Borgerinitiativ

Som borger i EU kan du stille konkrete forslag til Europa-Kommissionen på et område, der er vigtigt for dig. Det såkaldte borgerinitiativ skal være underskrevet af 1 million borgere fra 7 forskellige EU-lande.

Større

Det Europæiske Borgerinitiativ giver EU’s borgere mulighed for direkte at præge EU’s politik ved at opfordre Europa-Kommissionen til at stille et bestemt lovforslag. Det skal sikre borgernes mulighed for deltagelse i demokratiet på tværs af landegrænserne i EU.

Alle EU-borgere med valgret til Europa-Parlamentet kan stille og underskrive et borgerinitiativ.

Selvom Kommissionen skal mødes med stillerne af borgerinitiativet, tage stilling til det og give et offentligt svar, er den ikke juridisk forpligtet til at følge initiativets opfordringer.
Derimod kan et borgerinitiativ bruges til at sætte Kommissionen under politisk pres for at handle på sagen.

Folketingets EU-Oplysning er det primære nationale kontaktpunkt for borgerinitiativer i Danmark.

Her får du en guide til, hvordan du kan sende et borgerinitiativ til Kommissionen.

Borgerinitiativ infografik

Borgere kræver stop for dyreforsøg i EU

En gruppe videnskabsmænd og almindelige borgere fra flere forskellige EU-lande gik i 2012 sammen om at fremsætte et borgerinitiativ om totalforbud mod dyreforsøg. Der var opbakning til forbuddet fra borgere i hele 25 EU-lande, og det lykkedes dem at samle de påkrævede over 1 million stemmer. Personerne bag initiativet argumenterede imod dyreforsøg ud fra dels etiske argumenter, dels argumenter om, at resultater fra dyreforsøg ikke direkte kan oversættes til mennesker.

Et totalforbud mod dyreforsøg er dog fortsat ikke blevet en realitet i EU. Europa-Kommissionen svarede på forslaget i 2015, at endemålet for den eksisterende EU-lovgivning om beskyttelse af dyr er en fuldstændig afskaffelse af dyreforsøg. Kommissionen vurderede imidlertid, at det var for tidligt at indføre et totalforbud, som kunne få konsekvenser for kvaliteten af forskningen. Kommissionen igangsatte som en konsekvens af initiativet i stedet en række tiltag, som skulle fremme brugen af andre midler og begrænse dyreforsøg. 

Borgerinitiativet om stop for dyreforsøg er 1 af i alt 10 initiativer, som er sluppet igennem nåleøjet, siden det blev indført i 2012. Det skiller sig ud ved at være fremsat af almindelige borgere med stor frivillig opbakning bag. De øvrige succesfulde borgerinitiativer er typisk fremsat af interesseorganisationer. De handler f.eks. om ret til rent drikkevand og forbud mod brug af ukrudtsmidlet glyphosat, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Borgerinitiativet om stop for dyreforsøg i EU Kommissionens svar på initiativet

1. Forbered dit forslag

Sørg for, at din idé passer til et borgerinitiativ. Din idé skal være en opfordring til Kommissionen om at stille et lovforslag inden for et område, EU må lovgive om – f.eks. miljø, landbrug, transport eller folkesundhed. Hvis ideen handler om noget, som EU ikke må lave fælles regler om, f.eks. grundskolen, så er et borgerinitiativ ikke den rigtige metode.

2. Opret din borgerkomité

I skal danne en borgerkomité bestående af 7 EU-borgere, som står bag opfordringen. Alle skal være statsborgere i et EU-land, og I skal tilsammen bo i mindst 7 forskellige EU-lande.

3. Registrer dit initiativ

Du skal registrere dit initiativ her:

Europa-Kommissionen: Registrer dit initiativ
Europa-Kommissionen skal svare dig inden to måneder.

4. Indsaml underskrifter

Du skal samle mindst en million underskrifter fra minimum 7 EU-lande. Du har 12 måneder til underskriftsindsamlingen. Hvis du vil samle underskrifter online, skal du have dit system attesteret.

Der findes desuden regler for, hvor mange underskrifter der mindst skal være fra et land, for at det tæller med – der kræves flere borgerunderskrifter fra store end fra små lande. Det nødvendige antal underskrifter svarer til antallet af det pågældende lands medlemmer af Europa-Parlamentet ganget med 750.

Du kan se minimumskriterierne for hvert land længere nede på siden.

5. Få underskrifterne tjekket og godkendt af de nationale myndigheder

De danske myndigheder skal godkende din underskriftsindsamling og kontrollere, at den er foregået på lovlig vis. Du får svar fra myndighederne inden tre måneder.

Hvis du har indsamlet nok underskrifter, kan du sende initiativet til Kommissionen.

6. Kommissionen vil nu behandle dit initiativ og svare inden tre måneder

Inden tre måneder giver Kommissionen svar efter et møde med dig og en offentlig høring i Europa-Parlamentet. Inden seks måneder giver Kommissionen endeligt svar på, hvilke tiltag (hvis nogen) den vil foreslå, som følge af dit borgerinitiativ. Hvis den ønsker at fremsætte et nyt forslag, går den almindelige lovgivningsprocedure i gang.

Borgerinitiativet er et forholdsvist nyt koncept i EU. Det blev indført med Lissabontraktatens art. 11 stk. 4 TEUF. Efterfølgende er de nærmere regler blevet fastlagt i forordningen om borgerinitiativer fra 2011.

Minimum antal underskrifter for hvert EU-land

Senest opdateret: [09.09.2024]
Sideansvarlig: Søren Pers Kaltoft