Den nye Europa-Kommission
Dyk ned i processen bag udnævnelsen af den nye Europa-Kommission og mød de personer, der skal forme Europas fremtid. Bliv klogere på processen omkring kommissærhøringerne og de politiske prioriteter, som vil præge de næste 5 år i EU
Europa-Kommissionen kaldes ofte for hjertet i EU. Den foreslår ny lovgivning og kontrollerer, om medlemslandene overholder love og regler, samtidig med at den spiller en afgørende rolle i at fremme EU-landenes fælles interesser og i at drive samarbejdet frem.
Der er 27 kommissærer – en fra hvert medlemsland – som sammen udgør Europa-Kommissionen. Kommissærerne har hvert deres politiske ansvarsområde, som afspejler Europa-Kommissionens prioriteter, og de har ansvaret for et eller flere generaldirektorater, som nogenlunde svarer til de danske ministerier.
Læs mere om Europa-Kommissionen
Godkendelse i 2024
Med 370 stemmer for og 282 stemmer imod blev Europa-Kommissionen godkendt af Europa-Parlamentet den 27. november 2024. Det er det snævreste flertal for en Europa-Kommission siden 1993.
Efter planen træder den nye Europa-Kommission til den 1. december 2024. Inden da skal den formelt godkendes af Det Europæiske Råd. Det sker med kvalificeret flertal.
Sådan stemte de danske medlemmer af Europa-Parlamentet
For: Morten Løkkegaard (V), Asger Christensen (V), Stine Bosse (M), Sigrid Friis (RV), Niels Fuglsang (S), Christel Schaldemose (S), Marianne Vind (S), Kira Marie Peter-Hansen (SF), Villy Søvndal (SF), Rasmus Nordqvist (SF), Henrik Dahl (LA) og Niels Flemming Hansen (K).
Imod: Anders Vistisen (DF) og Per Clausen (EL).
Blankt: Kristoffer Storm (DD).
Se den fulde opgørelse over stemmeafgivelsen
Europa-Kommissionens politiske dagsorden
I juli blev Ursula von der Leyen genvalgt som formand for Kommissionen. Som politiske prioriteter for 2024-2029 har hun valgt
- bæredygtig velstand og konkurrenceevne
- forsvar og sikkerhed: En ny tid for europæisk forsvar og sikkerhed
- en ambitiøs reformdagsorden
- samarbejde med Europa-Parlamentet
- fødevaresikkerhed, vand og natur: opretholdelse af livskvalitet
- beskyttelse af demokratiet
- Et globalt Europa.
Hvad det konkret betyder, kan du læse mere om i nedenstående:
Læs EU-noten: Nyvalg af Ursula von der Leyen og de politiske prioriteringer
Sådan udpeges den nye Europa-Kommission
I august og september 2024 indstillede alle medlemslandene
deres kommissærkandidater. Herefter har Ursula von der Leyen ført samtaler med
kandidaterne og været i dialog med medlemslandene. Sammen har de besluttet,
hvilke kommissærposter de enkelte kandidater indstilles til.
Som Kommissionsformand har Ursula von der Leyen sigtet efter
en ligelig kønsbalance, hvilket ikke har været muligt. Til gengæld er fire ud
af seks ledende næstformænd kvinder.
Det er nu op til Europa-Parlamentet og i sidste ende Det
Europæiske Råd at beslutte, hvorvidt den foreslåede kommission bliver
udpeget.
Læs mere i EU-noten: "Ny Europa-Kommission: Sådan udnævnes Kommissionen"
Læs Europa-Parlamentets analyse af de kommende høringer
En ny struktur for Europa-Kommissionen
I perioden 2019 til 2024 var Europa-Kommissionen organiseret i seks tematiske grupper, som blev ledet af hver deres næstformand. Derudover havde Kommissionen en næstformand for interinstitutionelle forbindelser og fremsyn samt en næstformand for demokrati og demografi. For at sikre styringen af arbejdet var der desuden udnævnt tre ledende næstformænd, herunder danske Margrethe Vestager.
Det foreslår Ursula von der Leyen at ændre med sit forslag til en ny Europa-Kommission for 2024 til 2029. Fremadrettet vil der være seks ledende næstformænd. Udover deres porteføljer vil de have ansvaret for bredere tværgående politikområder. Det betyder, at de får ansvaret for at koordinere og lede samarbejder mellem de kommissærer, hvis porteføljer hører under dem.
For eksempel vil danske Dan Jørgensen, som kommissær for energi og bolig, sandsynligvis høre under Teresa Ribera. Som ledende næstformand står hun til at få ansvaret for ren og retfærdig omstilling og konkurrence. Enkelte kommissærer vil på grund af deres porteføljer referere direkte til Ursula von der Leyen.
Forhåbningen er, at dette kan være med til at sikre et bedre samarbejde på tværs af Kommissionen og nedbryde siloer mellem politikområderne. Kandidaterne til at blive ledende næstformænd er:
Teresa Ribera (Spanien) – Ren, retfærdig og konkurrencedygtig omstilling
Henna Virkkunen (Finland) – Teknologisk suverænitet, sikkerhed og demokrati
Stephane Séjourne (Frankrig) – Velstand og industristrategi
Kaja Kallas (Estland) – Udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik
Roxana Mînzatu (Rumænien) – Mennesker, færdigheder og parathed
Raffaele Fitto (Italien) – Samhørighed og reformer
Den nye struktur betyder et farvel til et ”ledelseslag” i Kommissionen, og Ursula von der Leyen håber på, at det vil give en slankere, mere interaktiv og forbundet Europa-Kommission.
Valget af en ny formand for Europa-Kommissionen
Processen med at vælge en ny formand er kompleks og præget af magtkampe mellem EU’s institutioner. Traditionelt har EU’s stats- og regeringsledere i Det Europæiske Råd udpeget formanden bag lukkede døre. Siden 2014 har Europa-Parlamentet dog ønsket at gøre processen mere gennemsigtig og demokratisk gennem spidskandidatprocessen.
Der er uenighed om, hvorvidt regeringslederne er forpligtigede til at følge den. For Lissabontraktaten beskriver kun, at Det Europæiske Råd skal »tage højde for valgresultatet til Europa-Parlamentet«. Ikke, hvordan det skal gøres.
I 2019 valgte det Europæiske Råd således at pege på Ursula von der Leyen (EPP) som formand – selv om Europa-Parlamentets største gruppe havde udpeget en anden EPP-kandidat, nemlig Manfred Weber.
Da von der Leyen i 2024 genopstillede som kandidat til formandsposten, var det som spidskandidat for Parlamentets største gruppe, EPP. Hun stillede dog ikke op til Parlamentet. I juni blev hun valgt med 401 ud af 719 stemmer. Hun står dermed i spidsen for kommissionen i endnu en periode på 5 år.
Læs mere i EU-noten: "Hvordan udpeges formanden for Kommissionen - lever spidskandidatprocessen?