Tak for ordet, og tak for den positive modtagelse af lovforslaget. Til hr. Søren Søndergaard fra Enhedslisten vil jeg sige, at det var meget effektivt at tage alle tre lovforslag i én ombæring. Jeg synes, det er opløftende, at et enigt Folketing bakker op om lovforslaget, og det tror jeg jo sådan set der er en rigtig god grund til. For vi ser som samfund ind i et alvorligt og komplekst trusselsbillede. Det er et skærpet trusselsbillede, som udfordrer vores generelle samfundssikkerhed. Det skyldes jo bl.a. Ruslands invasion af Ukraine, men også truslen fra hybrid krigsførelse, klimaforandringerne og de medfølgende ekstreme vejrhændelser. På tværs af samfundet er der et stort fokus på beredskab, og det er der rigtig god grund til, for verden er i forandring, og derfor skal vi også være bedre forberedte, end vi er i dag, og vi skal blive bedre til at passe på vores kritiske infrastruktur.
Det kræver både en indsats fra myndigheders side, men også fra virksomhedernes og civilsamfundets side. Det fremgår af regeringsgrundlaget, at det danske samfund skal gøres mere robust i mødet med fremtidens trusler, udfordringer og kriser. Derfor tager regeringen initiativ til at styrke organiseringen og prioriteringen af samfundsberedskab, krisestyring, kritisk infrastruktur og forsyningssikkerhed. Derfor er jeg glad for, at vi i dag har hele tre lovforslag, som tilsammen udgør en vigtig del af rygraden af Danmarks samfundssikkerhed fremadrettet.
Det første lovforslag handler, som flere af ordførerne grundigt har redegjort for, om EU's direktiv om kritiske enheders modstandsdygtighed, det såkaldte CER-direktivet, som stiller nye og skærpede krav til den fysiske sikkerhed hos kritiske enheder. Lovforslaget har til formål at implementere CER-direktivet for samtlige af de sektorer, der er omfattet af direktivets anvendelsesområde med undtagelse af energisektoren, hvor direktivet implementeres særskilt af klima-, energi- og forsyningsministeren. Med loven forpligtes kritiske enheder bl.a. til at træffe passende og forholdsmæssige modstandsdygtighedsforanstaltninger. Det indebærer bl.a., at kritiske enheder skal træffe foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre genopretning efter en hændelse og sikre tilstrækkelig fysisk beskyttelse af enheders lokaler og kritiske infrastruktur. Foranstaltningerne vil bidrage til at øge beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur og er et vigtigt skridt i retning af at gøre vores samfunds samlede modstandsdygtighed større.
Samtidig vil kritiske enheder efter loven være forpligtet til at underrette den relevante kompetente myndighed om hændelser, der i betydelig grad forstyrrer eller har potentiale til i betydelig grad at forstyrre leveringen af enhedens væsentlige tjenester. Den kompetente myndighed skal i den forbindelse give den berørte kritiske enhed relevante oplysninger, der kan understøtte en effektiv reaktion fra den kritiske enhed på den pågældende hændelse. Hvis det er nødvendigt, kan den kompetente myndighed også orientere offentligheden om hændelsen.
Med lovforslaget fastholdes sektoransvarsprincippet. De ressortansvarlige ministre bemyndiges således til at konkretisere visse af lovforslagets bestemmelser nærmere i bekendtgørelser, såfremt særligt sektorspecifikke forhold tilsiger det. Den nærmere udmøntning i bekendtgørelser vil skulle ske efter koordinering med mit ministerium. Hvorfor er forhandlingen med mit ministerium nødvendigt? Det er den, fordi det skal sikre, at kritiske enheder, der omfattes af flere sektorer og dermed tilsyn fra flere kompetente myndigheder, ikke mødes af modsatrettede krav og unødigt besvær.
Det er vigtigt at sige, at arbejdet med at implementere CER-direktivet ikke er slut, når lovforslaget her er vedtaget. For CER-direktivet pålægger nemlig medlemsstaterne at udarbejde en national strategi for styrkelse af kritiske enheders modstandsdygtighed og en national risikovurdering, som skal foreligge senest den 17. januar 2026. Tilsammen skal de danne grundlaget for udpegningen af de kritiske enheder, der vil være omfattet af lovens anvendelsesområde. Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har hovedansvaret for udarbejdelsen af både strategien og risikovurderingen i tæt dialog med og under inddragelse af øvrige relevante ministerier og myndigheder. De kritiske enheder skal ifølge direktivet være udpeget senest den 17. juli 2026, og de kritiske enheder vil være forpligtet til at efterleve lovens krav, 9 måneder efter at enheden er blevet udpeget. Kravene til kritiske enheder vil altså først kunne håndhæves fra dette tidspunkt.
Som også nævnt af nogle af ordførerne fremgår det af lovforslaget, at det ikke har været muligt at kvantificere lovforslagets erhvervsøkonomiske konsekvenser. Det skyldes, at de erhvervsøkonomiske konsekvenser jo afhænger af, hvor mange enheder der identificeres som kritiske. Vi kommer ikke udenom, at lovforslaget vil have økonomiske konsekvenser for de enheder, der bliver identificeret som kritiske, men det er samtidig vigtigt at sige, at det også er i de kritiske enheders interesse, at deres modstandsdygtighed øges. Kritiske enheder kan lide store tab, hvis de eksempelvis i tilfælde af en sabotagehandling ikke kan levere deres tjenester, og samtidig har det jo også voldsom stor betydning for den samlede modstandsdygtighed i samfundet.
Jeg vil runde af med at sige, at vi med lovforslaget tager et vigtigt skridt i vores fælles indsats mod et mere robust og modstandsdygtigt samfund. Trusselsbilledet kræver nemlig, at vi er bedre forberedte, end vi er i dag, og det gælder i høj grad i forhold til beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur. Jeg glæder mig til den videre behandling af lovforslaget i Folketinget, og jeg står naturligvis til rådighed for at svare på de spørgsmål, der er i den forbindelse. Lad mig lige komme med et par enkelte betragtninger på nogle af de spørgsmål, der er blevet rejst. Jeg tror, det var hr. Kim Edberg Andersen, som spurgte lidt ind til, hvad der præcis er omfattet af det, og det er jo et godt spørgsmål. Som jeg også sagde tidligere i min tale, skal det jo ske på baggrund af den nationale strategi og risikovurdering, vi foretager os, og det er på baggrund af de analyser, vi kommer til at udpege de konkrete kritiske enheder. Så det er rigtigt, at vi på nuværende tidspunkt ikke kan give et kvalificeret skøn over, hvor mange kritiske enheder der bliver udpeget, men det er en del af den videre proces med lovforslaget.
Så er jeg også glad for, at Liberal Alliance hæfter sig ved, at det er en minimumsimplementering og det er uden unødvendigt bureaukrati. Det er også derfor, at mit ministerium kommer til at spille en central, koordinerende rolle i forhold til de ting, der går på tværs af sektorer, så eksempelvis en virksomhed med kritiske enheder inden for forskellige sektorer ikke bliver mødt af forskellige krav. Så bliver det mit ministerium, der sørger for at koordinere indsatsen, således at der i forhold til de krav, vi stiller, er en sammenhæng, og så vi dermed kan løse opgaven så effektivt som overhovedet muligt. Jeg tror, at jeg måske vil vente med bemærkningerne til Enhedslisten, til vi behandler lovforslag L 141, som handler mere specifikt om cybersikkerhed. Tak for ordet.