Det er fuldstændig rigtigt, at den er til afstemning i plenarforsamlingen her den 23. november. Når jeg spørger med en vis interesse, er det jo, fordi vi kan se, at ved den afstemning, der var i udvalget, har både den socialdemokratiske gruppe og Renew Europe-gruppen, som er de grupper, de tre regeringspartier tilhører, stemt for. Og det gør jo sådan en som mig lidt bekymret, når man så ser, hvad det er, der er i rapporten. Altså, det er, at man skal fjerne vetoretten på nogle endda ret vitale områder, bl.a. udenrigsministerens ressort, og at man skal indføre nye EU-kompetencer i forhold til uddannelse og skat, og at man vil indføre et fælles minimumsstatsborgerskab. Det er jo ting, som i en dansk kontekst virker fuldstændig vilde.
Men nu har jeg jo haft det tvivlsomme privilegium at sidde 10 år i Europa-Parlamentets forfatningsudvalg, AFCO, og må bare konstatere, at ser man over tid på, hvordan EU bevæger sig, så er der rigtig, rigtig mange af de tanker, som bliver født i Parlamentets forfatningsudvalg, som så ad forskellige veje ender i traktaterne, og nu åbner man jo så for en traktatprocedure, altså en reform af traktaten. Og jeg mindes jo, at udenrigsministeren – godt nok ikke i sin nuværende kapacitet af udenrigsminister, men i en tidligere kapacitet – har slået til lyd for nogle af de budskaber, som altså også kan ses i forfatningsudvalget, bl.a. om, at man nu inden for udenrigspolitikken skal fjerne medlemslandenes mulighed for at sige nej.
Derfor er det bare vigtigt for mig og for rigtig mange vælgere derude, tror jeg, at vide, at kommer de her forslag videre igennem plenarforsamlingen og op til Rådet, så nedlægger Danmark veto.