Emne: Forbrugere og landmænd har brug for gennemsigtighed i
fødevaresektoren for alle generationer af genetisk modificerede organismer.
Hvad er fødevareministerens holdning til feltet?
6. marts 2025
Kære Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen
Vi følger med stigende bekymring processerne i forbindelse med lovgivning for nye
genomiske teknikker i de forberedende organer i EU’s Rådet for Landbrug og Fiskeri
(AGRIFISH) - herunder især den manglende udveksling af oplysninger om
sporbarhed og forbrugermærkning på NGT-planter i fremtiden.
-
Har ministeren mulighed for at præcisere, om du støtter forbrugernes ret
til at træffe velinformerede beslutninger ved at sikre, at nye genomiske
teknikker stadig mærkes og spores gennem hele fødevarekæden?
Vil du gøre mærkning og sporbarhed til nøglekriterier for at støtte op om
Rådets tekst?
-
Afskaffelse af mærkning skader landmænd, forbrugere og fødevaresektoren
Forbrugernes ret til at træffe velinformerede beslutninger om hvilken type fødevarer
de ønsker at indtage, er nedfældet i EU-traktaten (artikel 169, stk.1)
1
og i den
generelle fødevarelovgivning.
2
Forbrugerne har i dag en generel tillid i forhold til de
informationer, der findes om risici på etiketterne på deres fødevarer og produkter.
Indtil videre er alle generationer af GMO'er omfattet af EU-forordning 1829/2003,
hvoraf det fremgår det krav, at alle fødevarer med genmodificerede ingredienser skal
mærkes. I Rådets nuværende tekst foreslås det derimod at afskaffe denne ret for
forbrugerne i kategorien »nye genomiske teknikker«.
Men forbrugerne ønsker gennemsigtighed i forhold til forskellige aspekter af deres
fødevarer, for eksempel dyrevelfærd, miljø samt kvalitet. Retten til frit at kunne vælge
1
Forbrugernes ret til at blive informeret er nedfældet i traktaten om Den Europæiske Union:“In order to promote the interests of
consumers and to ensure a high level of consumer protection, the Union shall contribute to protecting the health, safety and
economic interests of consumers, as well as to promoting their right to information, education and to organise themselves in
order to safeguard their interests.” (Article 169(1) Treaty of the European Union).
2
EU's generelle fødevarelovgivning supplerer artikel 169, stk.1, i traktaten om Den Europæiske Union: “In order to ensure the
safety of food, it is necessary to consider all aspects of the food production chain as a continuum from and including primary
production and the production of animal feed up to and including sale or supply of food to the consumer because each element
may have a potential impact on food safety.” (Regulation (EC) 178/2002 (recital 12)) og: “Food law shall aim at the protection of
the interests of consumers and shall provide a basis for consumers to make informed choices in relation to the foods they
consume.” (Article 8 (1) of Regulation (EC) 178/2002).