Tak for ordet, formand. I Alternativet går vi også ind for afbureaukratisering. Men for os er det egentlig ret vigtigt, at vi gennemtænker, hvad det er for et samfund, vi gerne vil skabe, før vi begynder at lave de store ændringer. Men hvis først vi er dér, så er vi klar. For det samfund, som er i gang med at fjerne vidensopgaver på tværs af ministerier, er ikke et, vi kan se os selv i, men det er faktisk det, vi ser lige nu. Der er 1.000 årsværk, der skal sættes ud, men der er ikke en overordnet plan, hvor man har talt sammen på tværs, i hvert fald ikke i det offentlige rum, hvor vi har været en del af det. Men noget af det, vi kan se, er, at på tværs af de forskellige ministerier handler det rigtig, rigtig meget om vidensopgaver, der forsvinder, og det er viden, der er brug for i samfundet.
Sociale opgaver, som det her konkrete forslag jo handler om, er en kerneopgave for samfundet. Det er det for staten og for kommunen, og derfor er den boligsociale opgave også enormt vigtig. Men i dag bliver den overordnede del af den boligsociale opgave ikke betalt af det offentlige. Den er i høj grad finansieret af de en million danskere, der bor alment. Landsbyggefonden er de almene borgeres boligopsparing, og vi indbetaler hver måned en del af vores husleje til den fond. For mit eget vedkommende det cirka 20 pct. af min husleje, der hver måned går ind i Landsbyggefonden, og det vil sige, at det er en boligopsparing, der går til et fælles lånesystem, og som skal gå til nye tage og hvad vi ellers måtte have brug for af dræn osv.
Længe har det været sådan, at borgerne selv går ind og betaler for at få udført den boligsociale opgave, ofte i samarbejde med kommunerne, men det er i høj grad de en million almene borgere, der på tværs af landet er med til at betale i de udsatte boligområder, også i kommuner, som de ikke engang selv bor i. Så der er en eller anden form for beskatning på tværs.
I det har Center for Boligsocial Udvikling været rigtig, rigtig vigtig med en masse viden, og det har været et af de få steder, hvor staten spytter lidt i de almene beboeres kasse. Den viden, der skal til, for at man kan lave det arbejde derude, kommer til at forsvinde, og det kan vi i Alternativet simpelt hen ikke se er en fornuftig måde at lave samfund på. Det vil sige, at vidensfundamentet hos de folk, som ellers har modtaget de penge, vi bruger derude, forsvinder, altså hos de folk, der arbejder på gadeplan, og de folk, der sidder på kontorerne og skal tage sig af ofte meget sårbare borgere, som ikke kan få livet til at hænge sammen. Derfor stemmer vi imod forslaget. Tak.