Leksikon

Titel Teaser
Maastrichttraktaten Traktat om Den Europæiske Union (TEU) blev underskrevet i Maastricht i 1992 og trådte i kraft den 1. november 1993. Den udvidede EF-samarbejdet med en økonomisk og monetær union, en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, et samarbejde om retlige og indre anliggender, en social dimension og en styrkelse af miljøbestemmelserne.
Mellemfristet budgetmålsætning (MTO) MTO er forkortelsen for Medium Term Budgetary Objective, eller på dansk: mellemfristet budgetmålsætning. De mellemfristede budgetmålsætninger er et redskab til at sikre en sund budgetpolitik i medlemslandene.
Ministerrådet Ministerrådet består af en repræsentant for hver af EU-landenes regeringer, som regel en minister, som har beføjelse til at forpligte sin regering. Ministerrådet kaldes også Rådet for den Europæiske Union eller blot Rådet.
Miljøgarantien Miljøgarantien er populærnavnet for en traktatbestemmelse, der under visse omstændigheder giver medlemslandene lov til at opretholde deres nationale regler, selv om der er vedtaget EU-harmoniseringsregler om det indre marked.
Makroøkonomiske ubalancer Med den forslagspakke der kaldes sixpack, blev der i 2010 introduceret en procedure for overvågning og korrektion af makroøkonomiske ubalancer.
Markedsudvalget Markedsudvalget er forløber for Europaudvalget.
Miljøpolitik Formålet med EU's miljøpolitik beskrives i art. 191 TEUF: at bevare, beskytte og forbedre miljøkvaliteten samt beskytte menneskers sundhed.

MEP Forkortelse for medlem af Europa-Parlamentet.
Menneskerettigheder EU-Domstolen har i sin domspraksis anerkendt principperne i Europarådets europæiske menneskerettighedskonvention. Respekten for menneskerettighederne bekræftes i præamblen til fællesakten fra 1986 og er siden indarbejdet i artikel 6 i Traktaten om Den Europæiske Union (TEU).
Militærstruktur EU’s militærstruktur består af tre stående politiske organer, som er oprettet i Rådet.
Mellemstatsligt samarbejde Det mellemstatslige samarbejde er den traditionelle form for internationalt samarbejde mellem lande. Udover at EU-reglerne skal godkendes og vedtages af medlemslandenes nationale parlamenter, betyder det mellemstatslige samarbejde også, at alle de deltagende stater skal være enige om at udfærdige nye regler.
Din søgning gav 11 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200