EU støtter en lang række forskellige områder. De største hovedområder er landbrug, regionaludvikling, forskning og uddannelse.
Landbrug
Den mest velkendte form for EU-støtte er nok landbrugsstøtten. Denne støtte udgøres primært af den såkaldte enkeltbetalingsordning, der er en direkte betaling til landmændene i EU. Herudover findes de såkaldte markedsforanstaltninger, der er støtteordninger til produktion af konkrete produkter, som f.eks. ris, nødder og mælk. Endelig findes udviklingsprogrammet "Udvikling af landdistrikter 2014-2020", som investerer i initiativer, der kan forbedre landbrugets konkurrenceevne og beskytte miljøet.
Landbrugsstøtten og markedsrelaterede udgifter udgør omkring 30 pct. af EU’s samlede budgetramme fra 2014-2020.
Regionaludvikling
Da der er stor ulighed mellem de rigeste og fattigste regioner i EU, har EU oprettet tre strukturfonde, der skal sørge for at rette op på disse skævheder. Der er tale om:
Europa-Kommissionen: Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (ERDF)
Europa-Kommissionen: Samhørighedsfonden
Europa-Kommissionen: Den Europæiske Socialfond (ESF)
Disse fonde støtter forskellige projekter, der kan sikre regional konkurrenceevne og beskæftigelse, territorialt samarbejde og udvikling af de fattigste regioner i EU. Samhørighedsfonden er dog ikke relevant for Danmark, da den alene retter sig mod de områder, hvor BNP pr. indbygger ligger under 90 pct. af gennemsnittet i EU.
Strukturfondsmidlerne udgør lidt under 30 pct. af EU's samlede budgetramme for 2014-2020.
Forskning og uddannelse
Der er flere forskellige programmer, der støtter forskning og uddannelse i Europa. To af de mest anvendte er EU's særlige forskningsprogram og udvekslingsprogram.
Horizon 2020
Horizon 2020 er et af EU's forskningsprogrammer og har til formål at fremme den europæiske forskning og bidrage til at udvikle ny viden og teknologi. Hvert program har forskellige fokusområder, som man har ønsket særligt at støtte, og i denne omgang har der bl.a. været fokus på sundhed, nanoteknologi og miljø.
Erasmus
Erasmus er EU's særlige udvekslingsprogram, som har til formål at lette studerende og underviseres muligheder for at komme på udveksling. Det kan ske ved universiteter, offentlige eller private virksomheder, organisationer og NGO'er mfl. Programmet giver mulighed for, at udvekslingen kan ske uden, at den enkelte skal betale gebyrer for udvekslingen, og at der kan gives tilskud til en lang række aktiviteter i forbindelse med udvekslingen.