeria kan være et problem i kølede fødevarer med lang holdbarhed.
Dansk Erhverv mener dog også, at lovgivningen på dette område bør være videnskabeligt baseret, og
minder om, at formålet med fødevaresikkerhedskriterierne er at angive en grænse for, hvornår et pro-
dukt vurderes sundhedsmæssigt forsvarlig at spise. Vedtages forslaget i sin nuværende form, vil Dansk
Erhverv gerne understrege vigtigheden af, at det bliver helt tydeligt for virksomhederne, hvad der menes
med, at producenten på ”tilfredsstillende vis skal demonstrere” over for den kompetente myndighed, at
produktet i hele holdbarhedsperioden ikke overskrider 100 cfu/g, ligesom det er vigtigt, at fortolkningen
af dette bliver ens på tværs af EU.
Fødevarestyrelsen bemærker, at Kommissionen fastsætter de mikrobiologiske kriterier i mikrobiologi-
forordningen på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautori-
tet (EFSA), og når ny viden, f.eks. data for mikrobiologiske forureninger og sygdomsudbrud, viser et
behov. Der fastsættes mikrobiologiske kriterier i lovgivningen, når andre kontrolforanstaltninger ikke
er mere effektive. Virksomheder skal primært bruge de mikrobiologiske kriterier til at validere og veri-
ficere, at deres HACCP-procedurer og andre hygiejneforanstaltninger fungerer korrekt.
Fødevarestyrelsen bemærker,
at kriteriet for ”styret vækst” ikke ændres, hvorfor virksomheder stadig
kan gøre anvendelse heraf som hidtil.
Danish Seafood Association fremhæver, at de ser positivt på dette forslag til ændring af de mikrobiolo-
giske kriterier. Danish Seafood Association finder, at virksomheder der opererer med nultolerance, også
bør være underlagt dette kriterie for produkter, der har forladt virksomheden og er markedsført, og dette
indføres med det nye forslag. Danish Seafood Association mener samtidig, at ændringen blot repræsen-
terer en formel ændring
ikke en reel ændring. Ved ændringen tilpasses de mikrobiologiske kriterier til
EU-Domstolens dom af 30. juni 2022 i sag om fund af Listeria monocytogenes i røget laks fra det estiske
røgeri M.V.WOOL. Nultolerance for markedsførte produkter har hidtil kunnet håndhæves med hjemmel
i artikel 14 i fødevareforordningen. Med ændringen kan dette ske med hjemmel i mikrobiologiforord-
ningen.
5
EUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 618: Notat om komitésag om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (listeria)
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Regeringens generelle holdning
Regeringen støtter generelt forslag, som sikrer et højt niveau af fødevaresikkerhed og forbrugersikker-
hed, og harmoniserer reglerne på EU's indre marked. Med forslaget sikres fødevaresikkerheden i alle
led i et produkts holdbarhed, og reglerne for et acceptabelt niveau af Listeria monocytogenes harmoni-
seres med internationale standarder. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
6