Tak for ordet. Det blev så L 151, der sendte mig op på talerstolen for første gang, så tak for det. Jeg er faktisk blevet lidt glad for L 151, for det lovforslag, vi behandler i dag, handler i bund og grund om retfærdighed. Det handler om at sikre, at alle betaler den skat, de skal, hverken mere eller mindre. Sagt lidt på christiansborgsk behandler vi et forslag, der vil implementere EU-direktivet DAC8 i dansk lovgivning. For mig at se er det et grundlæggende princip, at vi i vores samfund alle bidrager til fællesskabet efter evne. Det er et princip, der finansierer vores velfærd, vores sygehuse og vores uddannelser. Det er det, der gør, at vi har et samfund, hvor alle får en fair chance.
Det er desværre ikke givet, at alle følger de spilleregler, vi har sat op for os selv, og de regler, der sikrer noget så basalt som vores fælles velfærd og sammenhængskraft, både herhjemme, men også i Europa. Derfor kræver det selvfølgelig, at vi har de rette redskaber til at sikre, at reglerne bliver fulgt, og i takt med den teknologiske udvikling betyder det, at vi ser ind i en virkelighed, hvor fremkomsten af nye økonomiske markeder som f.eks. kryptoaktiver kræver, at vi bliver nødt til at tilpasse vores kontrolmekanismer og slå værn om vores velfærds- og retsstat. Derfor glæder det mig med det her forslag, som ligger foran os nu.
For det første vil lovforslaget medføre en større gennemsigtighed på kryptomarkedet. I dag ved vi at regelefterlevelsen på området er ret lav. Det betyder, at der er nogen, som slipper uden om den skat, de reelt burde betale, og jeg tvivler på, at jeg er den eneste, der har hørt om de banditter, som bruger bitcoin til at omgå gængse spilleregler. Det er de regler, som vi andre følger, og det er ikke rimeligt over for alle andre borgere og virksomheder, som gerne vil fællesskabet. Med dette lovforslag får Skatteforvaltningen bedre mulighed for at føre kontrol, ikke ved at pålægge den enkelte flere byrder, men ved at sikre en mere effektiv indberetning og udveksling af oplysninger på tværs af landegrænser.
Det leder mig til min anden pointe. En af styrkerne i EU er samarbejde på tværs. Det er på forsvaret, det er på klima, og det er på skatteområdet. Med det her forslag styrker vi for det andet den internationale indsats mod skatteunddragelse. Markedet for kryptoaktiver er globalt, og derfor må indsatsen mod skatteunddragelse også være global. Danmark har i mange år været i front, når det handler om at sikre en retfærdig beskatning, både i EU og i OECD. Nu tager vi endnu et skridt i den rigtige retning.
For det tredje styrker lovforslaget indsatsen mod socialt bedrageri. Det skal ikke kunne betale sig at snyde systemet, hverken når det gælder skattebetaling eller modtagelse af sociale ydelser. Derfor er det fornuftigt, at Toldstyrelsen får bedre mulighed for at videreformidle oplysninger til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, når man i lufthavnen møder personer, der uopfordret oplyser, at de modtager en offentlig ydelse. Det er sund fornuft, og det styrker borgerens tillid til systemet.
Der er mange vigtige og nødvendige elementer i det her forslag, men som jeg indledningsvis sagde, handler det grundlæggende om retfærdighed, om vores fælles velfærd og om, at ret er ret. Derfor støtter Socialdemokratiet forslaget, og jeg ser frem til den videre debat. Tak for ordet.