Internationale organisationer
EU samarbejder med mange internationale organisationer, og forsøger at få medlemslandene til at tale med én stemme.
Det er en prioritet for EU at styrke internationalt samarbejde mellem verdens lande. EU samarbejder med en række internationale organisationer. Det kan være strategiske aftaler om at arbejde efter samme målsætninger, eller det kan være konkrete opgaver som eksempelvis:
- Samarbejde mellem NATO's fredskabende styrke i Kosovo (KFOR) og EU's civile mission (EULEX), der skal hjælpe med at styrke politi og retsvæsen i Kosovo
- Fælles EU-FN-program der går ud på at opbygge en velfungerende landbrugssektor i Swaziland i Afrika ved at uddanne landmænd og sikre dem adgang til lokale markeder.
Ofte er alle eller nogle af EU's medlemslande også medlemmer af de internationale organisationer. EU forsøger at få medlemslandene til at koordinere deres indsatser og tale med en fælles stemme.
EU forsøger også selv at blive en anerkendt partner i forskellige organisationer og har f.eks. observatørstatus i FN's Generalforsamling. Det betyder, at f.eks. formanden for Det Europæiske Råd kan tale i FN's Generalforsamling, men EU har ikke stemmeret. EU er fuldgyldig medlem af WTO og af FAO, mens EU har søgt, men ikke opnået observatørstatus i Arktisk Råd.
De vigtigste internationale og regionale organisationer, som EU samarbejder med:
- FN og FN organisationer som UNDP (udvikling), UNICEF (udvikling med fokus på børn), UNESCO (kultur og uddannelse), WFP (fødevareprogram), UNHCR (flygtninge), OCHA (nødhjælp/humanitær bistand), UNFPA (befolkningsudvikling) m.fl.
- NATO (nordatlantisk forsvarsalliance)
- OECD (organisation for økonomisk samarbejde og udvikling)
- Europarådet (samarbejder bl.a. om menneskerettigheder)
- OSCE (Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa)
- WHO (Verdenssundhedsorganisationen)
- WTO (Verdenshandelsorganisationen)
- G7/G8 (de 8 største økonomier i verden)
- G20 (de 20 største økonomier i verden)
- Den Afrikanske Union
- ASEAN (sammenslutning af sydøstasiatiske nationer)
- Organisation for Islamic Cooperation
- Verdensbanken
- IMF (den internationale valutafond)
EU-ambassader ved internationale organisationer
EU's Fælles Udenrigstjeneste har delegationer ved flere forskellige organisationer, der svarer til ambassader. Delegationerne arbejder sammen med medlemslandenes repræsentationer for de pågældende organisationer og forsøger at koordinere medlemslandenes synspunkter, så EU kan arbejde i samme retning. Nogle af delegationerne dækker flere internationale organisationer, hvis disse har hovedkvarter i samme by:
- FN i New York
- FN-organisationer i Genève
- OECD og UNESCO i Paris
- Europarådet i Strasbourg
- OSCE og FN-organisationer som Det Internationale Atomenergiagentur i Wien
- FN's landbrug og fødevareorganisationer, FAO i Rom
- Den Afrikanske Union i Addis Ababa
- WTO i Genève
Senest opdateret: [23.07.2024]
Sideansvarlig:
Tomas Heron