I 2004 og 2007 fik EU 12 nye medlemslande. I 2002 kom en aftale i hus i København mellem EU og 10 af de 12 kandidatlande. Disse 10 lande blev herefter formelt medlemmer af EU i 2004. For de to resterende lande blev forhandlingerne afsluttet to år efter, i 2004, og disse lande kunne derfor blive medlemmer af EU i 2007.
Udvidelsen i 2004
Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn og Polen.
Udvidelsen i 2007
Bulgarien og Rumænien.
Baggrund
Bag optagelsen af de 12 nye medlemslande i 00’erne ligger et stort forarbejde, og den formelle proces, der førte til optagelsen af de nye medlemslande, startede allerede i 1993.
1. skridt: Københavnskriterierne
Det første officielle skridt, der blev taget i forbindelse med udvidelsesarbejdet, var, da de dengang 15 medlemslande formulerede de såkaldte ”Københavnskriterier” i 1993. Det skete på et EU-topmøde i København, hvor EU’s stats- og regeringschefer blev enige om nogle politiske og økonomiske betingelser for at blive medlem af EU.
2. skridt: Kandidatlande og optagelsesforhandlinger
Det næste formelle skridt blev taget i 1997, hvor Det Europæiske Råd godkendte 11 ud af de dengang 13 ansøgerlande som egentlige ”kandidatlande”. På denne baggrund blev den formelle tiltrædelsessproces også sat i gang.
De 11 lande der blev godkendt var: Bulgarien, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. De 2 lande der ikke blev godkendt var Tyrkiet og Malta. Grunden til, at disse to lande ikke blev godkendt, var, at EU ikke mente, at Tyrkiet var klar til at blive et egentligt kandidatland, og at Malta selv havde valgt at stille sin ansøgning om medlemskab i bero.
Der blev herefter, i 1998, igangsat konkrete optagelsesforhandlinger med 6 af landene - Cypern, Estland, Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovenien – og i 1999 blev der igangsat optagelsesforhandlinger for 6 yderligere lande - Bulgarien, Letland, Litauen, Malta, Rumænien og Slovakiet. Det sidste land – Tyrkiet – blev alene anerkendt som kandidatland i 1999, men der blev ikke igangsat egentlige optagelsesforhandlinger, da Tyrkiet endnu ikke opfyldte Københavnskriterierne.
3. skridt: De afsluttende forhandlinger og optagelse
På topmødet i december 2002 i København for at afslutte EU’s forhandlinger med 10 af kandidatlandene - Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Forhandlingerne var succesfulde, og det lykkedes at indgå en aftale i København.
Herefter skulle aftalen til folkeafstemning i alle kandidatlandene med undtagelse af Cypern. Medlemskabet blev generelt godkendt med overvældende flertal, og derfor kunne disse 10 lande formelt blive medlemmer af EU den 1. maj 2004.
Forhandlingerne blev dog ikke afsluttet i 2002 for Rumænien og Bulgariens vedkommende. Det skete dog to år senere, i 2004, og de to lande kunne derfor blive medlemmer af EU den 1. januar 2007.