Tak for det, formand. Enhedslisten har fremsat det her forslag om at droppe at give ministre en særlig julegave til sig selv i form af en ekstra lønforhøjelse på 5 pct. Det har vi, fordi vi er lodret imod at give politikerne en ekstra lønbonus. Vi synes faktisk, at de partier, der står bag den lønforhøjelse – Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF og De Radikale – burde skamme sig. Helt ærligt, almindelige danskere har knapt indhentet det, de mistede til inflationen. Vores folkepensionister halter stadig væk langt bagefter. Børnefattigdommen i det her land er stigende, og antallet af økonomisk trængte folk, der søger julehjælp, slår nu nye rekorder. Alligevel vil regeringen give mere til sig selv – en slags bonus for deres indsats. Det er jo ikke sådan, at ministrenes løn ikke følger med prisudviklingen. Ministrenes løn stiger i forvejen hvert år helt automatisk. Siden 2017 er ministerlønningerne steget med 18 pct. Men det er så åbenbart ikke nok for regeringen. Nu skal der 5 pct. oveni.
Jeg synes, det er både skammeligt og grådigt. Ministre i Danmark får i forvejen en god løn. Statsministeren modtager 1,7 mio. kr. om året, og de øvrige ministre 1,5 mio. kr. Oven i det kommer lukrative pensionsvilkår, eftervederlag og ministerbil. Det er ikke dårlige vilkår. Men nu har regeringen med støtte fra SF og Radikale Venstre lagt op til, ministrene skal have mellem 73.000 og 92.000 kr. mere om året. Og det kommer, lige efter regeringen har udvidet antallet af ministre til det højeste nogen sinde. Vi har nu 25 ministre, som så alle sammen skal have en ekstra lønstigning.
Vi kommer i Enhedslisten under ingen omstændigheder til at stemme for en lønstigning til politikerne. Hvis der er nogen, der skal have mere, er det de alt for mange lavtlønnede danskere og vores folkepensionister og førtidspensionister. I stedet for at man giver 5 pct. mere til ministrene, foreslår Enhedslisten at hæve folkepensionen, su'en og hjælpen til folk, der er syge, med 5 pct. Det rejste vi i finanslovsforhandlingerne, men det mente finansministeren var et helt urimeligt krav, og han smed os ud af forhandlingerne. Men når det kommer til at give mere til egne ministre, ja, så er der ikke nogen smalle steder. Jeg synes, det er et helt forkert signal at sende til borgerne.
Jeg er bange for, at det ødelægger den i forvejen noget tyndslidte tillid, befolkningen har til politikerne. Når folk kan sidde derhjemme og kigge på en regering, der øser skattegaver ud til milliardærerne, mens der mangler pædagoger i børnehaven og deres forældre skal vente alt for længe på en operation, så er det jo en rød klud i ansigtet, at regeringens fokus er på at hæve sin egen løn.
Det burde jo være det nemmeste at få opbakning til det her forslag. De seneste 2 år har et flertal bestående af alle partier på nær Liberal Alliance og Radikale Venstre støttet et forslag med præcis samme indhold. Men nu er en række partier så vendt 180 grader, vendt på en tallerken, og hvorfor? Ja, det er ikke til at sige. Måske fordi de selv pludselig har udsigt til at være dem, der kan få mere i lønningsposen. Jeg ved det ikke. Jeg synes under alle omstændigheder ikke, at det her er pænt. Jeg synes, at fokus burde være på de mennesker, der i forvejen har det svært, frem for at man belønner ministre i regeringen. Enhedslisten kommer selvfølgelig til at stemme for det her lovforslag.