Schengen er et grænsesamarbejde mellem en række europæiske lande. Formålet er at skabe et fælles område uden indre grænser, men med en fælles ydre grænse. Det betyder, at man har fjernet personkontrollen ved grænserne mellem landene inden for Schengenområdet.
Schengensamarbejdet handler også om at styrke landenes samarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og illegal indvandring.
Siden 2001 har Danmark deltaget fuldt ud i Schengensamarbejdet. Derfor skal du ikke længere vise pas, når du kører over grænsen til Tyskland eller igennem paskontrol, når du f.eks. flyver til Polen eller Italien.
Schengensamarbejdet omfatter 23 ud af 27 EU-lande: Tyskland, Frankrig, Belgien, Holland, Luxembourg, Italien, Spanien, Portugal, Østrig, Grækenland, Danmark, Finland, Sverige, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovenien, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Malta og Kroatien.
Schengen omfatter også fire lande, der ikke er medlem af EU: Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein.
Fælles visumregler
Et Schengenvisum er et dokument, som statsborgere fra en række lande uden for Schengensamarbejdet skal have for at kunne rejse i Schengenlandene. Et Schengenvisum giver adgang til at rejse rundt i alle Schengenlandene i en periode på op til 3 måneder. Hvis man ønsker at opholde sig inden for Schengenområdet i længere tid, skal man ansøge om opholdstilladelse.
De fælles visumregler gælder ikke for Irland, som ikke deltager i denne del af Schengensamarbejdet. Det samme gør sig gældende for Grønland og Færøerne, som ikke har indgået samarbejdsaftaler med EU om Schengen.
Danmarks grænsekontrol
Som udgangspunkt tillader Schengensamarbejdet ikke grænsekontrol ved de indre grænser mellem Schengenlandene. Der er dog mulighed for at indføre en midlertidig grænsekontrol i ekstraordinære situationer, hvis der er fare for den offentlige orden og interne sikkerhed i et Schengenland.
Danmark har siden den 4. januar 2016 iværksat midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Fra den 12. november 2019 påbegyndes også midlertidige grænsekontrol mellem Sverige og Danmark. Formålet er at forhindre alvorlig og organiseret kriminalitet i at sprede sig.
Den danske midlertidige grænsekontrol, begrundet i en forhøjet terrortrussel, er forlænget med seks måneder fra d. 11. november 2022.
Grænselukninger under coronakrisen
Den 14. marts lukkede Danmark grænserne for at forhindre spredning af coronavirus. Efterfølgende har Danmark delvist genåbnet grænserne. Danmark har desuden introduceret en yderlig midlertidig grænsekontrol begrundet i covid-19, der løber fra den 12. maj til 12. november 2020. Dette vil altså være de første seks måneder af en periode med midlertidig grænsekontrol, der maksimalt kan forlænges i to år.
Læs mere på vores temaside