Tak for det, og igen vil jeg sige tak til alle Folketingets partier for at bakke op. Jeg tror, som ordførererne også har nævnt, at der er en erkendelse af, at vi er – hvad vi plejer at være rigtig stolte af – et af de allermest digitaliserede samfund i verden. Men det er klart, at den digitalisering også kommer med en sårbarhed, og det er vi nødt til at tage alvorligt.
For telesektoren er en fundamental del af vores samfundssikkerhed. Det gælder både til hverdag, men så sandelig også i en krisesituation, og de sidste par år har i hvert fald vist os, at et moderne samfund er sårbart, særlig i kriser. Og er der noget, der er vigtigt i en krise, så er det kommunikation. Hvis teletjenesterne ikke er tilgængelige, kan det, udover at være til gene, altså have voldsomme konsekvenser for Danmark. Det kan påvirke produktionen i virksomhederne, det kan forhindre, at andre kritiske sektorer i Danmark ikke fungerer optimalt, og det kan gælde vores beredskab, energiforsyning, sundhedssektoren; listen er meget, meget lang.
Som tidligere nævnt implementeres NIS2-direktiet særskilt, når det gælder telesektoren. Som jeg nævnte i et tidligere svar, skal det ses i lyset af, at telesektoren allerede er underlagt en ganske omfangsrig regulering af sikkerhed og beredskab, herunder cybersikkerhed.
På visse punkter går den eksisterende lovgivning på området endda videre end NIS2-direktivets krav. Set i lyset af det aktuelle trusselsbillede, er det vigtigt, at implementering af NIS2-direktivet ikke betyder, at det høje sikkerhedsniveau i telesektoren sænkes på enkelte områder. Derfor lægges der med lovforslaget op til, at implementeringen af NIS2-direktivet for telesektoren sker gennem en integration med den eksisterende regulering.
Bare for at understrege det vil jeg sige, at det ikke dermed er sagt, at telesektoren overholder alle krav i NIS2. NIS2 kommer også til at stille yderligere krav til telesektoren, men der er ikke nogen tvivl om, at telesektoren er et af de steder, hvor cybersikkerheden er højest, og derfor er den meromkostning, der kommer for telesektoren for at leve op til NIS2, forventeligt betydelig lavere end for de sektoren, hvor reglerne har været enten ikke eksisterende eller meget lave tidligere.
Lovforslaget lægger også op til, hvad der også er blevet nævnt, at en række af bestemmelserne udmøntes nærmere i bekendtgørelser. For en god ordens skyld vil jeg sige, at bekendtgøelser ikke er noget, der bliver udstedt helt af sig selv og uden nogen form for politisk involvering. En bekendtgørelse sendes i høring, og i sidste ende er det ministeren, der udsteder bekendtgørelsen. Det er klart, at det er noget, jeg vil tage meget, meget alvorligt.
Bekendtgørelserne er under udarbejdelse, og forventningen er, at vi kan sende dem i offentlig høring i løbet af april. For mig er det, som også nævnt under det tidligere lovforslag, helt centralt at der skabes en god proces omkring implementeringen af direktivet, og det skal der også være i arbejdet med at udarbejde bekendtgørelsen. Derfor vil vi forsøge, så vidt muligt, at inddrage erhvervslivet mest muligt i det arbejde.
Mange af lovforslagets bestemmelser er identiske med bestemmelserne i NIS2-direktivet, som indeholder nye og skærpede krav, som er formuleret overordnet. Mit ministerium har derfor forsøgt at uddybe lovforslagets krav så meget som muligt i bemærkninger til lovforslaget.
Erhvervslivet har udtrykt behov for, at der udarbejdes vejledningsmateriale, der kan bistå med i forhold til at anvende loven i praksis. Det forstår jeg så sandelig godt, og derfor har jeg jo også en understregning af, at det er afgørende, at vejledningsmateriale skal forelægge senest samtidig med lovens ikfrafftræden.
Der er bl.a. blevet udstedt vejledninger vedrørende lovforslagets anvendelses område og tilsyns- og håndhævelsesforanstaltningerne. Derudover vil Styrelsen for Samfundssikkerhed i relevant omfang kunne vejlede virksomheden om lovforslagets konkrete krav.
Spørgsmålet om håndhævelse og tid til implementering af lovforslaget har også haft et stort fokus hos teleudbyderne, særlig i den første tid efter reglerne er trådt i kraft, og jeg gentager gerne, at det i mine øjne er naturligt, at tilsynsmyndighederne ikke hiver bødeblokken frem som det første lige efter lovens ikrafttrædelse, men i stedet har fokus på vejledning og de øvrige håndhævelsesmuligheder, der er.
I forhold til de kommentarer, som jeg også er opmærksom på i forhold til sagsbehandlingstider for sikkerhedsgodkendelse, er det korrekt, at i forbindelse med ressortomlægningen har mit ministerium overtaget ansvaret for sikkerhedscirkulæret, som definerer og regulerer håndteringen af bl.a. klassificerede informationer.
Selve sagsbehandlingen af sikkerhedsundersøgelser efter sikkerhedscirkulæret ligger fortsat hos Politiets Efterretningstjeneste under Justitsministeriet, og jeg er bekendt med, at der over de senere år er sket en markant stigning i antallet af anmodninger om sikkerhedsundersøgelser, og at der også er ventetider. Men jeg ved også, at der er et stort fokus i Politiets Efterretningstjeneste på at nedbringe sagsbehandlingstiden.
Afslutningsvis vil jeg bare takke for modtagelsen af lovforslaget, og jeg står selvfølgelig til rådighed for at besvare alle de spørgsmål, som ordførerne måtte have, så vi kan sikre os, at vi får en grundig udvalgsbehandling. Tak for ordet.