Leksikon

Titel Teaser
EØF-traktaten Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) kaldes også Romtraktaten. Den blev undertegnet i Rom den 25. marts 1957 af de seks oprindelige medlemslande (Nederlandene, Luxembourg, Belgien, Frankrig, Italien og Vesttyskland).
EURATOM-traktaten Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab blev underskrevet i Rom den 25. marts 1957 og trådte i kraft den 1. januar 1958.
Europol Med Europol-konventionen af 26. juli 1995 oprettede EU-landene den europæiske politienhed Europol. Dette mellemstatslige samarbejde trådte i kraft den 1. oktober 1998.
ESCB Forkortelsen ESCB står for Det Europæiske System af Centralbanker og består af Den Europæiske Centralbank og de 28 EU-landes centralbanker.
Europaudvalget Folketingets Europaudvalg er et udvalg i Folketinget, der beskæftiger sig med EU-spørgsmål og EU-lovgivning.
EØS EØS dækker over det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. EØS-aftalen blev underskrevet den 2. maj 1992 og omfatter EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein (fra den 1. maj 1995).
EU-Tidende EU-Tidende står for Den Europæiske Unions Tidende. Det er ikke en avis, men derimod en officiel publikation, som bruges til at offentliggøre lovgivning, information, meddelelser og forberedende lovgivningsarbejde i EU.
EU-flaget EU's flag er blåt med 12 gyldne stjerner. Flaget blev oprindelig i 1955 valgt som symbol for Europarådet.
Egne indtægter EU's budget finansieres ved EU's såkaldte egne indtægter.
Eurostat Eurostat er Europa-Kommissionens statistiske kontor med hjemsted i Luxembourg.
Europaaftaler Europaaftalerne dækker over EU's aftaler fra 1990'erne med de ti central- og østeuropæiske lande, som søgte om EU-medlemskab.
Europluspagten Europluspagten er en pagt til styrkelse af konkurrenceevnen og koordineringen af den økonomiske politik.
Europaudvalgets beretning Europaudvalgets beretning er det dokument, der udstikker retningslinjerne og procedurerne for samarbejdet mellem regeringen og Europaudvalget.
Europarådet Europarådet er en international organisation med 46 europæiske medlemslande. Det har til formål at fremme demokrati, menneskerettigheder og retssamfundet.
Europa-Parlamentet Europa-Parlamentet har 720 medlemmer i form af politikere valgt ved direkte valg i de 27 EU-lande.
Europa-Kommissionen Europa-Kommissionen består af 27 kommissærer - en fra hvert medlemsland. Kommissærerne udpeges i de respektive EU-lande for fem år ad gangen med ansvar for hver deres portefølje.
ESM Eurolandene blev enige om at oprette den permanente støttemekanisme ESM på et møde den 24.-25. marts 2011. ESM kan støtte gældsplagede eurolande via finansielle hjælpepakker.
Eurogruppen Eurogruppen er et uformelt diskussionsforum, som mødes før Økofin-møderne (rådsmøderne for økonomi- og finansministrene). Eurogruppen består af eurolandenes økonomi- og finansministre.
Euroen Euroen anvendes nu som national valuta i 20 af EU's 27 medlemslande.
Eurodac Eurodac er det fælles EU-fingeraftryksregister.
EU-Formandskabet EU-landene skiftes til at varetage formandskabet for EU et halv år ad gangen. Det er Rådet, der afgør rækkefølgen.
EU-Domstolen EU-Domstolen har til opgave at værne om lov og ret ved fortolkning og anvendelse af EU-retten. Domstolen blev oprettet i 1952, og den har hjemsted i Luxembourg.
Enekompetence EU har et såkaldt kompetencekatalog, der siger noget om, hvor meget EU kan bestemme. Det deler de politiske områder op i tre kategorier: enekompetence, delt kompetence og supplerende kompetence. Når EU har enekompetence på et område, betyder det, at det kun er EU's institutioner, der kan lovgive og vedtage juridisk bindende retsakter.
EU EU er forkortelsen for Den Europæiske Union. Den udgør et politisk og økonomisk samarbejde mellem de nu 27 medlemslande.
ERM II-aftalen ERM står for Exchange Rate Mechanism.
Din søgning gav 36 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200